Δέκα χρόνια ωρομίσθιος!
Δέκα χρόνια εργάζεται στα έργα της ΔΕΗ ο συνομιλητής μας με το ίδιο καθεστώς. «Ο εργολάβος στα χαρτιά με βάζει και υπογράφω ότι αμείβομαι με μηνιαίο μισθό. Στην πράξη αμείβομαι με ωρομίσθιο χωρίς να παίρνω δώρα κτλ. Τώρα που θα κλείσουμε για μια βδομάδα εγώ δεν θα πληρωθώ». Ο… ανώνυμος, αναγκαστικά, οδηγός μηχανήματος που μιλά στο Δρόμο, εργάζεται στον ίδιο εργολάβο, πληρώνεται απ’ αυτόν, αλλά είναι ενταγμένος κανονικά σε συνεργείο της ΔΕΗ. Δηλαδή οι εντολές που παίρνει στη δουλειά του είναι από τους υπευθύνους της ΔΕΗ.
Μια δήθεν εργολαβία η οποία υποκρύπτει ενοικίαση εργαζομένων. «Είναι μια άθλια κατάσταση που συνεχίζεται χρόνια», μας λέει ο εργαζόμενος ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση (αν έχει δουλέψει δηλαδή υπερωριακά, χωρίς φυσικά να αμειφθεί με υπερωριακή αμοιβή) θα πάρει 900 ευρώ το μήνα.
Περίπου 3.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στους εργολάβους της ΔΕΗ, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» Στέφανος Πράσσος. «Οι εργολάβοι παίρνουν είτε κομμάτι έργου από τη ΔΕΗ είτε ώρες εργασίας με σύμβαση έργου. Στην ουσία νοικιάζουν εργαζόμενους στη ΔΕΗ», λέει ο κ. Πράσσος στο Δρόμο. Και συνεχίζει: «Καλέσαμε επανειλημμένα την Επιθεώρηση Εργασίας, μάλιστα κάναμε και καταγγελίες για συγκεκριμένους εργολάβους. Δεν έγινε τίποτα. Μάλιστα οι υπηρεσίες καλούσαν μετά εργαζόμενους όπου φυσικά οι ίδιοι δεν μπορούσαν να καταγγείλουν τις πραγματικές συνθήκες».
Οι εργολάβοι με την εξουσία που έχουν αποκτήσει τόσα χρόνια στις τοπικές αρχές φτάνουν και σε απειλές. Όπως μας καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου «Αλληλεγγύη», έφτασαν να απειλούν με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του σωματείου.
Το κόλπο της ωρομίσθιας απασχόλησης
Από επιστολή του σωματείου αντλούμε αποκαλυπτικά στοιχεία:
1. Η αμοιβή με την ώρα και όχι με ημερομίσθιο (παρότι απαγορεύεται ρητά στη βιομηχανία) έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν το δώρο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το επίδομα αδείας «επειδή οι εργοδότες τους ισχυρίζονται ότι είναι ενσωματωμένα στο ωρομίσθιο». Επίσης δεν αμείβονται υπερωριακά αφού τόσο η πρώτη όσο και η… δωδέκατη ώρα αμείβονται με την ίδια τιμή, τα σαββατοκύριακα τα πληρώνονται σαν καθημερινές και δεν παίρνουν ούτε μέρα άδειας.
2.Το ημερομίσθιο θα έπρεπε να προσαυξάνεται με την προϋπηρεσία αλλά αυτό δεν γίνεται. Έτσι, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει 15 και 20 χρόνια στον ίδιο εργολάβο με την ίδια αμοιβή.
3. Ανθεί η μαύρη εργασία αφού εργάζονται ανασφάλιστοι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας, ασφαλίζονται για 10 ή 15 ένσημα ενώ δουλεύουν κανονικά, απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες και βάζουν μικτά ένσημα.
Τα κόλπα των εργολάβων για να γλιτώνουν χρήματα δεν έχουν όριο. Μετά από παρεμβάσεις του σωματείου αναγκάστηκαν οι εργολάβοι να τηρούν βιβλία αδειών και να καταχωρούν τις κανονικές άδειες που χορηγούν στο προσωπικό τους. Παρ’ όλα αυτά «αν ανατρέξει κανείς στις καταστάσεις, θα δει ότι στις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι συνάδελφοι δούλευαν», γράφει στην επιστολή του το σωματείο. Το περίεργο είναι ότι αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δεν την αμφισβητεί κανείς. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, στον οποίο απευθύνθηκε στις 7 Ιουνίου η επιστολή που προαναφέραμε, μόλις στις 30 Μαΐου σε ομιλία του στην Πτολεμαΐδα αναφέρθηκε σε «πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα» που «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν και σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το μοντέλο που εμείς προωθούμε». Ιδού η Ρόδος…