Πυροβολισμοί και ντρόουν στον Έβρο, υπερπτήσεις στο Αιγαίο και παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, πάνω απ’ τις Οινούσσες, συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και εκβιασμοί για το προσφυγικό. Αυτός είναι ένας σύντομος απολογισμός της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στη χώρα μας, μόνο την προηγούμενη βδομάδα. Μπορεί όλος ο πλανήτης να κινείται στους ρυθμούς του κορωνοϊού, μπορεί και η ίδια η Τουρκία να βλέπει τις επιπτώσεις της πανδημίας να βαραίνουν και την ίδια, ιδίως στην οικονομία, αυτό όμως δεν την σταματά από το να προωθεί τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις σε όλη την περιοχή, με το γνωστό νεο-οθωμανικό της θράσος.
Η κρίση στον Έβρο μπορεί να κόπασε με την απομάκρυνση των μεταναστών από τα σύνορα, όμως η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί την ένταση στην περιοχή. Ντρόουν της τούρκικης στρατοχωροφυλακής πετάνε διαρκώς πάνω από τον Έβρο, με τις ελληνικές αρχές να καταγγέλλουν, πως βοηθούν το έργο των διακινητών.
Καθημερινό φαινόμενο είναι και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, με την Άγκυρα αυτή την φορά να κλιμακώνει την ένταση, παρενοχλώντας το ελικόπτερο τον ΥΠΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ, που κατευθύνονταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη τους σε Οινούσσες, Αγαθονήσι, Παναγιά και Φαρμακονήσι. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως δεν ήταν κάτι άλλο από μια «αναγνωριστική αποστολή της τουρκικής αεροπορίας στα πλαίσια της συνηθισμένης δραστηριότητας στο Αιγαίο», συμβουλεύοντας μάλιστα την ελληνική πλευρά να μη «δραματοποιεί γεγονότα ρουτίνας», παραπέμποντας τις όποιες διαφορές στις συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Στο μέτωπο του προσφυγικού, μπορεί ο κορωνοϊός να έχει οδηγήσει στην μείωση των ροών, όμως η Frontex κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η άρση μέτρων θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου, πληροφορώντας, πως ήδη παρατηρούνται συγκεντρώσεις πληθυσμών στα τουρκικά παράλια.
Απέναντι σ’ αυτά η ελληνική πλευρά απαντά με φραστικές καταγγελίες από τους αρμόδιους υπουργούς και με διαβήματα σε διεθνής οργανισμούς, μένοντας όμως πιστή στο δόγμα «κατευνασμού του θηρίου» και στην πολιτική των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Δ.Γκ.