Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit, πληθαίνουν οι διαρροές ότι μια καταρχήν συμφωνία βρίσκεται επί θύραις. Βέβαια κανείς δεν ισχυρίζεται ότι γνωρίζει πώς θα λειανθούν τα δύο βασικά αγκάθια: η με κάποιο τρόπο παραμονή της Βρετανίας στην «ενιαία αγορά» και μια «τελωνειακή ένωση» (κάτι δηλαδή που θα ακύρωνε την ουσία της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε.), και η αποφυγή επαναφοράς των συνοριακών σταθμών και ελέγχων μεταξύ της Ιρλανδίας και της υπό βρετανική κυριαρχία Βόρειας Ιρλανδίας. Όπως επισημαίνει και η αναλύτρια του BBC Κάτια Άντλερ, όλοι ποντάρουν σε νέες υποχωρήσεις από την Βρετανίδα πρωθυπουργό: «Κάθε φορά που υπήρξε μια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», γράφει η Άντλερ, «αυτή επιτεύχθηκε επειδή η Τερέζα Μέι υπαναχώρησε. Η Ε.Ε. αρνήθηκε να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις. Οπότε οι Βρυξέλλες αναμένουν μια νέα υποχώρηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού και στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων».

Είναι άγνωστο αν και κατά πόσο η Μέι θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των Βρυξελλών την επόμενη Τετάρτη, καθώς οι αντίρροπες πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό είναι τεράστιες – τόσο από τους υποστηρικτές ενός… πραγματικού Brexit, όσο και από αυτούς που επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης του δημοψηφίσματος. Αυτό που φαίνεται πάντως να επιδιώκουν τώρα και οι δύο πλευρές είναι μια καταρχήν συμφωνία υπό τη μορφή διακήρυξης γενικών καλών προθέσεων και… έχει ο Θεός. Αμφότερα τα στρατόπεδα γνωρίζουν ότι μια γενικόλογη κοινή δήλωση δεν έχει νομική ισχύ, αλλά δίνει το χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις ως τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε σε νέα Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να υπάρξει η «τελική» συμφωνία. Και μετά να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Βρετανίας και των κρατών μελών της Ε.Ε. Ήδη βέβαια κάποιοι υποστηρίζουν ότι το θέμα μπορεί να τρενάρει κι άλλο, κι ας έχει οριστεί η 29η Μαρτίου 2019 ως μέρα εξόδου – με συμφωνία ή χωρίς…

Τελικός στόχος: η ακύρωση της εξόδου

Οι διαρροές για μια καταρχήν συμφωνία δίνουν μια μικρή ανάσα στη βρετανική κυβέρνηση. Αλλά κάθε άλλο παρά σηματοδοτούν μια αναστολή των εχθροπραξιών, ιδίως στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Οι οπαδοί του Brexit προειδοποιούν την Τερέζα Μέι να μην προβεί σε περισσότερες υπαναχωρήσεις από αυτές που προβλέπει η τελευταία συμβιβαστική πρότασή της προς την Ε.Ε. (το λεγόμενο «σχέδιο Τσέκερς», που οι περισσότεροι ευρωσκεπτικιστές απορρίπτουν – αλλά δεν το δέχεται ούτε η ευρωκρατία!). Διαφορετικά, απειλούν να καταψηφίσουν την όποια συμφωνία. Όμως είναι κυρίως οι οπαδοί της ακύρωσης του Brexit αυτοί που κυριολεκτικά έχουν αφηνιάσει: αυτήν την εβδομάδα όχι ένας, αλλά δύο πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας (και οι δύο «Εργατικοί»…), δήλωσαν δημόσια ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία θα καταλήξει σε έξοδο – είτε πλήρη είτε και μεσοβέζικη!

Πρώτος που παρενέβη ήταν ο ανυπόληπτος και αντιδημοφιλής Τόνι Μπλερ, που κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία, ώστε να γίνει τελικά αναπόφευκτο ένα νέο δημοψήφισμα… «Οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν αποτελεί εναλλακτική, και οι πολίτες της Βρετανίας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους(!)», δήλωσε προχθές με θράσος, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος των ευρωπαϊστών είναι η επιβολή ενός πραξικοπήματος με το αναποδογύρισμα της λαϊκής βούλησης. Χθες τον σιγοντάρησε, με πιο σεμνό είναι αλήθεια τρόπο, ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος «προέβλεψε» ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξουμε σε αυτό, ούτε πότε θα διεξαχθεί, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα», είπε σε συγκέντρωση των Εργατικών στη Σκοτία. Πραγματικά, όλοι αυτοί οι δήθεν δημοκράτες δεν μπορούν να φανταστούν άλλη εξέλιξη πέρα από την επιβολή στους πολίτες της Βρετανίας αυτού που απαιτούν οι Βρυξέλλες και το Σίτι του Λονδίνου… Τους καθοδηγεί ένα πανευρωπαϊκά δοκιμασμένο δόγμα: Θα ψηφίζετε ξανά και ξανά, μέχρι να συμφωνήσετε μαζί μας!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!