Με συνθήματα και πανό μπήκαν στο 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ την Τετάρτη, την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου, φέρνοντας μαζί τους τον φρέσκο αέρα του αγώνα, αυτόν που αναπνέουν εδώ και πολλές εβδομάδες.

Αυτή ήταν και η μόνη ζωντανή νότα εργαζομένων σε ένα συνέδριο για το οποίο η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δεν θα πρέπει να είναι και υπερήφανη. Ένα συνέδριο που στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε ποτέ (αν και τελικώς ολοκληρώθηκε με την εκλογή οργάνων), θυμίζοντας τις χειρότερες εποχές φοιτητικού συνεδρίου της ΕΦΕΕ.
Σε μια διαδικασία που απέτυχε να οσμιστεί έστω και ελάχιστα τις αγωνίες των δημοσίων υπαλλήλων την εποχή που το Δημόσιο… καταργείται και εκχωρείται, ήρθε να αποδειχτεί πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται ο συνδικαλισμός. Και πόσο βαθιά κρίση περνάει το σ.κ. Από την πρώτη μέρα κυριάρχησαν οι κονταρομαχίες, οι διαξιφισμοί και τα επεισόδια.
Όχι φυσικά για το πλαίσιο δράσης και διεκδικήσεων της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για τις νομιμοποιήσεις ομοσπονδιών και συνέδρων, και για την κατοχύρωση συσχετισμών εντός συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το βράδυ της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου δεν είχε οριστικοποιηθεί ο αριθμός των συνέδρων που θα έπαιρναν μέρος και βεβαίως δεν είχε καν ξεκινήσει η συζήτηση, καθότι όλος ο χρόνος κύλησε… παραγωγικά, με φωνές, απειλές, ενστάσεις, αντεγκλήσεις, θεατρινισμούς, σκόπιμες καθυστερήσεις, καταγγελίες, βρισιές, σπρωξιές, απαξιωτικές τοποθετήσεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι στο πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου προβλέπονταν ομιλίες συνέδρων και ψηφοφορίες επί του απολογισμού πεπραγμένων και του διεκδικητικού πλαισίου της ΑΔΕΔΥ.
Ύστερα από όλα αυτά, ίσως να φαντάζει περιττό να πούμε ότι η τριήμερη διαδικασία ολοκληρώθηκε (!) με τις εκλογικές διαδικασίες, και με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σημαντική αποδυνάμωση των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ (αυτός ήταν ο λόγος που πήραν την κυρίως ευθύνη να καταντήσουν επεισοδιακό το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ), που άλλωστε αποτελούν πλέον ενιαίο πόλο στο σ.κ., και για ενίσχυση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και των Παρεμβάσεων. Το ΠΑΜΕ φαινόταν ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του, ενώ καταγράφηκε και η παράταξη που δημιούργησε λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποσκιρτήσας από την ΠΑΣΚΕ, Θ. Μπαλασόπουλος.
Πριν από τη… διάλυση, οι σύνεδροι είχαν καταφέρει πάντως, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, να πάρουν κατά πλειοψηφία μία απόφαση: τη διοργάνωση καταστατικού συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ εντός του 2014, και αφού θα έχουν προηγηθεί εκλογές σε όλες τις Ομοσπονδίες, στις οποίες θα πάρουν μέρος και όλοι οι συμβασιούχοι του Δημοσίου…

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!