του Γιώργου Κυριακού
Με ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων του κρατούμενου Φρέντη Μπελέρη έκλεισε η χρονιά για τους Απ’ Έκει. Η διήμερη άδεια που προβλέπεται για την παρουσία των κρατουμένων στην κηδεία συγγενή τους, για τον Μπελέρη μετατράπηκε σε 6ωρη, την παραμονή του 2024. Στην πράξη όμως, περικυκλωμένος από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς και δεμένος στο ένα χέρι με χειροπέδη (βλ. φωτογραφία), είχε μόνο 10 λεπτά παρουσίας, αποκλειστικά στη διάρκεια της ταφής της γιαγιάς του. Οι αστυνομικοί που πατούσαν στους τάφους του κοιμητηρίου της Χιμάρας, που έδιωχναν, προπηλάκιζαν ή χτύπησαν τους Χιμαριώτες οι οποίοι πλησίαζαν για να συμπαρασταθούν στον δήμαρχό τους, έστειλαν το «μήνυμα» της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας, που συνδύαζε τις ιερόσυλες πρακτικές των Οθωμανών και τις ανίερες επιδείξεις ισχύος του καθεστώτος Ενβέρ.
Το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, με μαγειρέματα προσώπων για τη θέση του υπηρεσιακού δημάρχου στη θέση του προφυλακισμένου Μπελέρη (μετά τις σιβυλλικές δηλώσεις του Ράμα πως θα αντικαταστήσει το υποχείριό του και νυν «υπηρεσιακό» δήμαρχο Γιώργο Γκόρο), συνέχισε η Αθήνα μέσω δημοσιευμάτων το παιχνίδι της διάσπασης του όποιου κοινωνικού μετώπου είχε διαμορφωθεί στην υπεράσπιση των Μπελέρη-Κοκαβέση. Ένας εκ των θεωρούμενων «υποψηφίων» για τη θέση, ο Χιμαριώτης ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ιλίρ Πάτσο, ενοχλημένος ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε να παραβιάσει τη λαϊκή εντολή των Χιμαριωτών.
Ονόματα άλλα, ήδη από το καλοκαίρι, μαγειρεύονται στη κουζίνα του ΥΠΕΞ, για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Μπελέρη στις επαναληπτικές εκλογές μετά τη σίγουρη καταδίκη του. Η διπολική πολιτική των «σκιών Μπελέρη» και των ανακοινώσεων για την τήρηση του κράτους δικαίου περιορίστηκε στο αίτημα για την ορκωμοσία του ενόσω είναι προφυλακισμένος, και στη συνέχεια (αφού αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις αλβανικές αρχές) περιορίζεται περισσότερο με το αίτημα «τουλάχιστον» να διοριστεί υπηρεσιακός δήμαρχος κάποιος εκλεγμένος με την παράταξη του Μπελέρη… Τώρα αυτή η πολιτική ολοκληρώθηκε με την εξίσου διπολική στάση του βέτο στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας, αφού προηγουμένως η Αθήνα ενέκρινε για την Αλβανία τη διαδικασία στο σύστημα «σάρωσης-screening» της Ε.Ε.
O Ράμα, ολοκληρώνοντας τη θριαμβολογία για τις (ουσιαστικά) θετικές γι’ αυτόν εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και για την καταδίκη του Μπελέρη που «πιάστηκε στα πράσα»(!), δήλωσε πως «δεν βιαζόμαστε, περιμένουμε». Το δικαστήριο, στην τελευταία ακρόαση της χρονιάς (29/12), επέκτεινε ουσιαστικά για το μέλλον τον χρόνο της δίκης με τερτίπια: μη αποδεχόμενο το αίτημα του Μπελέρη για αποκλεισμό δύο δικαστών αλλά αποδεχόμενο το αίτημα για κλήση στο δικαστήριο παραγόντων του δικαστηρίου Αυλώνας, στο οποίο είχαν παραποιηθεί στοιχεία του, όπως το ποινικό του μητρώο. Στο μεταξύ ξεκίνησε η νέα χρονιά, αλλά οι αργοί ρυθμοί συνεχίστηκαν: στις 10 Ιανουαρίου το δικαστήριο «λόγω φόρτου» ανέβαλε εκ νέου τη συνεδρίαση για τις 25 του μηνός, δίνοντας χρόνο στη σκευωρία…
Με αμήχανο τον Ελληνισμό και κουμπωμένο μπροστά στην αποστασία των εκλεκτών αντιπροσώπων του, η υψηλή μαγειρική του Υπουργείου Εξωτερικών τίθεται στην υπηρεσία το μεγάλου σεφ Ράμα, αναμένοντας το μεγάλο γεύμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τη διανομή της βαλκανόπιτας. Η Χιμάρα είναι ένας εκλεκτός μεζές.