Για να μετατραπεί ο χώρος των γραφείων σε «κέντρο πολιτισμού», βρέθηκε διαμέρισμα στην οδό Β. Σοφίας 51. Έτσι, την 1/2/2006 αποφασίζει να το αγοράσει η Ριζάρειος αντί του ποσού του 1.500.000 ευρώ με σύναψη δανείου από την Eurobank. Κατά το σώμα ορκωτών εκτιμητών η αξία του ήταν 1.380.000 ευρώ. Οι εργασίες για τις επισκευές του νέου διαμερίσματος, σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης της 18/4/2006 ανατέθηκαν με απευθείας εργολαβίες και επιβλέψεις στον κ. Δόβα με προϋπολογισμό 122.000 ευρώ με το ΦΠΑ για έργα πολιτικού μηχανικού και στην «Βρεττάκος Παναγιωτίδης Ο.Ε.» εργασίες κι επιβλέψεις προϋπολογισμού 129.000 ευρώ με το ΦΠΑ για ηλεκτρομηχανολογικά.
Επειδή το συμβούλιο ήθελε ανενόχλητο να προχωρά στις απευθείας αναθέσεις, γρήγορα χωρίς τα εμπόδια των υπαλλήλων που επέμεναν στις νόμιμες διαδικασίες, όρισε το σύμβουλο κ. Γεώργιο Ιωαννίδη υπεύθυνο για την ανακατασκευή των νέων γραφείων. Ο κ. Ιωαννίδης, προκειμένου να αποποιηθεί τεχνικές ευθύνες (τις οποίες προφανώς δεν μπορούσε να φέρει) παραποιεί τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30/3/2006 (που επικυρώθηκαν στις 1/11/2007!) επιχειρώντας να τις μεταθέσει σε υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας της Ριζαρείου. Όπως, όμως, αναφέρει σε έγγραφό του ο τελευταίος, «ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή μας για την ανακατασκευή των νέων γραφείων. Αντιθέτως, μάλιστα, όλες οι ενέργειες εκτελέστηκαν υπό την επιμέλεια μηχανικών επιλογής του συμβουλίου σας, οι οποίοι και εκτέλεσαν το έργο με συνεργεία δικής του επιλογής και τιμολογήσεις εργασιών, για τις οποίες δεν έχουμε λάβει γνώση ακόμα και σήμερα. Προς επίρρωση των προαναφερόμενων κανένα τιμολόγιο που αφορά στις εν λόγω εργασίες δεν φέρει δική μας υπογραφή ελέγχου».
Το συμβούλιο αναγκάστηκε εκ νέου να αλλάξει το πρακτικό της 30/3/2006 σε μια νέα προσπάθεια έμμεσου εκβιασμού εργαζομένου της τεχνικής υπηρεσίας. Ωστόσο, στο πρακτικό της 18/4/2006 (που επικυρώθηκε στις 3/3/2008, δύο χρόνια μετά!) ο τότε προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας αναφέρει ότι «λόγω φόρτου εργασιών της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΡΕΣ στα κτίρια του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας 2, Ακτή Ποσειδώνος 24 και Τσαμαδού 17 στον Πειραιά απαλλαχτήκαμε από οποιαδήποτε εμπλοκή στην υλοποίηση σχεδίων του Ιδρύματος για την αγορά και επισκευή των νέων γραφείων».
Ο κ. Δόβας και οι συνεργάτες του αναλαμβάνουν και δουλειές στο εκκλησιαστικό λύκειο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι, στο κτίριο που στέγαζε παλιά το «Φροντιστήριο», όπου έγινε σύμβαση χρησιδανείου με το υπουργείο Παιδείας. Στο πρακτικό της 6/7/2005 αποφασίζεται να αναλάβει «η ΡΕΣ με δική της δαπάνη την εκπόνηση των μελετών», γιατί «εάν οι μελέτες καταρτιστούν από το Δημόσιο θα βραδύνουν υπέρμετρα, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει να εκτελεστεί το έργο, λόγω απώλειας των σχετικών πιστώσεων»
Στις 14/9/2005 το συμβούλιο αναθέτει, απευθείας όπως πάντα, στον κ. Δόβα και τους συνεργάτες του κ. Σκούρα και κ. Κλεισιούνη τις μελέτες της ανακαίνισης αντί του συνολικού ποσού των 189.233,80 ευρώ με το ΦΠΑ. Το έργο ξεκίνησε το 2007 με εργολάβο και επιβλέποντες «σύμφωνα με την άδεια» δύο μηχανικούς του Δημοσίου. Έτσι, για τον κ. Δόβα εφευρέθηκε η… επίβλεψη της επίβλεψης! Μετά από παραινέσεις των κ. Σιωμόπουλου (νομικός σύμβουλος) και κ. Ιωαννίδη στο πρακτικό της 10/9/2007, στις 19/9/2007 το Συμβούλιο αποφασίζει να αναθέσει την επίβλεψη της επίβλεψης στον κ. Δόβα και τους συνεργάτες του αντί ποσού 80.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…
Τα τελευταία χρόνια η Ριζάρειος έγινε ένα «γήπεδο» απίστευτης διαπλοκής με ημέτερους μηχανικούς και σύσταση παρατεχνικής υπηρεσίας μέσα σε ένα όργιο απευθείας αναθέσεων αναποτελεσματικών -κατά κανόνα- μελετών. Μόνο από τα στοιχεία που αναφέρονται εδώ και σε προηγούμενο φύλλο του Δρόμου, ο κ. Δόβας και οι συνεργάτες του καρπώθηκαν περισσότερα από 700.000 ευρώ, σε μια περίοδο «παχιών αγελάδων» για την Ριζάρειο, αφού είχε πετύχει το αφορολόγητο. Το μάρμαρο αυτών των επιλογών καλούνται να πληρώσουν τώρα οι εργαζόμενοι της Ριζαρείου, που εκβιάζονται από το ίδιο συμβούλιο που κατασπατάλησε τόσα χρήματα να μειώσουν τις αποδοχές τους ή να απολυθούν. Μήπως έφτασε η ώρα το «βαθύ κράτος» της Ριζαρείου -και κάθε «Ριζαρείου»- να περάσει από το ταμείο (για να εξοφλήσει) και να πάει σπίτι του;
Πάνω από 700.000 ευρώ έχουν καρπωθεί οι «φίλοι» του εκκλησιαστικού ιδρύματος. Του Νίκου Ταυρή.
Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο φύλλο του Δρόμου σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις -από τις πολύ περισσότερες που τεκμηριώνονται από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεσή μας- απευθείας ανάθεσης αρχιτεκτονικών μελετών αποκατάστασης κτιρίων της Ριζαρείου στον αρχιτέκτονα κ. Αλέξανδρο Δόβα. Σήμερα, θα ολοκληρώσουμε το ζήτημα αυτό με την προσθήκη ορισμένων ακόμη περιπτώσεων, που αναδεικνύουν, ωστόσο, μια ακόμη πτυχή, αυτήν του έμμεσου και άμεσου εκβιασμού προς τους εργαζόμενους της Ριζαρείου Σχολής.
Σχόλια