Κολλημένη στον τοίχο η κυβέρνηση, λίγο πριν τον παραχωρήσει και αυτόν στην τρόικα
«Τρόικα γύρνα πίσω, θα φαρμακωθώ», αναφωνεί η κυβέρνηση μέσω e-mail, μια και για να επιστρέψουν οι «εταίροι» στη χώρα, πρέπει να συνομολογηθούν κάποια «ελάχιστα» πεδία συμφωνίας. Την Τρίτη, η φημολογούμενη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα, αποφασίστηκε να σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών νέο e-mail με επιπλέον στοιχεία. Ένα από αυτά, φυσικά, οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, την Τετάρτη αποκάλυψε στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, το περιεχόμενο του e-mail της κυβέρνησης προς την τρόικα που αφορά τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Μητρόπουλος διάβασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης από το αγγλικό κείμενο, και συγκεκριμένα στην σελίδα 31 Part C, Pension Reform. Το e-mail απεστάλη στην τρόικα στις 29/11/2014. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση Σαμαρά δεσμεύεται ότι θα μειώσει την κατώτατη σύνταξη στα 320 ευρώ, αντί των 487 ευρώ που ισχύει σήμερα. Επίσης, ότι θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ για όσους συνταξιοδοτούνται με την κατώτατη σύνταξη.
Όπως αναφέρεται: «Για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1975 και έχουν περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους». Αυτό σημαίνει πως όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 15 έως 20 χρόνων (4.500-6.000 ημέρες απασχόλησης) θα λαμβάνουν μόνο το αναλογικό (οργανικό) τμήμα της κατώτατης σύνταξης που αντιστοιχεί μόνο σε εισφορές και ανέρχεται σήμερα στα 320 €. Δεν θα λαμβάνουν, δηλαδή, το προνοιακό τμήμα της κατώτατης σύνταξης που σήμερα ανέρχεται στα 167 ευρώ, ούτε το ΕΚΑΣ που δεν αντιστοιχεί σε εισφορές, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν απάντησε αν έχει υπογράψει αυτές τις δεσμεύσεις.
Ακόμα, η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της κατάργησης όλων των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν και σήμερα τη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 (με 40 χρόνια εργασίας) ή πριν από τα 67. Τουλάχιστον, όπως αναφέρεται στο e-mail προς την τρόικα, προκρίνει μια μεταβατική περίοδο ώστε να μην θιγούν αυτοί που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς και αυτοί που βρίσκονται κοντά στο να θεμελιώσουν.
Σε δύο φάσεις
Το e-mail περιγράφει με σαφήνεια όλα τα μέτρα που αναμένονται στο Ασφαλιστικό. Θα νομοθετηθούν σε δύο φάσεις: Οι αλλαγές για τους γεννημένους μετά την 1/1/1975 θα περάσουν άμεσα μέσα στον Δεκέμβριο μαζί με τις νέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων αλλά και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακόμη, παγώνουν οι συντάξεις έως και το 2018 προκειμένου να εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ το 2015 και από 140 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και το 2017. Ενεργοποιούνται ισχύουσες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας που οδηγούν σε περικοπές των συντάξεων χηρείας, ξεκινάει μπαράζ ελέγχων για τον εντοπισμό συνταξιούχων που εισπράττουν παράνομα το οικογενειακό επίδομα. Επίσης αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο φύλλο, τα απαιτούμενα ένσημα για συνταξιοδότηση στα 67, για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1975, αυξάνονται από 4.500 σε 6.000. Επιπρόσθετα, η σύνταξη για αυτούς που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1975 και έχουν περισσότερα από 15 αλλά λιγότερα από 20 χρόνια εργασίας θα υπολογίζεται με βάση τις καταβεβλημένες ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος, θα προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Επικουρικά Ταμεία και Ταμεία Πρόνοιας ενσωματώνονται στο ΙΚΑ.
ΥΓ.: Η τρόικα ζητά ακόμα περισσότερα, ενώ σκληραίνει συνεχώς τη στάση της, παρά την κυβερνητική προθυμία. Το μαχαίρι αναμένεται να μπει ακόμη βαθύτερα.