Όταν το «ενδιαφέρον για τα παιδιά»… καταστρέφει το χώρο που παίζουν! Του Ηλία Σταθάτου
Ένα παράδοξο κολάζ συντίθεται κάπου εκεί στα δυτικά της Αθήνας: ψηλά δένδρα από τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου του Αιγάλεω, παιδιά να παίζουν ανάμεσά τους, μπουλντόζες να καταστρέφουν τον παραπάνω χώρο, φόρμα εγγραφών για έναν ανύπαρκτο βρεφονηπιακό σταθμό, υπαρκτούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να βάζουν λουκέτο, το ΤΑΙΠΕΔ, η Ε.Ε., τα ΜΑΤ να κυνηγούν κατοίκους και μια…κάλπη δημοψηφίσματος! Ζαλιστήκατε; Λογικό. Θέλετε λίγο καθαρό αέρα; Τότε, καλό είναι να μην κατοικείτε στο Αιγάλεω, όπου το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου αποτελεί το Άλσος Μπαρουτάδικο.
Αυτός ο πνεύμονας πρασίνου λιγοστεύει διαρκώς, καθώς ό,τι λειτουργία ήθελε να στεγαστεί στο Αιγάλεω, έκοβε ένα κομμάτι του Άλσους. Ενώ, ως συνήθως, ο χώρος αποτελούσε «ξερολούκουμο» για επιχειρηματίες και θιασώτες της «ανάπτυξης της καφετέριας». Πόσο μάλλον τώρα, με το ΤΑΙΠΕΔ ήδη να έχει ακουστεί ότι σκοπεύει να… ασχοληθεί με το χώρο.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Δήμος Αιγάλεω ανήγγειλε την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ, στον χώρο του Πατινάζ που βρίσκεται στο Άλσος και αποτελεί μέρος του. Σε έναν χώρο που ήδη παίζουν παιδιά, που αποτελεί οργανικό μέρος του Μπαρουτάδικου και κομμάτι απαραίτητης αναψυχής και υγείας των κατοίκων της Δυτ. Αττικής. Οι κάτοικοι και η Λαϊκή Συνέλευση Αιγάλεω, αντέδρασαν και έδιωξαν τις μπουλντόζες του εργολάβου, προτείνοντας εναλλακτικούς χώρους για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού, συναντώντας όμως την άρνηση της Δημοτικής Αρχής με το επιχείρημα ότι θα χαθεί το κονδύλι. Φαίνεται λοιπόν ότι η Ε.Ε. αποφασίζει για το… πόσο οξυγόνο θα αναπνέει ο Αιγαλεώτης!
Ακολούθησε παρέμβαση σε Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μάλιστα ακούστηκε ότι σχεδιάζεται (άλλη μία) καφετέρια στην καρδιά του Άλσους.
Τα ΜΑΤ δεν άργησαν να έρθουν, το φθινόπωρο, όμως και πάλι οι κάτοικοι μπήκαν μπροστά στις μπουλντόζες. Μετά από αρκετό διάστημα σιγής, η Δημοτική Αρχή ανήγγειλε τοπικό δημοψήφισμα, αλλά οι κάτοικοι εμμένουν στη θέση τους.
Όπως δήλωσαν στον Δρόμο, «δεν γίνεται η ποιότητα της ζωής και το περιβάλλον να τίθενται σε δημοψήφισμα. Λέμε «ναι» στα κοινωφελή έργα που όμως δεν καταστρέφουν το περιβάλλον. Σε ελάχιστη απόσταση υπάρχουν 2 εγκαταλειμμένα σχολεία. Γιατί αρνούνται κατηγορηματικά να χρησιμοποιήσουν τα οικόπεδα; Γιατί θέλουν να χτίσουν έναν χώρο που το Δασαρχείο έχει χαρακτηρίσει δάσος;».
Η κατασκευή ενός κτιρίου 600 τετραγωνικών με ύψος από 3 έως 7 μέτρα, σε ένα οικόπεδο μόλις 1.100 τ.μ. γεννά πολλά ερωτηματικά, όπως και το κοστολόγιο του «έργου», καθώς σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές αγοράς το έργο μπορεί ολοκληρωθεί με το 1/2 της δαπάνης που διατίθεται από το ΕΣΠΑ (1.100.000 ευρώ).
Όλοι φοβούνται ότι ο σταθμός δεν θα αργήσει να αλλάξει χρήση, αφού εγκαταλειφθεί, παραδίδοντας ένα (ακόμα) κτίριο σε ένα φιλέτο του real estate.
Από πού προκύπτουν οι φόβοι περί εγκατάλειψης; Ο Δήμος Αιγάλεω βρίσκεται σε κατάρρευση. Όπως λένε οι κάτοικοι, οι υπάρχοντες 11 βρεφονηπιακοί σταθμοί υπολειτουργούν, έχουν αυξήσει τα τροφεία πάνω από 100%, οι θέσεις μειώθηκαν, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και τα νήπια αναγκάζονται να τρώνε μόνο ρύζι και πατάτες λόγω έλλειψης πόρων. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, και ιδιαίτερα το κολυμβητήριο, μετά από δεκαετίες, δεν λειτούργησαν. Το Άλσος βρίσκεται σε καθεστώς εγκατάλειψης και η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.
Μετά από όλα αυτά, πώς ακούγεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αιγάλεω 2012-2014, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι «Το άλσος συνιστά σημαντικότατη χρήση για τον Δήμο, συμβάλλοντας ιδιαιτέρως στην αναβάθμιση της ποιότητας και του επιπέδου ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και στην ποιότητα και αντιληπτική εικόνα του αστικού περιβάλλοντος»;..