Η Γενετική αποτελεί τον κλάδο της Βιολογίας που επειχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τους μηχανισμούς της κληρονομικότητας και της βιοποικιλότητας.

Ο όρος γενετική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο επιστήμονα Γουίλιαμ Μπέιτσον (William Bateson), στις 18 Απριλίου1905.

Η επιστήμη της Γενετικής αποτελείται από τους εξής κλάδους:

Κλασική Γενετική. Πρόκειται για τον πρώτο ιστορικά διαμορφωμένο κλάδο της γενετικής, και ταυτόχρονα τη βάση όλων των άλλων κλάδων. Εστιάζει στους τρόπους μεταβίβασης των γενετικών χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά.

Κυτταρογενετική. Ο κλάδος αυτός διερευνά τη σχέση ανάμεσα στους μηχανισμούς της κληρονομικότητας και τις κυτταρικές λειτουργίες. Γι’ αυτό τον λόγο συνδυάζει τεχνικές έρευνας της δομής και των λειτουργιών του κυττάρου με τεχνικές της Κλασικής Γενετικής.

Μικροβιακή Γενετική. Πρόκειται για τον κλάδο της γενετικής που εστιάζει στη μεταβίβαση χαρακτηριστικών σε γενιές μικροοργανισμών. Η δυνατότητα των μικροοργανισμών να πολλαπλασιάζονται με ιδιαίτερο γρήγορο ρυθμό έχει ωθήσει αρκετούς ερευνητές να τους χρησιμοποιούν ως εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων που αφορούν και στους μεγαλύτερους οργανισμούς.

Μοριακή Γενετική. Η μοριακή γενετική βασίζεται στις αρχές της Κλασικής Γενετικής, αλλά εστιάζει στη λειτουργία των γονιδίων σε μοριακό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα έχουν βοηθήει ιδιαίτερα την εξέλιξη της Μοριακής Γενετικής.

Γενετική των πληθυσμών. Η Γενετική των πληθυσμών εστιάζει στην κατανομή συχνότητας διαφόρων γονιδίων σε διαφορετικούς πληθυσμούς, χρησιμοποιεί δηλαδή τεχνικές που προέρχονται από τον κλάδο της Στατιστικής. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις πληθυσμών κατά το παρελθόν, τις φυλογενετικές τους σχέσεις, το βαθμό ανάπτυξης διαφόρων φυλετικών τύπων και τον τρόπο προσαρμογής τους στο περιβάλλον. Παρακλάδι της Γενετικής πληθυσμών θεωρείται η Οικολογική Γενετική, η οποία σχετίζεται με την Οικολογία, καθώς εστιάζει στη μελέτη ζωϊκών και φυτικών πληθυσμών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!