Ένα χρόνο πριν αναδείχθηκε πρόεδρος της Νότιας Κορέας με οριακή διαφορά από τον Λι Τζάε-μιονγκ, διάδοχο του φιλειρηνικού Μουν Τζάε-ιν, ο συντηρητικός φιλοαμερικάνος Γιουν Σοκ-γιολ (έλαβε 48,5% έναντι 47,8% του Λι). Έκτοτε η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει κατρακυλήσει σε παλιότερες εποχές οξείας αντιπαράθεσης, καθώς ο νέος πρόεδρος έθεσε και πάλι πλήρως τη Νότια Κορέα στην υπηρεσία των ΗΠΑ – οι οποίες, αφότου ανέλαβε ο Μπάιντεν, διακήρυξαν τη «δυναμική επιστροφή τους» σε μια σειρά μέτωπα. Στην κορεατική χερσόνησο αυτό μεταφράζεται στη διεξαγωγή αλλεπάλληλων στρατιωτικών ασκήσεων τεράστιας κλίμακας, με τη συμμετοχή και της Ιαπωνίας. Μάλιστα από τα τέλη Μαρτίου διεξάγονται ταυτόχρονα τρεις ασκήσεις με τη συμμετοχή όλων των όπλων (καθώς και αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52…), μεταξύ των οποίων και μία προσομοίωση απόβασης στη Βόρεια Κορέα.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες ασκήσεις, ενώ η Πιονγκ Γιανγκ από την πλευρά της καλεί τις ΗΠΑ να αναστείλουν την κλιμάκωση, και προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα. Σύμφωνα με άρθρο του Βορειοκορέατη αναλυτή Τσόε Τζου-χιον, αποσπάσματα του οποίου αναπαράχθηκαν ευρύτατα και στα Δυτικά ΜΜΕ, «η απερίσκεπτη στρατιωτική υστερία των ΗΠΑ και των οπαδών τους οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφή, στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου».

Οι Βορειοκορεάτες υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει στον κόσμο άλλη τέτοια στρατιωτική άσκηση όπως οι ασκήσεις των ΗΠΑ και των υποτελών τους δυνάμεων κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, οι οποίες συνεχίζονται όλο το χρόνο», και καταλήγουν: «Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, αρκετοί για να διεξάγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, και στρατηγικά μέσα που χαρακτηρίζονται υπερσύγχρονα, αναπτύσσονται γύρω από την όχι και τόσο μεγάλη κορεατική χερσόνησο, μετατρέποντάς τη σε μια τεράστια πυριτιδαποθήκη που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Μια τέτοια πρόβα πολέμου είναι άνευ προηγουμένου στον κόσμο όσον αφορά τον πολεμικό χαρακτήρα, την κλίμακα και την έντασή της.». Αν ακούει κανείς, είναι ζήτημα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!