Παρά την τρομοκρατία το κίνημα συμπαράστασης  έχει νίκες

ΓΡΑΦΕΙ: ο Γιώργος Κατερίνης

Σε νέα δίκη παραπέμπεται, στις 9 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας και μέλος του Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Αδαμόπουλος. Ο λόγος, η περιφρούρηση απεργίας του κλάδου και, συγκεκριμένα, στο δήμο Ηρακλείου Αττικής. Ο δήμαρχος-εργοδότης και οι άνθρωποί του κατηγορούν το συνδικαλιστή γιατί μαζί με άλλους συνδικαλιστές και εργαζόμενους στήριξαν έμπρακτα την απεργιακή νικηφόρα κινητοποίηση εργαζομένων στο δήμο Ηρακλείου.

Οι κατηγορίες για απειλή ανθρωποκτονίας και πρόκληση φόβου και τρόμου σε εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και οι νέες διώξεις, που ετοιμάζονται κατά μελών Δ.Σ. των σωματείων εργαζομένων στους δήμους Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου, είναι φανερό ότι είναι κατασκευασμένες και στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Στον κατάλογο των συνδικαλιστών που επιλέγονται ως στόχος προστέθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) Πέτρος Μαραφής. Σε μια περίοδο που ο ΣΕΦΚ, συμμετέχοντας σε όλες τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, προβάλλει ένα μοντέλο αντίστασης στην ελαστική εργασία, την ανασφάλεια, τη μαύρη εργασία και την παραβίαση της ΣΣΕ, που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια, και μάλιστα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον εργοδοτικό σύνδεσμο για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, η μη επαναπρόσληψη είναι το μέσο που χρησιμοποιείται εναντίον των απεργών καθηγητών.

Οι εργοδότες, λοιπόν, του φροντιστηρίου «Κέντρο Μελέτης» δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δηλώσουν κυνικά στον πρόεδρο του ΣΕΦΚ ότι δεν θα τον επαναπροσλάβουν, γιατί «συμμετείχε σε όλες τις απεργίες που προκήρυξε φέτος το σωματείο, ενώ καλούσε με τα κείμενα του σωματείου τους υπόλοιπους καθηγητές σε αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική». Μάλιστα, δεν δίστασαν να δηλώσουν ότι, επειδή η επόμενη χρονιά θα χαρακτηριστεί από έκρηξη εργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ, δεν μπορούν να απασχολούν στην επιχείρησή τους τον πρόεδρο του σωματείου, ο οποίος θα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις. Τελικά, μετά από μεγάλες πιέσεις και αντιδράσεις η απόλυση του προέδρου του ΣΕΦΚ ανακλήθηκε. Τόσο για τον Ν. Αδαμόπουλο όσο και για τον Π. Μαραφή σειρά σωματείων έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης.

 

Σημαντικές νίκες

Την αξία του κινήματος συμπαράστασης υπογραμμίζουν οι ανακλήσεις απολύσεων, που, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται. Στις 12 Μαΐου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε άκυρη την απόλυση του συνδικαλιστή Κώστα Μπεκιάρη και υποχρεώνει την εταιρία να τον επαναπροσλάβει.

Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής είχε απολυθεί πριν από ένα χρόνο από την εταιρία γραφικών τεχνών Φωτόλιο & Τυπικόν με την πρόφαση της μείωσης του κύκλου εργασιών. Στην πραγματικότητα, ο Κ. Μπεκιάρης απολύθηκε γιατί είχε πολύχρονη συνδικαλιστική δράση και είχε παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης συναδέλφου του, που είχε απολυθεί, γιατί διεκδικούσε απλήρωτες υπερωρίες. Μάλιστα, η δική του απόλυση έγινε δυο εβδομάδες μετά τη δικαίωση του συναδέλφου του από το Εφετείο.

Η περίπτωση του Κ. Μπεκιάρη έχει σημασία, γιατί με την απόφαση του δικαστηρίου αναγνωρίζεται η συνδικαλιστική δράση και σε μη εκλεγμένα μέλη διοικητικών συμβουλίων. Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής, όταν απολύθηκε, είχε πάψει να έχει την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Λιθογράφων. Αυτό ακριβώς το επιχείρημα ανέπτυξε η εργοδοσία στη δίκη, έχοντας και την αμέριστη συνδρομή του σωματείου των εργοδοτών του κλάδου (ΣΕΜΕΕ), το οποίο παρουσιάστηκε ως διάδικος!

Η σύμπραξη των εργοδοτών, για να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική παρουσία, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την αναγκαιότητα άμεσης και πλατιάς κινητοποίησης στις περιπτώσεις χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης.

Στην περίπτωση του Κ. Μπεκιάρη, έφτασαν να αναγκάσουν εργαζόμενους να υπογράψουν δηλώσεις στήριξης της εταιρίας και ανάγκασαν κάποιους από αυτούς να καταθέσουν ένορκες βεβαιώσεις εναντίον του.

Η απόφαση ανάκλησης της απόλυσης του συγκεκριμένου συνδικαλιστή προστίθεται σε σειρά άλλων επιτυχημένων κινητοποιήσεων υπεράσπισης της συνδικαλιστικής δράσης: δικαίωση της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, απολυμένης από τη φαρμακοβιομηχανία DEMO, δικαίωση του Ορέστη Κώτσια, απολυμένου από την εταιρία τηλεφωνίας TELEPERFORMANCE, ανάκληση της απόλυσης του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις Άγρα, ανάκληση της απόλυσης της Όλγας Κολιούση από τη Wind.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!