Λίγο πριν από το 2015 ήταν ένα θέμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει ένα μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας του, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει και εφαρμόσει τους πλειστηριασμούς, προκαλώντας οργή και έντονες αντιδράσεις. Με αφορμή, λοιπόν, την παρουσία στελεχών της αντιπολίτευσης σε πρόσφατη επιχείρηση πλειστηριασμού και βανδαλισμού σπιτιού μιας συμπολίτισσάς μας, ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες, όπου ο επί ΣΥΡΙΖΑ τροποποιημένος νόμος Κατσέλη όρισε:

  • Με απόφαση των ίδιων των τραπεζών, την αυτόματη άρση της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων.
  • Την απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.
  • Την αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.
  • Θωράκισε το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια», 130.000 κατοικίες βγαίνουν στο σφυρί καταργώντας την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου, νομοθετώντας για τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά πλειστηριασμούς, εντείνοντας την καταστολή απέναντι σε όσους παλεύουν ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Νομοθετήθηκε, επίσης, ότι στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και η κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και γι’ αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Νόμος 4336/15, Τρίτο Μνημόνιο:

  • Περικοπές που φτάνουν ακόμα και το 40% απαιτεί η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4336/15 που έφερε το νέο μνημόνιο.
  • Οι μειώσεις αυτές μπορούν να προέλθουν από την επιβολή προστίμου 6% ετησίως για όποιον ασφαλισμένο επιλέγει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη σε σχέση με τα νέα προβλεπόμενα όρια συνταξιοδότησης.
  • Επιβάλλεται πρόστιμο 10% σε όποιον βγει κατά πέντε χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη.
  • Τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται από τα 62, στα 67 έτη, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω επέκτασή τους στο μέλλον, σε περίπτωση που αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.
  • Ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων αυτών μπορεί να χρειαστεί έως και 5 χρόνια παραπάνω δουλειά προκειμένου να βγει στην σύνταξη. Αν επιλέξει κανείς να βγει στη σύνταξη νωρίτερα από τα νέα ηλιακά όρια, θα υποστεί μειώσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 30-40%.
  • Ακόμα και στα 300-330 ευρώ μπορεί να κατέβει η κατώτατη σύνταξη για όσους επιλέξουν να «βγουν» στη σύνταξη νωρίτερα από τα νέα προβλεπόμενα συνταξιοδοτικά όρια.
  • Ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ με συμπληρωμένα 15 έτη ασφάλισης, ο οποίος θα επιλέξει να «βγει» κατά 5 έτη νωρίτερα από τα νέα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης θα υποστεί πρόστιμο 6% ανά έτος και άλλο ένα πρόστιμο 10%. Συνολικά, δηλαδή, η μείωση που θα υποστεί η κατώτατη σύνταξή του θα φτάσει κοντά στο 40%, χάνοντας δηλαδή 194 ευρώ από τη σύνταξη που θα έπαιρνε αν δεν εφαρμόζονταν τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Έτσι, η νέα κατώτατη σύνταξη για τον ασφαλισμένο του παραδείγματος θα διαμορφωθεί στα 300 ευρώ, αντί των 486 ευρώ που θα ήταν με βάση τα παλιά όρια συνταξιοδότησης.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!