Η εντολοδόχος κυβέρνηση της τρόικας, εντελώς ξεδιάντροπα και χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να το κρύψει, δηλώνει διά στόματος του αρμόδιου υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πως, προκειμένου να πείσει τα αφεντικά της ότι θα «απελευθερώσει» την αγορά ενέργειας, βγάζει στο σφυρί τις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Αμύνταιο.
Σύσσωμα τα σωματεία των εργαζομένων (Σωματείο Ορυχείων, Σωματείο «Σπάρτακος» Πτολεμαΐδας-Κοζάνης κ.λπ.) εξέδωσαν ανακοινώσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, μιλώντας ξεκάθαρα για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι ήδη σχεδιάζουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν σε αυτή την πρακτική της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει καμία νομιμοποίηση για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, που είναι τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις ανακοινώσεις των σωματείων, «η εκποίηση της ΔΕΗ και η πώληση λιγνιτικών μονάδων αποτελεί μια καταστροφική επιλογή, που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και της ανάπτυξης της χώρας».
Ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής του συνδυασμού Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, φέρνει το θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας 3 Οκτώβρη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με τη μορφή του κατεπείγοντος, ζητώντας να συμπαραταχθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με τους εργαζόμενους και να αντιταχθεί στο ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ, που αποτελούν εθνική περιουσία και δεν μπορούν να δοθούν σε κανέναν ιδιώτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν αποτελεί μια «απλή», έτσι κι αλλιώς καταδικαστέα, ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας σαν όλες τις άλλες. Αντιθέτως, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να κουρσευτεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο μύθος δε της φθηνότερης ενέργειας μετά την «απελευθέρωση» της αγοράς καταρρίπτεται παταγωδώς, καθώς το μοντέλο που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίστοιχο με αυτό της Αργεντινής. Όταν εκποιήθηκαν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Αργεντινή, την περίοδο 1996-99, τότε που κι αυτή βρισκόταν κάτω από τους ίδιους μηχανισμούς του ΔΝΤ και με μια κυβέρνηση που έλεγε κι αυτή «ναι» σε όλα όσα της ζητούσαν οι δανειστές, την επόμενη τριετία, ακρίβυνε το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και 93% και κόπηκαν οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά σε ποσοστό 33%. Ένας στους τρεις, δηλαδή, δεν είχε ρεύμα.
Κοινό μέτωπο εργαζομένων και φορέων της Αρκαδίας
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα κυβερνητικά σχέδια αναπάντητα, παίρνοντας άμεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες. Χθες, Παρασκευή, συμμετείχαν δυναμικά στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε στην Τρίπολη το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ, ενώ είναι ήδη αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την ερχόμενη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου), εφόσον υπάρξει το πρωί ενημέρωση των εργαζομένων από τη ΓΕΝΟΠ και, το απόγευμα, περάσει το θέμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήδη το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαλόπολης εξέδωσε ανακοίνωση ενάντια στην πώληση των μονάδων, συμπαρατασσόμενο με τους εργαζόμενους, καλώντας παράλληλα «όλους τους φορείς και κατοίκους του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης να συμμετέχουν στις όποιες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες γίνουν για την αποτροπή πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ».
Όπως μας ενημέρωσε ο Σαρ. Αλεξανδρής από το Σωματείο ΔΕΗ Μεγαλόπολης, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για άνοιγμα των διοδίων της Νεστάνης από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε ανοικτή ημερομηνία, προκειμένου να ενημερώνουν τους οδηγούς για τη σημασία της μη πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, και αντίστοιχη απόφαση για στάση εργασίας την επόμενη εβδομάδα και μετάβαση των εργαζομένων στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις παραγωγικές μονάδες εμφανίζονται ενωμένοι, τονίζοντας στον Δρόμο πως «δεν πρόκειται για μια ενότητα τακτικής, για να προασπίσουμε συντεχνιακά συμφέροντα. Μιλάμε για δημόσιο πλούτο, για περιουσία όλων των Ελλήνων, μιλάμε για φτηνή δημόσια ενέργεια. Αυτή θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους». Οι εργαζόμενοι στους λιγνιτικούς σταθμούς καλούν όλο τον κόσμο να συμπαραταχθεί στον αγώνα τους.