Με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλ. Κασιδιάρη από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν εκδηλώνοντας έντονες διαφωνίες.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματική. Και δεν γίνεται να καταπατιέται το Σύνταγμα για να εξυπηρετούνται μικροκομματικές επιδιώξεις και γιατί το πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του αποφάσισαν, λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, να αποκλείσουν τον Ηλ. Κασιδιάρη από τις εκλογές επειδή φοβούνται ότι θα τους κόψει ψήφους.

Η πραγματικότητα είναι πως η αντίδραση του πολιτικού συστήματος έρχεται πολύ αργά. Θα μπορούσαν να γίνουν μια σειρά από άλλες κινήσεις αν πραγματικά ενδιαφερόταν το πολιτικό σύστημα να περιορίσει πολιτικά τους εγκληματίες νεοναζιστές. Από το να μην αφήνουν τον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή μέχρι να αντιμετωπιζόταν το θέμα στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όμως αυτό που ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι και η μικροπολιτική. Και την ίδια στιγμή να ανοίξουν ένα παραθυράκι ώστε στο μέλλον όποιο κόμμα θεωρείται επικίνδυνο να υπάρχει η δυνατότητα μπορεί να αποκλειστεί από τις εκλογές. Και όλα αυτά, με μια τροπολογία σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο. Περισσεύει η πλειοδοσία στη δημοκρατία, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού ψηφοφόρων του κέντρου, την ίδια στιγμή που κάνουν κουρελόχαρτο το Σϋνταγμα.

Η μικροπολιτική διάσταση όλων αυτών φάνηκε άλλωστε και στη συζήτηση της Βουλής που μετατράπηκε σε αρένα προεκλογικών παιχνιδιών με το βλέμμα στραμμένο στις συνεργασίες μετά τις εκλογές. Έτσι η κυβέρνηση κατάφερε να ψηφίσει την τροπολογία της και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που από πολλούς ερμηνεύεται και σαν ένα μικρό φλερτ μεταξύ των δύο κομμάτων μετά από τη ψυχρή περίοδο που είχαν με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σειρά του, προσπάθησε να «τραβήξει» προς τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ρίχνοντας στο τραπέζι δική του τροπολογία στο πνεύμα των προτάσεων Αλιβιζάτου-Κοντιάδη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση – κάτι που δεν έγινε εφικτό. Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι πριν από κάποιο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει μια εκδοχή τροπολογίας που ήταν κατά πολύ χειρότερη της Ν.Δ. και επί της ουσίας προωθούσε όλη τη παγκοσμιοποιητική ατζέντα περί απαγόρευσης του «εθνολαϊκισμού».

Το ακραίο κέντρο (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) χρησιμοποιεί τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, τους θεσμούς, τον όψιμο αντιφασισμό ως φύλλο συκής των διαρκών αντιδημοκρατικών του εκτροπών. Το καθεστώς άρσης της λαϊκής κυριαρχίας είναι ο πραγματικός στόχος του πολιτικού συστήματος. Τώρα οι εκλογικές σκοπιμότητες οδηγούν στο να πάρουν μέτρα εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη, με την τροπολογία που ψηφίστηκε να ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές εκτροπές, που στο στόχαστρο θα έχουν τον εχθρό λαό, και τις ριζοσπαστικές εκφράσεις αμφισβήτησης της κοινωνίας, αυτού που ονομάζουν απαξιωτικά «εθνολαϊκισμό» της κοινωνίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!