της Μαρίας Γανωτή
Η φετινή Άνοιξη είναι διαφορετική για όλους εμάς, δεν μπορούμε να τη χαρούμε όπως θα θέλαμε. Εκεί έξω όμως συμβαίνει (και φέτος) ένα θαυμαστό φαινόμενο, η εαρινή μετανάστευση των πουλιών. Σμήνη χιλιάδων πουλιών που ξεχειμώνιασαν στην Αφρική έχουν ξεκινήσει, ήδη από τον Φεβρουάριο κάποια, για να επιστρέψουν στους τόπους φωλεοποίησης. Με πυξίδα τις θέσεις των άστρων ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα ξαναγυρνώντας στις πατρίδες τους (εκεί που γεννήθηκαν) για να φτιάξουν φωλιές και να γεννήσουν τα δικά τους παιδιά.
Το ταξίδι είναι γεμάτο κινδύνους, έτσι κι αλλιώς. Τα πουλιά ξεκινούν καλοθρεμμένα και δυνατά και φτάνοντας έχουν χάσει σχεδόν όλο το αποθηκευμένο λίπος τους αλλά και μυϊκό ιστό. Φτάνουν στην Ευρώπη εξουθενωμένα.
Η αναπάντεχη για την εποχή κακοκαιρία, που ξεκίνησε στις 5 Απριλίου και κράτησε σχεδόν τέσσερεις μέρες, βρήκε τα σμήνη των χελιδονιών αλλά και άλλα μικρά εντομοφάγα πουλάκια πάνω που έφταναν στην Ελλάδα, και τα ρήμαξε. Χιλιάδες πουλάκια πρέπει να έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες βρέθηκαν σε παραλίες, δρόμους και πλατείες και μπαλκόνια εξαντλημένα και ανήμπορα. Μικρά, μικρότερα κι από σπουργίτια, αποκαμωμένα πλασματάκια.
Και ω του θαύματος οι τρομοκρατημένοι από τον κορωνοϊό συμπολίτες μας έβαλαν πείσμα μην τα αφήσουν να πεθάνουν. Η ΑΝΙΜΑ αλλά και τα υπόλοιπα κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής δέχτηκαν καταιγισμό κλήσεων από όλη τη χώρα. Επί τρεις μέρες δίναμε οδηγίες, ξέροντας μέσα μας ότι ελάχιστα θα επιζούσαν τελικά, για ζέστη, ενυδάτωση και λίγο τάισμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, σταχταρών κυρίως (πολλοί τις λένε πετροχελίδονα) είχαμε επιτυχία με την τηλεπερίθαλψη, αλλά τα υπόλοιπα είδη υπέστησαν πανωλεθρία.
Αν είναι κάτι που μας έχει κάνει εντύπωση από τον καιρό που ξεκίνησε ο φόβος του ιού και ακολούθησαν τα μέτρα, είναι πως οι εισαγωγές στον Σταθμό Α΄ Βοηθειών δεν μειώθηκαν καθόλου σε σχέση με πέρυσι, μάλιστα αυξήθηκαν για τον Απρίλιο. Οι άνθρωποι νοιάζονται για τις μικρές ζωούλες και αυτή η έγνοια λειτουργεί θεραπευτικά σε μια περίοδο φόβου και αβεβαιότητας. Ενώ θα περίμενε κανείς να κλειστούν στον εαυτό τους και να απασχολούνται ολημερίς απολυμαίνοντας χέρια, κινητά και πόμολα (εντάξει, χρειάζονται αυτά) κοιτούν και γύρω. Στη βεράντα, στην αυλή, στο απέναντι οικόπεδο. Στον δρόμο για το super market, διασχίζοντας την πλατεία. Βρίσκουν πουλάκια, σκαντζόχοιρους, χελώνες. Και μπαίνουν στη διαδικασία της διάσωσης.
* Η Μαρία Γανωτή είναι μέλος της ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
INFO
Για τους φίλους που θα εντοπίσουν τραυματισμένο, ανήμπορο ή μωρό άγριο ζώο αυτές τις μέρες (άγρια ζώα είναι και τα σπουργίτια και τα χελιδόνια και οι αετοί, και οι χελώνες και τα σκαντζοχοιράκια και οι αλεπούδες): Τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ αφού πρώτα, εφ’ όσον είναι εφικτό, φωτογραφίσετε το ζώο και στείλετε τη φωτογραφία με viber, wats app, MMS, e-mail, messenger. Θα λάβετε οδηγίες για το αν και πώς θα πρέπει να παρέμβετε. Μην ταΐζετε, μην κάνετε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από το να βρείτε ένα κουτί και να βάλετε το ζώο μέσα. Αν χρειαστεί να το φέρετε στον Σταθμό, Μενελάου 134, Καλλιθέα, θα επιλέξετε «επίσκεψη σε γιατρό» στο έντυπο ή το μήνυμα εξόδου, όσο διαρκεί η καραντίνα.
Τηλέφωνα: 2109510075, 6972664675
Ιστότοπος: www.wild-anima.gr
E–mail: [email protected]
fb: www.facebook.com/anima.gr