Έως και 50.000 υπoλoγίζονται τα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που έχουν καλυφθεί από νερό στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, μετά την τελευταία υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα. Όπως έγινε γνωστό, η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Πανούση, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας.
Οι πληγείσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντοπίζονται σε όλη τη δυτική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας και συγκεκριμένα στους Δήμους Αμφίπολης, Εμ. Παππά, αλλά και Ν. Ζίχνης. Δυστυχώς, οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών βρίσκονται ολοένα και συχνότερα στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η περιοχή όπου κάποτε εκτεινόταν η αποξηραμένη λίμνη του Αχινού, πλήττεται από πλημμύρες ακόμη και περισσότερες από μία φορές ετησίως. Είναι προφανές, για τους γνωρίζοντες, ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, τόσο στην κοίτη του ποταμού όσο και στην ίδια τη Λίμνη Κερκίνη, έχει οδηγήσει σε μόνιμη αδυναμία διαχείρισης των υδάτων που δέχεται η κοίτη του ποταμού από τις ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και από τη Βουλγαρία.
Πιο συγκεκριμένα, η με την πάροδο του χρόνου άνοδος του πυθμένα της λίμνης δυσχεραίνει τον ρόλο της ως αντιπλημμυρικό έργο, καθώς, συχνά, η στάθμη του νερού απειλεί με πλημμύρες τις παραλίμνιες περιοχές. Παράλληλα, σε ενδεχόμενο «άνοιγμα» του φράγματος για μείωση της στάθμης της λίμνης, ο όγκος του νερού μεταφέρεται στο νότιο τμήμα της κοίτης του ποταμού, όπου λόγω ανεπάρκειας των αναχωμάτων, κυριολεκτικά πνίγει τον σερραϊκό κάμπο. Παρ’ όλα αυτά, καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για την εκβάθυνση της λίμνης και την αποτελεσματική ενίσχυση των αναχωμάτων του Στρυμόνα.
Το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή, ήρθε να συμπληρώσει την καταστροφή του αγροτικού πληθυσμού, μετά τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Ο υποστελεχωμένος από τις απολύσεις ΕΛΓΑ, ακόμη μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρώσει την ανακοίνωση των εκτιμήσεων, πόσο μάλλον την καταβολή των αποζημιώσεων, για τις εν λόγω ζημιές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις καλλιεργειών αφορούν και το σύνολο της σοδειάς.
Οι φθορές που αναφέρονται στις πλημμυρισμένες περιοχές αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, αντλιοστάσια που έχουν καλυφθεί από νερό, όπως επίσης δρόμους, γέφυρες, καθώς και φθορές στα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα. Το κομβικότερο, ωστόσο, ζήτημα που ανακύπτει, αφορά όχι μόνο την πρωτογενή παραγωγή, αλλά συνδέεται άμεσα και με τη μεταποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, η πλημμύρα στον σερραϊκό κάμπο απειλεί να «σβήσει» και το φουγάρο του εργοστασίου ζάχαρης. Προσεγγίζουμε ήδη τα τέλη της περιόδου σποράς ζαχαρότευτλων, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τιμολογιακή πολιτική πρώτης ύλης από την ΕΒΖ. Παρά τις συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο, τα νέα δεδομένα πιθανά να σημάνουν την ολοκληρωτική απώλεια της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, καθώς οι τευτλοπαραγωγοί, όντας απλήρωτοι ακόμη για την περυσινή πρώτη ύλη που διέθεσαν στη βιομηχανία, ακόμη κι αν δοθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα, πιθανότατα δεν θα προλάβουν φέτος να καλλιεργήσουν. Γίνονται εύκολα αντιληπτές οι συνέπειες μιας τέτοια εξέλιξης, όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή, αλλά για το σύνολο της οικονομικής ζωής της περιοχής.
Κ.Μπ.