Θητεία τυμβωρύχου εκτελεί ο Ιοβόλος
Για τίτλους τέλους ετοιμάζεται η παραγωγή βιβλίου στην Ελλάδα. Τουλάχιστον ο κύριος όγκος της. Αυτός που προέρχεται από τις μικρές και μικρομεσαίες εκδοτικές επιχειρήσεις. Τουναντίον, μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες που παρεμπιπτόντως εκδίδουν και βιβλία θα μπορούν να κάνουν χρυσές δουλειές μονοπωλώντας την αγορά. Εργαλείο για όλη αυτή τη συντριβή φαίνεται πως είναι το νέο καθεστώς ΦΠΑ που με το 3ο Μνημόνιο αυξάνεται από το 6,5% στο 23% στα στάδια της παραγωγής ενός βιβλίου – σελιδοποίηση, μοντάζ, εκτύπωση, βιβλιοδεσία. Δεν πολυαπασχολεί τα κεντρικά δημοσιεύματα του Τύπου, όμως διαβάζω μια ιδιαίτερα διαφωτιστική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας που αναφέρει ότι «Με βάση την ΠΟΛ 1244/2015 […] γίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο γνωστό πως η Παραγωγή Βιβλίου στην Ελλάδα και επίσημα λαμβάνει τέλος».
Λένε οι εκδότες λοιπόν:
«Τι ακριβώς προέκυψε και η παραγωγή βιβλίου δεν προσαρμόσθηκε με τον χαμηλό συντελεστή 6% ΦΠΑ; Γιατί δεν ακολουθήθηκε ο τρόπος εφαρμογής του προηγούμενου Νόμου 3899/2010 άρθρο 4 παράγρ.1 και δεν εφαρμόστηκαν αυτή τη φορά οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/112/ΕΚ και στις εργασίες φασόν για την παραγωγή του Βιβλίου; Αντ’ αυτών η Κυβέρνηση απάντησε:
Η επιβολή του 23% ΦΠΑ σε όλα τα προ της εκτύπωσης του βιβλίου στάδια, καθώς και στην τμηματική ανάθεση (φασόν) παραγωγής του:
– Διευκολύνει οικονομικά τις μονοπωλιακές μονάδες, τους Ομίλους και τα συγκροτήματα που δευτερευόντως εκδίδουν και βιβλία. Μόνο αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής που υπάγεται σε συντελεστή 6% διαμορφώνοντας τιμολογιακές πολιτικές κατά το δοκούν, κλείνοντας οριστικά τη μικρή εκτυπωτική και βιβλιοδετική μονάδα.
– Επιβαρύνει τη λιανική αξία του βιβλίου που ήδη είναι δυσβάστακτη για τα χαμηλά εισοδήματα του λαού
– Ο μεγάλος συντελεστής ΦΠΑ δημιουργεί και διευρύνει τα ήδη υψηλά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν πιστωτικά υπόλοιπα των εκδοτών στο κράτος.
– Η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου -παραγωγικές και εμπορικές- οδηγώντας στο κλείσιμό τους, με την ταυτόχρονη απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Εμείς που έχουμε κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα την έκδοση βιβλίων, καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό αυτήν την πολιτική που χτυπάει τη Μόρφωση, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και εν τέλει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στη χώρα μας, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αριστερή πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο και δικαιοσύνη.
Η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας δηλώνει πως θα βρίσκεται απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές για το βιβλίο αποφάσεις.
Καλούμε την Κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στους ανθρώπους του Βιβλίου, ασκώντας πανεθνική πολιτική βιβλίου τώρα, κάνοντας αρχή από την εξίσωση στον χαμηλό ΦΠΑ όλων των εργασιών που αφορούν στην παραγωγή του βιβλίου».