Νομικίστικα κόλπα και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*

 

Το άρθρο 103 του Συντάγματος ορίζει ότι απαγορεύεται η παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων και η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Παρά τα σαφώς οριζόμενα από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο διαδοχικές παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων στην καθαριότητα, με βάση το Ν.4325/2015, άρθρο 49 (Βούτσης-Κατρούγκαλος) και το Ν.4429/2016 (Κουρουμπλής-Βερναρδάκης).

Το πρόβλημα αντισυνταγματικότητας είχε επισημανθεί από αρκετούς δημάρχους, είχε εντοπιστεί από τους κατά τόπους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήταν γνωστό στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σημειωτέον ότι οι χιλιάδες συμβασιούχοι, δεν συμμετέχουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μέχρι πριν λίγες βδομάδες, υπουργοί της κυβέρνησης υπόσχονταν-δεσμεύονταν ότι θα μετατρέψουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αναμενόμενη. Αυτό το γνώριζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πρωτίστως η κυβέρνηση. Επειδή λοιπόν όλοι γνώριζαν (κυβέρνηση, δήμαρχοι, Ελεγκτικό Συνέδριο, συνδικαλιστική ηγεσία) είναι και όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Η παράταση των συμβάσεων που αποφάσισε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση, θα κριθεί για τη νομιμότητα της όταν θα έρθει η ώρα της έγκρισης των ενταλμάτων πληρωμής από τους κατά τόπους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο χειρισμός και η αιχμαλωσία των εργαζομένων είναι πάγια, διαχρονική και αποτελεσματική τακτική του πολιτικού συστήματος δεξιάς ή «αριστερής» κοπής.

Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών, έβαλε επιτακτικά στο τραπέζι ως εναλλακτική πρόταση την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους ιδιώτες. Η επιλογή αυτή επιτρέπεται με βάση το μνημονιακό νόμο 3979/2011, άρθρο 61, ενώ με τον προϋφιστάμενο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ήταν αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των δήμων. Η κυβέρνηση διακηρύττει ότι είναι αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Τράκας, σε τηλεοπτική παρέμβαση του στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι το επίμαχο ζήτημα θα το έθετε στη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό. Ουδεμία αναφορά όμως δεν έγινε μετά τη συνάντηση, για δέσμευση της κυβέρνησης για νομοθετική απαγόρευση της αποκομιδής από ιδιώτες εργολάβους.

 

Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δρομολογημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων. Δεκάδες δήμοι σε όλη την χώρα έχουν εκχωρήσει στο σύνολο ή σε τμήματα την αποκομιδή σε ιδιώτες εργολάβους. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, οι σωροί των σκουπιδιών και τα κέρδη των εργολάβων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, «λαγός» και μπροστάρης, το έχει διατυπώσει ευθέως: «Κάποια στιγμή η καθαριότητα, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα».

Η αποκομιδή βέβαια, συνδέεται και με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τεράστια συμφέροντα εμπλέκονται και δραστηριοποιούνται γύρω από το «χρυσάφι των σκουπιδιών» κι έχουν ήδη διαμορφωθεί λόμπι-τραστ, που σε συνεργασία με νεωτεριστές δημάρχους θα λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο των σκουπιδιών σε βάρος των δημοτών που θα πληρώνουν αυξημένα δημοτικά τέλη και του περιβάλλοντος. Η επιθετικότητα και η ανεξέλεγκτη δράση θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των δραστηριοτήτων, με δεδομένη τη μνημονιακή απορρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την κατάργηση στοιχειωδών ελέγχων.

Η διεθνής εμπειρία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εικόνες από τη δράση της μαφίας των σκουπιδιών στη Νάπολη της Ιταλίας, θα είναι εικόνες από το μέλλον των ελληνικών πόλεων.

Οι δήμαρχοι, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της περασμένης Τρίτης, καλούνται να καταθέσουν μέχρι τέλος Ιουλίου επικαιροποιημένα οργανογράμματα για τις ανάγκες σε προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας. Υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις ότι πολλοί απ’ αυτούς θα μεθοδεύσουν και θα δημιουργήσουν τετελεσμένα ανεπάρκειας προσωπικού, ώστε να οδηγήσουν εκβιαστικά στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής.

Οι προσλήψεις βέβαια, όταν και αν θα γίνουν, θα είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες λόγω μνημονιακής δέσμευσης. Αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, πρέπει να καταργήσει το άρθρο 61 του Ν.3979/2011 και να επαναφέρει στους δήμους την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα, με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις όμως δεν το επιτρέπουν! Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε μέχρι τώρα, οι ανεπάρκειες, οι ανακολουθίες, οι αστοχίες ή και η στοχευμένη πολιτική επιλογή στρώνουν το χαλί στην ιδιωτικοποίηση.

Ως γνωστόν «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» όσο «περίτεχνο και αναιδές» κι αν είναι!

 

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!