Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι εν λόγω πράξεις διαπράχθηκαν στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, ημέρες που ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης.
Υπενθυμίζεται πως τα μέλη των εν λόγω σωματείων και συλλόγων υλοποίησαν τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των πανεπιστημιακών αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των «εκλογών» για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ, σύμφωνα με το νόμο 4009/11.
Φοιτητές και καθηγητές είχαν καταφέρει να ακυρώσουν τις εκλογές, παρά τις απειλές για επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του ασύλου και την «υπόσχεση» των καθηγητών που υποστήριζαν το νόμο Διαμαντοπούλου ότι θα παρέμβει η δικαιοσύνη.
Όπως τονίζουν καθηγητές του ΑΠΘ, αλλά και δικηγόροι που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν τίθεται θέμα δίωξης των καθηγητών για τα συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά αντίθετα πρόκειται για πολιτική δίωξη συνδικαλιστών με στόχο να τρομοκρατήσουν το κίνημα που αναπτύχθηκε στα πανεπιστήμια.
Μάλιστα αναφέρουν ότι τυπικά οι εκλογές ακυρώθηκαν με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής που είχε αναλάβει την τέλεσή τους, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι δεν εμφανίστηκε κανένα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας –πλην μετρημένων στα δάχτυλα εξαιρέσεων- που να επιθυμεί τη διεξαγωγή των εκλογών.
Πολύπλευρη αλληλεγγύη στους καθηγητές
Στο πλευρό των καθηγητών βρίσκονται σύλλογοι, φορείς, συνδικαλιστικές ενώσεις και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, που φωτογραφίζει πίσω από τις διώξεις το πρώην πρύτανη Αναστάσιο Μάνθο, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του υπουργείου. Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ακόμη και οι πρυτανικές εκλογές που κλήθηκαν σε απολογία κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας δεν ανέφεραν να έχει υποπέσει στην αντίληψή τους καμία ποινικά κολάσιμη πράξη.
Ο ΕΣΔΕΠ σε προηγούμενη ανακοίνωσή του είχε αναφερθεί στις διώξεις μελών του αποκαλύπτοντας την προέλευση των πληροφοριών που έχουν οι δικαστικές αρχές.
«Οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας δημοσιεύματα που προέρχονται από ορισμένους καθηγητές, καλούν επανειλημμένα σε προκαταρκτική εξέταση εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, άλλους συναδέλφους, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, φοιτητές και φοιτήτριες να δώσουν εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και την κατάργηση της δημοκρατίας στα ΑΕΙ», ανέφερε η ανακοίνωση του ΕΣΔΕΠ και συμπλήρωνε ότι θεωρεί συνταγματική υποχρέωση της ακαδημαϊκής κοινότητας την έμπρακτη υπεράσπιση της δημοκρατίας με τη ματαίωση των δήθεν εκλογών.
«Στις παραπάνω ενέργειες της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να δει κανείς μια «τοπική» πρωτοβουλία των δικαστικών αρχών, ούτε μόνον τον απόηχο των απόψεων των σχετιζομένων άμεσα με τη μνημονιακή τέως ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα σκληρών και αντιδημοκρατικών νεοφιλελεύθερων κύκλων που δυστυχώς υπάρχουν στο ΑΠΘ, αλλά την έκφραση μιας ευρύτερης πολιτικής καταστολής που στοχεύει όχι μόνον τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που με πρωτοφανή ενότητα έδωσαν για πάνω από ένα χρόνο τον αγώνα υπεράσπισης του Ακαδημαϊκού, Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστήμιου αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που αντιστέκεται στο νεοφιλελεύθερο σοκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι συνδικαλιστές στο ΑΠΘ που διώκονται μετά από μια σειρά αναληθών δημοσιευμάτων και ΨΕΥΔΩΝ καταγγελιών, πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι η αλληλεγγύη μας προς αυτούς θα είναι μια αλληλεγγύη δίχως όρια, γιατί μαζί με αυτούς διώκεται πέρα από το δικαίωμα στη μόρφωση, η ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και η ίδια η δημοκρατία. Τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα για να μείνουμε έστω και για μια στιγμή σιωπηλοί», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Τη νέα ωμή συνδικαλιστική – πολιτική δίωξη εναντίον 6 διοικητικών υπαλλήλων και διδασκόντων που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 15 Φλεβάρη έξω από το κτίριο της Νομικής του ΑΠΘ ενάντια στις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «επιβεβαιώνεται ότι οι κινητοποιήσεις αυτές, με τη ματαίωση των εκλογών στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας, αποτέλεσαν σημαντικό πλήγμα για όσους είχαν συμφέρον από την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου, που μετατρέπει το πανεπιστήμιο των παιδιών μας σε πολυκατάστημα διδακτικών μονάδων χωρίς αντίκρισμα, ενώ στρώνει το δρόμο για συγχωνεύσεις τμημάτων/υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων».