Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για καραμπινάτα σκάνδαλα
Του Μάριου Διονέλλη
Δύο σοβαρότατες υποθέσεις διαφθοράς πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, την εβδομάδα που πέρασε, με ενέργειες τόσο του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τη διαφθορά Παναγιώτη Νικολούδη, όσο και της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Οι υποθέσεις αφορούν τα παράνομα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) αλλά και την υπεξαίρεση και απιστία εις βάρος του Δημοσίου από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Και οι δύο υποθέσεις χρησιμοποιήθηκαν επικοινωνιακά, ακόμα και μέσα στη Βουλή, ως αντίβαρο στη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης χωρίς, ωστόσο, να υπενθυμίζει κανείς ότι και για τα δύο σκάνδαλα η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Οι καταγγελίες για το ξεπούλημα της ΑΤΕ στον Μ. Σάλλα δεν υπήρξε ούτε σκέψη να μετουσιωθούν σε επαναφορά της τράπεζας σε κρατικό έλεγχο, ενώ το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά αντίθετα ένα αντίστοιχο ταμείο θα διαχειρίζεται 50 δισ. κρατικής περιουσίας, υπό την εποπτεία, μάλιστα, των δανειστών.
Οι αποκαλύψεις
Σχετικά με την ΑΤΕ, η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες απέστειλε στους αρμόδιους εισαγγελείς πόρισμα-φωτιά σχετικά με τις παράνομες χορηγήσεις δανείων κατά το διάστημα 2000-2012, που προκάλεσαν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 5 δισ. ευρώ (σ.σ. περίπου όσο δύο ΕΝΦΙΑ!).
Στους εισαγγελείς έχουν φτάσει στοιχεία και ονόματα για 1.300 θαλασσοδάνεια, που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις και φυσικά δεν εξυπηρετήθηκαν ποτέ, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν τόσο οι τότε διοικούντες την Αγροτική Τράπεζα, όσο και τα φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες που έλαβαν τα δάνεια. Μάλιστα, για κάποιους από τους δανειολήπτες έχει ήδη διαταχθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα επίμαχα δάνεια κατευθύνθηκαν προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ και για τις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις έχει επιληφθεί ο οικονομικός εισαγγελέας. (σ.σ. απορίας άξιο είναι αν κάποιοι από τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που εμπλέκονται θα λάβουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, παρά το βάρος των κατηγοριών).
Για την υπόθεση των «αγύριστων» δανείων της ΑΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση ο υπουργός Καταπολέμησης της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης κάνοντας εμμέσως αναφορά και στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων μέσω της Αγροτικής. Συγκεκριμένα ο κ. Νικολούδης αναφέρει πως «το σκάνδαλο της ΑΤΕ δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας», ενώ τονίζει πως η ΑΤΕ «χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων».
Διώξεις στο ΤΑΙΠΕΔ
Στην άλλη μεγάλη υπόθεση, αυτήν του ΤΑΙΠΕΔ, η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου άσκησε βαριές ποινικές διώξεις σε στελέχη του Ταμείου για συγκεκριμένες πωλήσεις 28 ακινήτων που έγιναν σε μη συμφέρουσες τιμές, το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2014, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες επέβαλαν το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση και απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου με τη συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο να υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ.
Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν τα μέλη του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων, που είχαν την ευθύνη για την εισήγηση των τιμών για τις πωλήσεις των ακινήτων ενώ και τρία μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, και συγκεκριμένα για τους τόκους που εισέπρατταν από τις πωλήσεις των ακινήτων και δεν κατέβαλαν αυθημερόν όπως όφειλαν. Μεταξύ των 28 ακινήτων ξεχωριστή θέση κατέχει η υπόθεση του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης IBC που μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων μετασκευάστηκε σε εμπορικό κέντρο (Golden Hall) και εκμισθώθηκε στην Lamda Δομή Α.Ε. (Λάτσης) για 40 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο Δημόσιο τόκους που φτάνουν τις 361.000 ευρώ.