Της Κατερίνας Καντά.
Το πρόβλημα που προκύπτει δεν είναι, φυσικά, η μίσθωση του αναψυκτηρίου, αφού ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε εδώ και χρόνια με παρόμοιο καθεστώς, αλλά βρίσκεται στην προκήρυξη, βάσει της οποίας διενεργήθηκε η δημοπρασία και η οποία στο άρθρο 23 αναφέρει: «Η μίσθωση αφορά μόνο το κτίσμα και τους απαραίτητους για τη λειτουργία του χώρους, δηλαδή τους χώρους τοποθέτησης καθισμάτων και τραπεζιών (εντός του καταστήματος και του περιβάλλοντος χώρου). Σε καμιά περίπτωση δεν εκτείνεται η μίσθωση στους λοιπούς περιβάλλοντες χώρους, όπως είναι ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, πεζόδρομος ή πεζοδρόμια, οι οποίοι ανήκουν στην αποκλειστική εκμετάλλευση του εκμισθωτή δήμου, ο οποίος θα δύναται να τους παραχωρήσει για χρήση, κατά την κρίση του, μετά ή άνευ ανταλλάγματος στον μισθωτή (ή σε τρίτον)».
Πλήρης εμπορευματοποίηση ενός δημόσιου χώρου
Η διοίκηση Ιωακειμίδη σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει, πλήρως, έναν από τους ελάχιστους χώρους λαϊκής διασκέδασης και ψυχαγωγίας που έχουν απομείνει στο δήμο. Ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, ως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για την υπογραφή οποιασδήποτε παρόμοιας σύμβασης (μέσω του Καλλικράτη), παίρνει το δικαίωμα να εκχωρήσει τα «φιλέτα» που βρίσκονται μέσα στον Πολυχώρο, όπως τα τραπεζοκαθίσματα, τις μεγάλες κλειστές αίθουσες, τον κινηματογράφο και το χώρο (ελεύθερης, μέχρι σήμερα) στάθμευσης.
Ο χώρος αυτός, μετά από χρόνια αγώνων από τους κατοίκους της περιοχής, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Γεωργίας στον Δήμο Νίκαιας και εδώ και χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για τους πολίτες που κατοικούν όχι μόνο στη Νίκαια, αλλά και σε γειτονικούς δήμους. Η λειτουργία, επίσης, του θερινού κινηματογράφου «Σινέ Νίκαια» έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να απολαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας κινηματογραφικές ταινίες. Η παρουσία του κυλικείου, με την ταυτόχρονη, όμως, ελεύθερη πρόσβαση στα τραπεζοκαθίσματα, χωρίς υποχρέωση κατανάλωσης, έδινε τη δυνατότητα σε όποιον ήθελε να περάσει ευχάριστα (και ανέξοδα) την ώρα του. Όσο για τις μεγάλες κλειστές αίθουσες, αυτές αξιοποιούνταν είτε με τη διεξαγωγή συναυλιών, εκθέσεων ζωγραφικής και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, είτε με παραχώρησή τους σε μαζικούς φορείς της πόλης (κόμματα, σωματεία, συλλόγους, σχολεία κ.λπ.) ώστε αυτοί να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.
Ο λαϊκός-δημοτικός χαρακτήρας του χώρου κινδυνεύει άμεσα να χαθεί, εξαιτίας της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να εξασφαλίσει έσοδα για τα ταμεία του δήμου με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.
Εμείς, ως Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη Κόντρα στο Ρεύμα, αναδείξαμε το θέμα, ενημερώσαμε τους πολίτες και προσκαλέσαμε τους κατοίκους σε συνάντηση-συζήτηση την Τρίτη, 12/7, μέσα στον ίδιο τον χώρο με σκοπό τη δημιουργία μιας ανοιχτής επιτροπής κατοίκων για την υπεράσπιση του δημοτικού-λαϊκού χαρακτήρα του. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήσαμε όλοι να γίνει πλατιά ενημέρωση σε όλη την πόλη και να αναλάβουμε δράσεις όπως παρέμβαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προσφυγή ακόμα και σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε να ακυρώσουμε τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε το «Μάνος Λοΐζος» να μετατραπεί σε ακόμα Mall ή Village.
Απαιτούμε: Ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο, χωρίς υποχρέωση κατανάλωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα. Περιορισμό της μίσθωσης του αναψυκτηρίου μόνο στο χώρο των 181,15 τ.μ. που του ανήκουν, χωρίς επέκτασή της στον υπόλοιπο χώρο των 550 τ.μ. και απαγόρευση στον ιδιώτη να φτιάξει οποιαδήποτε συμπληρωματική κατασκευή (π.χ. πέργκολες), η οποία θα επέκτεινε «από το παράθυρο» τον εκμεταλλεύσιμο χώρο του αναψυκτηρίου. Κατάργηση του άρθρου 23 της προκήρυξης, ειδικά δε του σημείου που αναφέρεται στο δικαίωμα του δήμου για εκχώρηση του χώρου στάθμευσης και των άλλων χώρων σε ιδιώτη. Συνέχιση της λειτουργίας του «Σινέ Νίκαια». Η πρόσφατη δημοπρασία που απέδωσε σε κυρία-ιδιώτη τους δύο δημοτικούς κινηματογράφους (θερινό «Σινέ Νίκαια» και χειμερινό «Σινέ Όνειρο») να κηρυχθεί άκυρη, καθώς η εν λόγω κυρία λίγες μέρες μετά τη «νίκη» της στη δημοπρασία δήλωσε πως «μετάνιωσε» και πως δεν ενδιαφέρεται πλέον για την εκμετάλλευσή τους. Διατήρηση της χρήσης των κλειστών αιθουσών του Πολυχώρου από τους μαζικούς φορείς της περιοχής και μεγαλύτερη δραστηριοποίησή τους στη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανοιχτών για τους δημότες της Νίκαιας-Ρέντη και των γύρω περιοχών». Τέλος καλούμε τον κόσμο της Νίκαιας, του Ρέντη αλλά και των γειτονικών δήμων που επισκέπτονται μαζί με τα παιδιά τους τον χώρο, να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στο ξεπούλημα του «Μάνος Λοΐζος».