Η προαναγγελλόμενη «ιδιωτική» επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα προκειμένου να είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση των μεταναστών ομοεθνών του, και μάλιστα στις 12 Μαΐου σύμφωνα με όσα διαδίδονται, έχει δύο συμβολισμούς:

α) Τη μέρα εκείνη κλείνει ένας χρόνος από τη σύλληψη των Μπελέρη-Κοκαβέση στη Χιμάρα. Με οριστικά καταδικασμένους και τους δύο, έρχεται ως νικητής να τονώσει το ηθικό της αλβανικής διασποράς στην Ελλάδα.

β) Ο ίδιος επέμενε η εκδήλωση να γίνει σε ένα εκ των δύο σταδίων στο Γαλάτσι, δηλαδή ακριβώς δίπλα ή απέναντι από το λεγόμενο Γραφείο του Κοσόβου, που είναι η «διπλωματική αποστολή» του ψευδοκράτους στην Ελλάδα. Διότι επιδιδόμενος εκεί σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, θα μπορούσε να διασκεδάσει τις υποψίες ότι αρνείται τα «αδέρφια του στο Κόσοβο», όπως του καταμαρτυρείται ύστερα από τη ρήξη του με τον παναλβανιστή Κοσοβάρο ηγέτη Άλμπιν Κούρτι.

Να γιατί ο Ράμα επιμένει να πραγματοποιηθεί σε αθλητική εγκατάσταση του Γαλατσίου η δήθεν προεκλογική εκδήλωσή του: ακριβώς δίπλα εδρεύει η «διπλωματική αποστολή» του ψευδοκράτους του Κοσόβου…

Όμως αυτή η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται δήθεν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας (ποιας προεκλογικής εκστρατείας, όταν οι εθνικές εκλογές στην Αλβανία θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του… 2025;), φαίνεται να προβληματίζει ορισμένους μόνο ελλαδικούς παράγοντες, κι αυτούς μονάχα σε επιφανειακό επίπεδο. Για παράδειγμα, πολλοί την ερμηνεύουν ως συμβολική αντίπραξη στη συμπερίληψη του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Οπωσδήποτε θα έπρεπε να γεννιούνται ευρύτερα ερωτηματικά για το εκτός έδρας ντέρμπι του Αλβανού πρωθυπουργού, τα οποία αφορούν το πώς θα εργαλειοποιήσει γενικότερα την παρουσία των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα: Η ίδρυση ενός αλβανικού κόμματος στην ελληνική επικράτεια, αντίστοιχου του ΚΙΕΦ στη Θράκη, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολλαπλά – κι όχι βέβαια για να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα των Αλβανών μεταναστών. Με δεδομένη την επιβράβευσή του από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αλλά και τη στενή σχέση του με το τουρκικό καθεστώς, ο Ράμα θα μπορούσε να κεφαλαιοποιεί έτσι την παρουσία των συμπατριωτών του στην Ελλάδα ως οργανωμένη δύναμη υπό την κηδεμονία του, προκειμένου μεταξύ άλλων να ασκούνται περαιτέρω πιέσεις για την αλλαγή της ελλαδικής εξωτερικής πολιτικής. Το υπόδειγμα του προξενικού δικτύου στη Θράκη ίσως να βρει συνεργάτη.

Γ.Κ.

Υ.Γ.: Σχολιάζοντας τα… σεμνά σχόλια των κυβερνητικών και τις κάπως ηχηρότερες του συνήθους επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. για την «προεκλογική» εκδήλωσή του στην Αθήνα, ο Ράμα είπε ότι έτσι εξηγείται «γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση και κάποιοι άλλοι κυβερνούν». Ας βγάλει ο καθένας (εάν του επιτρέπεται!) το δίδαγμα που του αντιστοιχεί από το παρεμβατικό θράσος του Αλβανού προέδρου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!