Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Οι άνθρωποι κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν τα δύο τρίτα των τροπικών δασών που κάλυπταν αρχικά την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με νέα ανάλυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Rainforest Foundation Norway που σημαίνει συναγερμό για την εξαφάνιση με ταχύ ρυθμό της φυσικής αυτής ασπίδας κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η κατοίκηση και η μετατροπή της γης σε καλλιεργήσιμα εδάφη έχουν εξαφανίσει το 34% της αρχικής έκτασης των τροπικών δασών και αλλοίωσαν τουλάχιστον άλλο 30%, καθιστώντας τα περισσότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές και τη φθορά στο μέλλον.
Περισσότερο από το ήμισυ της καταστροφής που έχει συντελεσθεί από το 2002 εντοπίζεται στη Ζούγκλα του Αμαζονίου και τα γειτονικά της τροπικά δάση.
Όσο περισσότερες εκτάσεις τροπικών δασών καταστρέφονται, τόσο περισσότερο ευνοούνται οι παράγοντες που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επιβίωση των τροπικών δασών που έχουν απομείνει, δηλώνει ο συντάκτης της μελέτης ερευνητής Anders Krogh.
«Είναι ένας φαύλος κύκλος», σχολιάζει ο ερευνητής, σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο της έκτασης που χάθηκε από το 2002 μέχρι το 2019 είναι μεγαλύτερο από την έκταση της Γαλλίας.
Έκταση τροπικού δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρέφεται κάθε 6 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του World Resources Institute.
Το τμήμα του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία δέχεται τεράστιες πιέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς μία αγροτική έκρηξη έφερε στην περιοχή αγρότες και κερδοσκόπους της γης που υλοτομούν για να καλλιεργήσουν σόγια, να εκτρέψουν βοοειδή και για άλλες καλλιέργειες. Η τάση έχει επιδεινωθεί από το 2019 και την έλευση στην εξουσία του προέδρου Μπολσονάρο με την αποδυνάμωση της τήρησης των περιβαλλοντικών κανόνων.
Όμως, το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για τη διάσωση των τροπικών δασών που έχουν απομείνει. Το δάσος του Αμαζονίου και τα γειτονικά του δάση, το Ορινόκο και το τροπικό δάσος των Άνδεων, αντιστοιχούν στο 73,5% των τροπικών δασών που παραμένουν ακόμη ανέπαφα, σύμφωνα με τον Anders Krogh.
Τα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, η μεγαλύτερη έκταση των οποίων ανήκει στην Ινδονησία, έρχονται δεύτερα σε ρυθμό καταστροφής από το 2002 – μεγάλα τμήματά τους έχουν δοθεί για καλλιέργεια φοινικόδεντρων.
Η Κεντρική Αφρική έρχεται τρίτη, με το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής να επικεντρώνεται στην πεδιάδα του Ποταμού Κονγκό, εξαιτίας της γεωργίας και της κατοίκησης.
Τα δάση που αναφέρονται στη μελέτη ως αλλοιωμένα είτε έχουν καταστραφεί τμηματικά, είτε έχουν καταστραφεί και αντικατασταθεί από δευτερεύουσα δασική ανάπτυξη, διευκρινίζει η Rainforest Foundation Norway.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότερα ζώα τραυματίζονται από αεροπλάνα κάθε χρόνο
Ο αριθμός των διάφορων θηλαστικών ζώων που τραυματίζονται και σκοτώνονται από αεροπλάνα αυξάνεται συνεχώς στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Τα σχετικά περιστατικά, που αφορούν από πολύ μικρά ζώα όπως τα τρωκτικά, μέχρι πολύ μεγάλα όπως οι καμηλοπαρδάλεις, αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό έως 68% και συμβαίνουν συνήθως κατά τη φάση προσγείωσης των αεροσκαφών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σαμάνθα Μπολ του ιρλανδικού Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας «Mammal Review», ανέλυσαν στοιχεία από εθνικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας και άλλες πηγές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά, Αυστραλία κ.α.).
Διαπιστώθηκε ότι διαφέρουν από χώρα σε χώρα τα είδη ζώων που εμπλέκονται σε περιστατικά με αεροπλάνα. Στις ΗΠΑ είναι κυρίως νυχτερίδες και ελάφια, στη Βρετανία, στη Γερμανία και στον Καναδά είναι λαγοί και σκύλοι, ενώ στην Αυστραλία νυχτερίδες.
Κατά μέσο όρο στη διάρκεια του έτους σε μια χώρα συμβαίνουν από ένα έως 39 τέτοια ατυχήματα σε θηλαστικά, για κάθε ένα εκατομμύριο πτήσεις αεροπλάνων. Η μελέτη εντόπισε συνολικά 47 χώρες που έχουν κατά καιρούς αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις «συνάντησης» αεροπλάνων με θηλαστικά ζώα (όχι πουλιά, κάτι πιο συνηθισμένο).
Τα περιστατικά μπορούν, σύμφωνα με την έρευνα, να επηρεάσουν την ασφάλεια των επιβατών, να επιβαρύνουν οικονομικά τις αεροπορικές εταιρείες λόγω των ζημιών μερικές φορές στα αεροπλάνα τους, αλλά και να επιδράσουν αρνητικά στη βιοποικιλότητα. Μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι στη διάρκεια 30 ετών οι ζημιές από τα χτυπήματα ζώων υπερέβησαν τα 103 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ
Καταγγελία στην Ε.Ε. για τον νόμο που απειλεί τις περιοχές Natura
Με επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργίνιους Σινκεβίτσιους (Virginijus Sinkevičius), 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν σειρά από παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα από τον νόμο 4782/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή.
Στην επιστολή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγράφουν μια σειρά από παραβιάσεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ που αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και τη θέσπιση του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το άρθρο 218 του νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έρχεται να συμπληρώσει μια ιδιαίτερα κακή εικόνα εφαρμογής των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης. Η πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ για σοβαρότατη καθυστέρηση θέσπισης μέτρων προστασίας για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, το πρόσφατο αίτημα EU PILOT για σειρά από παραβιάσεις του άρθρου 6(3) της προαναφερθείσας οδηγίας και τώρα το απαράδεκτο άρθρο 218 του ν. 4782/2021 δείχνουν μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση εφαρμογής των εθνικών υποχρεώσεων προστασίας της βιοποικιλότητας.
Το άρθρο 218 του ν. 4782/2021, σε συνδυασμό και με διατάξεις του ν. 4685/2020, μπορεί να οδηγήσει στην αποσάθρωση της όποιας προστασίας παρεχόταν έως σήμερα στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Οι οργανώσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις ενέργειες παρότρυνσης της Ελλάδας για αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου για την προστασία των οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες παράβασης της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να αιτηθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων σημαντικής επίπτωσης στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας που θα εγγυώνται την καλή κατάσταση διατήρησης οικοτόπων και ειδών και την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών.