H αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ημερίδα στη Σάμο

 

Ημερίδα για την Αγροτική Πολιτική και τους Συνεταιρισμούς οργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, στο Καρλόβασι. Η ημερίδα επικέντρωνε παράλληλα στο «παρόν και στο μέλλον της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου», η οποία λειτουργεί βάσει του Α.Ν. 6085/1934. Είναι, δηλαδή, αναγκαστικός συνεταιρισμός που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να παράγει το Ονομασίας Προέλευσης Σαμιώτικο Κρασί.

Στην ημερίδα, η συντονίστρια του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Κατσινοπούλου, εξήγγειλε Κτηματολόγιο και χωροταξία παντού, επαναφορά του ΦΠΑ γεωργικών εφοδίων στα προμνημονιακά επίπεδα και δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση στον αντίποδα της σημερινής επιδρομής, δημόσια τράπεζα αγροτικής πίστης, ρύθμιση των χρεών των συνεταιρισμών μετά από λογιστικό έλεγχο. «Απέναντι στο κυρίαρχο πρότυπο του ατομισμού και του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού αντιτάσσουμε τη συλλογικότητα και την αναγέννηση του συνεργατισμού και των τοπικών κοινοτήτων», είπε κυρία Κατσινοπούλου, επισημαίνοντας επιπλέον ότι «η μείωση των δασμών και των δασμολογικών ποσοστώσεων που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες για στρατηγικού χαρακτήρα ελληνικά και μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, αποτελεί θέμα ιδιαίτερης προσοχής και επαναδιαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά, με στόχο την προστασία των ελληνικών-μεσογειακών προϊόντων».

Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Κερασίνα Ραυτοπούλου μίλησε επίσης για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ενοποιήσει υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η τράπεζα αυτή που μπορεί να λειτουργήσει σε ελάχιστους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα μπορέσει να υποβοηθήσει το πιστωτικό βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Διατύπωσε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε η κλαδική κατανομή των νέων κεφαλαίων να προσανατολιστεί ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ ή αυτούς που εξασφαλίζουν επάρκεια σε βασικά αγαθά (διατροφής, υγείας κ.λπ.) ή συμβάλλουν στην αύξηση/διατήρηση θέσεων εργασίας. «Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα».

Ο καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Μωυσίδης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των συνεταιρισμών στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως σε πολιτικές του κράτους, ήρθε από τα πάνω και όχι τόσο από τα κάτω. Ήταν συνέπεια της πολιτικής του κράτους να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη με παροχή πιστώσεων προς τους αγρότες, όπου ο συνεταιρισμός λειτουργούσε πρωτίστως ως πιστωτικός. Η κρίση των συνεταιρισμών επήλθε από το άνοιγμα σε ένα νέο διεθνές τοπίο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πολιτική γι’ αυτή τη μετάβαση. Οι επιλογές του κράτους και η συμφωνία του σε αρνητικές πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βάθυναν την κρίση, σημείωσε ο ίδιος.

Η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνή Καλογερή, σημείωσε ότι «η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου απασχολεί 80 εργαζόμενους. Έχει έναν κύκλο εργασιών γύρω στα 12 εκ. και η προστιθέμενη αξία του προϊόντος παραμένει στον τόπο μας. Πάνω από 60% της παραγωγής εξάγεται. Τα τελευταία χρόνια το αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου απελευθερώνοντας τις εισαγωγές γλεύκους από τρίτες χώρες και οι ελληνικές κυβερνήσεις λέγοντας “ναι σε όλα”, κατάργησαν την επιδότηση εξαγωγών υποσκάπτοντας την προοπτική της ΕΟΣΣ».

Την ημερίδα συντόνισε ο Γιώργος Κουτσοδόντης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!