Πληθαίνουν στην Ευρώπη οι πρωτοβουλίες ενάντια στη συνέχιση και διαρκή υποδαύλιση του πολέμου στην Ουκρανία. Η πλήρης και αυτοκαταστροφική ευθυγράμμιση της Ε.Ε. στα υπερατλαντικά κελεύσματα, οι κίνδυνοι ανεξέλεγκτης εξάπλωσής της σύρραξης –που οξύνονται από τις απειλές ή και τους σχεδιασμούς για χρήση πυρηνικών όπλων– και το άγριο χτύπημα του βιοτικού επιπέδου από την «πολεμική οικονομία», καθώς και το τσαλαπάτημα της δημοκρατίας στο όνομα της «καταπολέμησης του ευρασιατικού ολοκληρωτισμού», εύλογα αφυπνίζουν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους. Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Γερμανία έδωσαν πρόσφατα τη σκυτάλη σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις στην Ιταλία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες. Στην Ιταλία, πέρα από τις διαδηλώσεις, ξεκινά τώρα και μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την απόρριψη του πολέμου. Βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα μπορεί να οργανωθεί εάν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών. Γράφει η σχετική έκκληση, που υπογράφεται από δεκάδες πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, νομικούς κ.ά.:

«Το Σύνταγμα αποκηρύσσει τον πόλεμο και μας προειδοποιεί ότι οι θεσμοί μπορούν να ενεργούν στο όνομα του ιταλικού λαού στο πλαίσιο των μηχανισμών που ρυθμίζουν τις διεθνείς σχέσεις, πρωτίστως με την έκκληση για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των ενδιαφερόμενων πληθυσμών. Με βάση αυτή την αρχή που χαρακτηρίζει το άρθρο 11 του Συντάγματος, μια ομάδα ελεύθερων πολιτών έχει συγκροτήσει την ενωτική επιτροπή “Απορρίψτε τον πόλεμο”. Ομάδα νομικών έχει συντάξει τρία ερωτήματα σχετικά με την κατάργηση των κυβερνητικών αποφάσεων για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και για εξαιρέσεις από την απαγόρευση αποστολής όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση ένοπλης σύρραξης. Ο πραγματικός κίνδυνος που θέλουμε πάση θυσία να αποτρέψουμε με αυτήν την πρωτοβουλία είναι να μετατραπεί η Ευρώπη σε πυριτιδαποθήκη… Η επιδίωξη ήττας της μιας πλευράς με την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ειρήνη χωρίς την εξάλειψη των πραγματικών αιτίων της σύγκρουσης δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα, φέρνει την Ευρώπη και τον κόσμο πιο κοντά σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα… Η εξάπλωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καταλήξει να αφήσει την Ευρώπη χωρίς πόρους και χωρίς λειτουργούσα οικονομία, ανίκανη να εγγυηθεί μια ελεύθερη και αξιοπρεπή διαβίωση για τους πολίτες της. Όλα αυτά στην τρίτη χιλιετία είναι αντικειμενικά απαράδεκτα. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας, με το να γίνουμε και πάλι οι δημιουργοί του πεπρωμένου μας».

Στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης παρατίθενται τα τρία συγκεκριμένα ερωτήματα του δημοψηφίσματος που προτείνεται, τα οποία –στην περίπτωση έγκρισής τους– ακυρώνουν όλα τα μέτρα εμπλοκής της Ιταλίας στην ουκρανική σύρραξη και ωθούν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!