Οι κοινωνικές συμμαχίες αναγκαίο ζητούμενο για την κοινότητα ΛΟΑΤ

Η ιστορία των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πολύ μακριά στη χώρα μας. Στην ουσία δεν υπάρχει καμία ιστορική στιγμή, πέρα από την αρχαιότητα, που αυτές οι διακρίσεις να μην υπήρξαν μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της χώρας μας. Χώρα με βαθιά ριζωμένα τα συντηρητικά χαρακτηριστικά ειδικά για θέματα που αφορούν τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις λίγες χώρες όπου η πολιτεία δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στους ανθρώπους που συμβιώνουν με έναν άνθρωπο του ίδιου φύλου. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., και μερικές εκτός αυτής, όπως η γειτονική μας Αλβανία, έχουν περάσει νόμους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναγνωρίζεται σε νομική βάση η σχέση μεταξύ δύο ομοφύλων.
Η μη αναγνώριση κανενός είδους δικαιώματος από το ελληνικό κράτος για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί από μόνο του μια πολύ μεγάλη αδικία και δεν είναι σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην πρόσφατη ετυμηγορία του, σύμφωνα με την οποία η εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από τον ελληνικό νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης, αποτελεί παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικά της αρχής της ισότητας και του άρθρου για την προστασία της οικογενειακής ζωής. Αυτή η εξαίρεση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ενδιαφερόμενους ανθρώπους: Μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι απέναντι στο νόμο έχουν τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι άλλοι πολίτες, στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στην ασφάλιση, το δικαίωμα να μπορούν να κληρονομήσουν τον/την σύντροφό τους ή το δικαίωμα να λάβουν ιατρικές αποφάσεις γι’ αυτόν/ήν όταν αρρωστήσει.
Αυτό το καθεστώς είναι η ώρα να αλλάξει. Δεν είναι μόνο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη να γίνει αυτό. Είναι και ένα ογκούμενο κίνημα διεκδίκησης που συσπειρώνει όλο και περισσότερους πολίτες που είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό. Τα τελευταία χρόνια το κίνημα χειραφέτησης των ατόμων ΛΟΑΤ (ακροστοιχίδα των λέξεων Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφισεξουαλικός και Τρανς) έχει μεγαλώσει σημαντικά. Δεν είναι μόνο η παρέλαση υπερηφάνειας (pride), που γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι και μια σειρά ακόμα από δραστηριότητες, όπως ο μεγάλος αριθμός των μπαρ για γκέι και λεσβίες που έχουν ανοίξει και σφύζουν από ζωή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει αποκτήσει και η Αθήνα ένα γκέι χωριό, στο Γκάζι, σαν όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου (Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη κ.ά.). Εκτός από τα μπαρ υπάρχουν και καφέ, εστιατόρια, αλλά και δεκάδες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για ΛΟΑΤ, όπου τα μέλη μπορούν να συζητούν ζητήματα που τους αφορούν, να γνωρίζονται ή ακόμα και να ερωτεύονται. Αυτά αποδεικνύουν ότι η ελληνική ΛΟΑΤ κοινότητα έχει υπερβεί πια το φόβο και διεκδικεί.

Πρόταση νόμου από ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή, στήριξε και στηρίζει τα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας για άρση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και δεσμεύεται πολιτικά ότι θα προωθήσει αυτή την ατζέντα, όπως έδειξε και με την απόφαση του συνεδρίου του τον Ιούλιο. Σήμερα φέρνουμε ως πρόταση νόμου στη Βουλή ένα καινούργιο σύμφωνο συμβίωσης με διευρυμένα δικαιώματα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι ένα εντελώς καινούργιο σύμφωνο που περιέχει δικαιώματα που δεν περιλαμβάνονται στο ήδη υπάρχον, όπως είναι το δικαίωμα στην κοινή ασφάλιση.
Αυτό, όμως, το πρώτο βήμα δεν είναι αρκετό. Οι διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων είναι τόσο βαθιές που χρειάζεται επισταμένη προσπάθεια, όχι μόνο στην κορυφή αλλά κυρίως στη βάση, για να σταματήσουν. Οι ΛΟΑΤ θα συνεχίσουν να στερούνται βασικά δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στην υιοθεσία ή το δικαίωμα στο γάμο.
Για το δεύτερο, με βάση την απόφαση του Συνεδρίου, έχουμε δεσμευτεί ότι άμεσα θα προχωρήσουμε σε ενέργειες προκειμένου να γίνει δεκτός ο γάμος για όλους. Όμως το πρώτο και βασικό που πρέπει να γίνει είναι η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τα ζητήματα ΛΟΑΤ προκειμένου να αποκτήσουμε κοινωνικές συμμαχίες. Μόνο με τις κοινωνικές συμμαχίες θα καταφέρουμε το στόχο μας, που είναι η ολική άρση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αντώνης Σιγάλας, Μέλος
του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!