Προκλητικές μεθοδεύσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Με καθημερινές παρεμβάσεις, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, στα κτίρια του ΟΤΕ και με πραγματοποίηση την Πέμπτη (10 Μαρτίου) γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, που οδήγησε σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της ίδιας ημέρας, απάντησαν οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ και Cosmote στα σχέδια της διοίκησης για 120 απολύσεις στη δεύτερη και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ.
Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΜΕ-ΟΤΕ για εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων, και διευρυμένο αγώνα, καθώς η αντεργατική επίθεση της διοίκησης δεν αφορά μόνον τους 120 υπό απόλυση από την Cosmote, αλλά και τις «κρυφές» απολύσεις που προοιωνίζονται για τον Γερμανό και την επίσης θυγατρική e-value.
Το αξιοπρόσεκτο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι οι 120 απολύσεις (άλλωστε από την εφαρμογή του Μνημονίου και έπειτα οι καθημερινές εργοδοτικές επιθέσεις ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα «μετράνε» πολύ περισσότερες από 120 απολύσεις), αλλά ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση του Οργανισμού, διά στόματος του Μ. Τσαμάζ, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τους λόγους για τους οποίους λαμβάνει αυτές τις αντεργατικές αποφάσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας παρέχει η εργατική νομοθεσία, προχωρούμε σε αλλαγές και μέτρα απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της εταιρίας, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας στον ΟΤΕ». Τι δήλωσε, ουσιαστικά, στους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους ηγεσία ο Τσαμάζ; Ότι οι δυνατότητες του Μνημονίου και όσων η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, άναψαν πρακτικά το πράσινο φως στη διοίκησή του, να εφαρμόσει τις πλέον αντεργατικές ρυθμίσεις, κάνοντας πρόβα τζενεράλε και για όσα θα επακολουθήσουν σε άλλες κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις. Ας μην ξεχνάμε και τη γραμμή-κατεύθυνση που έδωσε προ μηνός ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, στους διοικητές των εισηγμένων κερδοφόρων ή μη δημόσιων επιχειρήσεων για περικοπή μισθολογικών δικαιωμάτων, που κινούνταν ακριβώς στο πνεύμα του Μνημονίου για πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, που δηλώνει ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα «όταν μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση με έναν εκ των βασικών μετόχων της, το Ελληνικό Δημόσιο, με 2 δισ. ετήσιο κύκλο εργασιών και μισθολογικό κόστος από τα χαμηλότερα στην παγκόσμια αγορά, προχωρά σε τέτοιες ενέργειες, τότε κανένας Έλληνας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επαγγελματικό του αύριο. Σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom».
Ας σημειωθεί ότι για το δ’ τρίμηνο του 2010, ο ΟΤΕ εμφάνισε έλλειμμα στα οικονομικά του μεγέθη, το οποίο –σύμφωνα με τους συνδικαλιστές– δεν οφείλεται σε πραγματικό οικονομικό πρόβλημα του Οργανισμού, αλλά στην καταβολή στο ΙΚΑ ποσού ύψους 130 εκατ. ευρώ, που χρωστούσε από την εθελούσια έξοδο που είχε κάνει το 2005!

Μαίρη Ευθυμιάτου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!