Ζαλισμένοι ακόμη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που παρήγαγε μια ευρωβουλή αγνώριστη, οι επικεφαλής των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν κατέληξαν πουθενά στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες (Παρασκευή 21/6) τα ξημερώματα. Το… αλογοπάζαρο, όπως το είχαν αποκαλέσει οι Financial Times, ξεκινούσε από το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, και ανάλογα με την απόφαση θα μοιράζονταν σε δεύτερο χρόνο και οι υπόλοιπες θέσεις-κλειδιά: προεδρία Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ο.κ. Τελικά τίποτα δεν αποφασίστηκε, πέραν της αναβολής για τις 30 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Υπάρχουν βέβαια και θύματα, κι ας μην κατέληξε κάπου ο καβγάς για τις καρέκλες των «θεσμών» που δίνουν λογαριασμό μόνο στις ελίτ και τους λομπίστες των πολυεθνικών: πρώτο θύμα, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Βαυαρός Βέμπερ.
Ο εκλεκτός της Μέρκελ απορρίφθηκε μετ’ επαίνων, αφού κάποιος έπρεπε να πληρώσει τη νύφη της κάλπης, κι ας είχαν συμφωνήσει οι μεγάλες (όχι και τόσο πια!) ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες ότι επικεφαλής της Κομισιόν θα τοποθετηθεί ο επικεφαλής της πρώτης σε δύναμη ευρωομάδας. Άλλωστε ο πρώτος που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Βέμπερ και της Μέρκελ ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που θέλει να κάνει σαφές ότι δεν αναγνωρίζει τις παλιές διευθετήσεις. «Αφού μπλοκάρετε τον Βέμπερ, μπλοκάρω κι εγώ τους δικούς σας», ήταν η οργισμένη αντίδραση μιας Μέρκελ που βλέπει ότι ο λόγος της δεν περνά όπως μόλις λίγα χρόνια πριν. Έτσι φαίνεται ότι τίθενται εκτός κούρσας και οι δύο άλλοι επίσημοι υποψήφιοι (ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Τίμερμανς και η Δανέζα φιλελεύθερη Βεστάγκερ), όπως και ο Γάλλος Μπαρνιέ, που προωθούνταν από τον Μακρόν.
Στο μεταξύ η Βρετανία, το απολωλός πρόβατο της Ε.Ε., ζει τα δικά της αδιέξοδα: η κυβέρνηση είναι στον πάγο, αναμένοντας το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο Συντηρητικό Κόμμα, που θα αναδείξει τον νέο αρχηγό του – ο οποίος, θεωρητικά τουλάχιστον, θα αντικαταστήσει και την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία. Η αρχική «διαλογή» κατέληξε σε δύο υποψήφιους: τον θεωρούμενο σκληρό ευρωσκεπτικιστή και πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον μετριοπαθέστερο νυν υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Οι Βρυξέλλες κάθονται κι αυτές σε αναμμένα κάρβουνα αφού, σαν να μην τους έφτανε ο άναρχος εμφύλιος μεταξύ των σημαντικότερων κρατών μελών, φαίνεται ότι μάλλον θα επικρατήσει ο Τζόνσον, που έχει υποσχεθεί Brexit βρέξει-χιονίσει…