Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις σε όλο το Σουδάν, με αίτημα την ανατροπή του επί 24 χρόνια προέδρου Ομέρ Μπασίρ.
Το λαϊκό κίνημα που ξέσπασε μετά την άρση της επιδότησης καυσίμων, συσπειρώνοντας ομάδες νέων, την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση της Εθνικής Συνεννόησης και το μέτωπο των ένοπλων κινημάτων (SRF), προκαλεί ρήγματα στο καθεστώς, καθώς ήδη το ιστορικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αποχώρησε από την κυβέρνηση, ενώ 31 στελέχη του κόμματος του Μπασίρ αποστασιοποιήθηκαν από τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα και την προσφυγή στη βία.
Η καταστολή και η τρομοκράτηση κλιμακώνονται. Τη Δευτέρα, ο Στρατηγός Χουσεΐν απείλησε ανοιχτά τους διαδηλωτές λέγοντας πως «αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «στην τελική, θα σας πυροβολήσουμε στο κεφάλι», ενώ την Πέμπτη ο ίδιος ο Μπασίρ τους αποκάλεσε «αλήτες». Η κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε εφημερίδες αλλά απαγόρευσε τη Δευτέρα συγκέντρωση δημοσιογράφων κατά της λογοκρισίας. Καλώντας σε «συνεχή επανάσταση μέχρι την ανατροπή του καθεστώτος», το Κ.Κ. Σουδάν υφίσταται ξανά καταστολή, με τη σύλληψη και του Οργανωτικού Γραμματέα του, Αλί Μπακίρ Αλ-Κινάιν. Παράλληλα, δεκάδες από τους 700 κρατούμενους διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε δίμηνες φυλακίσεις, πρόστιμα, ή και 20 βουρδουλιές, ενώ οι δολοφονημένοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν ηλικίας 19 ως 26 ετών, ανέρχονται σε 210.
Απέναντι στο κίνημα της σουδανικής νεολαίας που, αψηφώντας τα πραγματικά πυρά, προτάσσει τη Δημοκρατία κι όχι κάποια θρησκεία, το πολυεθνικό Σουδάν και όχι τον εθνικισμό, η διεθνής κοινότητα σιωπά. Η Αγγλία κάλεσε απλώς σε διάλογο. Οι άλλοτε λαλίστατες ΗΠΑ χαρακτήρισαν μεν βάρβαρη την καταστολή των διαδηλώσεων, όμως στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Κέρι με τον Σουδανό ομόλογό του την περασμένη Δευτέρα αυτή δεν συζητήθηκε, ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, απέφυγε να χαρακτηρίσει αρνητικά τον Μπασίρ, αρνούμενη παράλληλα την πολιτική σημασία της αμερικανικής άρνησης χορήγησης βίζας στον Μπασίρ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έκτοτε οι ΗΠΑ σιωπούν, ενώ το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση του σουδανικού ΑΕΠ, από το 1,2% στο 3,9%.
Ο Μπασίρ συμμετέχει από χτες στη σύνοδο της Αφρικανικής Ενότητας που συζητά την πρόταση απόσυρσής της από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που προωθούν οι επίσης καταζητούμενοι ηγέτες της Κένυας και της Ουγκάντας, ενώ ακολούθως θα βρεθεί στο Ριάντ, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει 1 δισ. δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση από το Κατάρ, τον υπουργό Εξωτερικών του οποίου συνάντησε το περασμένο Σάββατο. Επίσης, τη Δευτέρα, έστειλε στη Μόσχα τον υπουργό Πετρελαίου για συνομιλίες για την αύξηση των ρωσικών επενδύσεων στο σουδανικό ορυκτό πλούτο που νέμονται η κινεζική CNPC, η μαλαισιανή Petronas και η ινδική ONGC.
Πέτρος Αλ-Αχμάρ