Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι έως το 2015 έχει ζητηθεί η μείωση 70.000 θέσεων
Επί τρεις ημέρες τώρα -από την περασμένη Τετάρτη δηλαδή- επιχειρούν τα τηλεοπτικά παράθυρα και η τρικομματική κυβέρνηση, με αλλεπάλληλα ψεύδη, να μας πείσουν ότι τα Κριτήρια Μετάταξης στο Δημόσιο που ανακοινώθηκαν είναι προς όφελος όσων δημοσίων υπαλλήλων καλούνται να μετατεθούν. Αναλύσεις επί αναλύσεων για τη νέα μορφή οργανογραμμάτων, για τα κριτήρια, για το πού απαιτούνται περισσότεροι εργαζόμενοι (σ.σ. ίσως και το πιο εξόφθαλμα γελοίο επιχείρημα, την ώρα που οι μειώσεις προσωπικού σε κάποιες υπηρεσίες θα φτάσουν και το 90%), για το πώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώσουν πού θέλουν να πάνε(!). Κι όλα αυτά με στόχο να αποκρύψουν την αλήθεια: μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οι πρώτες 400 μετατάξεις στα υπουργεία, προστιθέμενες στους 2.500 δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, έχουν αφαιμάξει το Δημόσιο κατά περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.
Την αλήθεια, άλλωστε, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, όταν διαπίστωσε πως «…στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, τον Μάρτιο 2012, προβλέπεται συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015, σε σύγκριση με το 2010». Ενώ πρότινος, λοιπόν, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, επαναλάμβανε ότι «δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά μετατάξεις», βαφτίζοντας μάλιστα το κρέας ψάρι και προσπαθώντας να πείσει ότι «η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις προσωπικού», ότι «δεν υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 15.000 “πλεονάζοντες” εργαζόμενοι μέσα στο 2012», και ότι «η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων δεν συνδέεται με απολύσεις», η ίδια η Κομισιόν τον διαψεύδει πανηγυρικά.
Ξηλώνονται πρώτα τα υπουργεία
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, τα νέα οργανογράμματα θα αφορούν το σύνολο των γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές οι μειώσεις προσωπικού στα δύο αυτά υπουργεία ξεκινούν από 50% και φτάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και το 90%. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Τυπογραφείο από τις 170 θέσεις που υπάρχουν σήμερα το νέο οργανόγραμμα περιλαμβάνει μόλις 56 θέσεις, μειώνει δηλαδή το προσωπικό κατά 69%. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπονται 150 λιγότερες θέσεις, βάσει του νέου οργανογράμματος, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι θέσεις από 1.137 που είναι σήμερα θα πέσουν ώς και στις 875.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις-μετατάξεις, ορίζεται πως ανάλογα με την ειδικότητα και την εκπαίδευση οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις υπουργείων και οργανισμών. Επισημαίνεται, δε, πως οι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα άρνησης, καθώς η μετάταξη είναι υποχρεωτική, και είναι ξεκάθαρο -παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις- πως άρνηση της νέας θέσης σημαίνει αυτόματη απόλυση.
Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις
Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο τρικομματικός θίασος ψεύδεται ασύστολα και κατά σύστημα, σύμφωνα με την απάντηση του Όλι Ρεν στο Ν. Χουντή, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις παρακάτω δεσμεύσεις:
Πρώτο, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Μάρτιο του 2012 που «προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν».
Δεύτερο, κατά την άποψη της τρόικας, πρέπει να υπάρξει μέχρι το 2015 νέα μείωση προσωπικού κατά 70.000 άτομα και ότι «αυτή η μείωση προσωπικού θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια» (σ.σ.: «καρφώνει» την κυβέρνηση, αφού τα μέχρι σήμερα μέτρα, εφεδρεία και διαθεσιμότητα, ήταν μέτρα οριζόντια που προέβλεπαν, για την μεν εφεδρεία, 33 χρόνια υπηρεσία και ηλικία 53 ετών και άνω και για τη διαθεσιμότητα καθεστώς Δ.Ε. αορίστου χρόνου).
Τρίτο, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα «βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις», και
Τέταρτο, ότι «οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με την τρόικα ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα».
Μ.Ε.