Με τον πιο κυνικό τρόπο ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε στις 20/11, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «μαγικό ραβδί» ώστε να εξασφαλίσουν νίκη στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, τα αποτελέσματα στα πεδία των μαχών «εξαρτώνται από την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να συντονίζουν τη χρήση διαφόρων όπλων που παρέχουν οι Δυτικές χώρες». Ήταν η πρώτη επίσημη Δυτική παραδοχή ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που η «συλλογική Δύση» είχε σχεδιάσει, και ότι πλέον –άλλοτε φανερά και άλλοτε όχι– αναζητούνται δρόμοι διεξόδου χωρίς να χρεωθεί η ήττα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Πολλαπλό τέλμα χωρίς καν τη συνδρομή του «ρωσικού χειμώνα»
Η πολυδιαφημισμένη ουκρανική εαρινή αντεπίθεση έχει ξεφουσκώσει, χωρίς να πετύχει κανέναν από τους επιδιωκόμενους στόχους. Όχι απλά η Ουκρανία δεν κατάφερε να ανακτήσει εδάφη, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι κινδυνεύει να χάσει κομβικές περιοχές στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Οι όποιες θεαματικές ουκρανικές επιτυχίες, με τελευταία την πυραυλική επίθεση σε στρατιωτική γιορτή στο Ντονέτσκ, δεν αλλάζουν τη ροή του πολέμου σε αυτή τη φάση – ιδίως αφού η αντεπίθεση στοίχισε στο Κίεβο δυσαναπλήρωτες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό υλικό. Προφανώς, ο πακτωλός δισεκατομμυρίων και η παροχή τεράστιων ποσοτήτων στρατιωτικού υλικού από τη «συλλογική Δύση» δεν έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Κι έτσι τώρα ο Όστιν κυνικά φορτώνει την αποτυχία στην ανικανότητα των Ουκρανών στρατιωτικών…
Την ίδια στιγμή, έχει αποτύχει ως τώρα ο σχεδιασμός της Δύσης να γονατίσει οικονομικά τη Ρωσία συνδυάζοντας τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της με τις συνέπειες ενός παρατεταμένου πολέμου. Η έλλειψη ενεργειακών πόρων και η αδυναμία της Δύσης να τους αναπληρώσει από εναλλακτικές πηγές επέτρεψαν στη Ρωσία όχι μόνο να ανταπεξέλθει, αλλά και να επεκτείνει την επιρροή της (ΟΠΕΚ-BRICS), διευρύνοντας τα προβλήματα στη Δυτική συμμαχία. Μάλιστα ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος επέκτασής του ανέδειξε ότι είναι η Δύση που περιήλθε στη θέση για την οποία προόριζε τη Ρωσία: να δυσκολεύεται δηλαδή (οικονομικά και στρατιωτικά) να ανταπεξέλθει σε δύο μεγάλα στρατιωτικά μέτωπα.
Έτσι σταδιακά εμφανίζεται μια σημαντική «κούραση» στη Δύση, που περιπλοκοποιεί τις επιλογές. Στις ΗΠΑ διευρύνεται το μέτωπο των Ρεπουμπλικάνων αλλά και Δημοκρατικών βουλευτών που αρνούνται τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία (οι τελευταίες παροχές του Λόιντ Όστιν στο καθεστώς του Κιέβου είχαν αποφασιστεί από το Κογκρέσο πριν το βέτο των Ρεπουμπλικάνων στη σχετική πρόταση Μπάιντεν). Αντίστοιχα αλλάζει το κλίμα και στην Ευρώπη, με περαιτέρω αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας από τις οικονομικές συνέπειες της συνέχισης του πολέμου. Κορυφή του παγόβουνου, οι αλλαγές στάσης κυβερνήσεων που πρωτοστατούσαν στην αντιρωσική υστερία (Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία κ.ά.).
Σε αναζήτηση διεξόδου με συνέχιση του πολέμου
Κι ενώ πληθαίνουν στα δυτικά ΜΜΕ πληροφορίες για εκτεταμένη διαφθορά μεταξύ της ελίτ του ουκρανικού καθεστώτος, ο Ζελένσκι φέρεται να εκκαθαρίζει ποικιλότροπα το τοπίο όλων των πιθανών διεκδικητών της θέσης του. Χωρίς αμφιβολία, η αμφισβήτηση του Ουκρανού προέδρου έχει αρχίσει ως προμήνυμα αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων στο τέλμα του πολέμου.
Η πιο σημαντική εξέλιξη, πέρα από όσα υπογείως διαμείβονται και σχεδιάζονται (όπως για παράδειγμα η επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στο Κίεβο), είναι η δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι είναι αναγκαίο «να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε την τραγωδία», προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι η δήλωση αυτή έγινε στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής του G20, την οποία συγκάλεσε ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι. Είναι η πρώτη τέτοια σύνοδος στην οποία συμμετέχει ο Πούτιν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ως τώρα είχε περιθωριοποιηθεί.
Άμεση ήταν η απορριπτική απάντηση του Ζελένσκι, μιλώντας στο Fox News: «Ναι, μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, εάν δώσουμε στη Ρωσία το Ντονμπάς και την Κριμαία. Η χώρα μας δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ειρηνευτικό σχέδιο», είπε ειρωνικά… Ανταπαντώντας, η Μόσχα δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νυν ουκρανική κυβέρνηση, άρα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Το ίδιο απαξιωτικές ήταν οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος του ύπατου εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, που είχε νωρίτερα υποστηρίξει την ανάγκη άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Το ερώτημα παραμένει, αν η ρωσική επιθυμία για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία συμπίπτει με υπόρρητους σχεδιασμούς κύκλων της Δύσης. Αλλά, μέχρι να αποκαλυφθούν οι προθέσεις, ο φονικός πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίζεται, και νέα κεφάλαια και οπλικά συστήματα θα αποστέλλονται, έτσι ώστε να μην θεωρηθεί ότι η «συλλογική Δύση» απέτυχε παταγωδώς…