Εδώ και τρεις μήνες, ο Ξενώνας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων λειτουργεί χωρίς καμιά στήριξη από το κράτος, βασισμένος στις συνεισφορές των πολιτών και των συλλογικοτήτων της πόλης. Χάρη σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης, ο κίνδυνος κλεισίματος έχει αντικατασταθεί από την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο φιλοξενίας και υποδοχής των προσφύγων, βασισμένο στην αυτοοργάνωση και τη συμμετοχή των ενοίκων, την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κοινωνίας, την εθελοντική δουλειά και τον κοινωνικό έλεγχο.
Για να πετύχει αυτό το πείραμα αλληλεγγύης, χρειάζεται όλο και περισσότερη υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης, οικονομική ενίσχυση, εθελοντική εργασία. Ειδικότερα, αυτές τις ημέρες εξαντλούνται ξανά τα αποθέματα σε υλικά και, ενόψει του καλοκαιριού, και ο ξενώνας κινδυνεύει να μείνει χωρίς τα βασικά είδη επιβίωσης. Τα μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και οι ένοικοι του ξενώνα κάνουν νέα έκκληση λοιπόν στους πολίτες, τους φορείς, τους συλλόγους, τα σωματεία της πόλης μας, να προσφέρουν είδη όπως: γάλα και βρεφικό γάλα, πάνες, λάδι, λαχανικά, ρύζι, ζυμαρικά, σάλτσες, κοτόπουλα, καθαριστικά, είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν κ.ά). Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή, προσφορές σε είδη και οικονομική ενίσχυση: 6940905860, 6977274287.
Ψάξτε αλλού τους ενόχους
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ρίχνει σε άλλες υπηρεσίες και όχι σε αυτές του δήμου, μεγάλο μέρος των ευθυνών για την υπεξαίρεση-μαμούθ που ήδη έχει οδηγήσει στη φυλακή έναν πρώην υπάλληλο του δήμου. Να θυμίσουμε ότι από τα ταμεία του κεντρικού δήμου υπολογίζεται ότι υπεξαιρέθηκαν, περίπου, 33 εκατ. ευρώ, τα οποία, κατά κύριο λόγο, αναλογούν σε ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και σε οφειλές προς την εφορία, με τις ευθύνες να φαίνεται ότι βαραίνουν πέρα από υπαλλήλους τέσσερις αντιδημάρχους και πιθανόν και τον ίδιο το δήμαρχο.
Αλλάζει χέρια η ΕΛΒΟ
Με ανακοίνωσή του ο Όμιλος Μυτιληναίου έκανε γνωστή την απόφασή του να αποχωρήσει από το μάνατζμεντ της ΕΛΒΟ -διατηρώντας όμως το 43%- επικαλούμενος την πρόθεση να ρίξει το βάρος του σε άλλες δραστηριότητές του, όπως η μεταλλουργία και η ενέργεια και αφήνοντας στο Δημόσιο, ως βασικό μέτοχο της ΕΛΒΟ, την πλήρη ευθύνη της εταιρίας. Ο Όμιλος Μυτιληναίου είχε χρεωθεί από τους εργαζόμενους την κακή κατάσταση της επιχείρησης, ενώ πολλές ήταν και οι κατηγορίες για τις συνθήκες εργασίας.