Λουκέτο στον Κατσέλη, 500 εργαζόμενοι στο δρόμο
Με προκάλυμμα την κρίση, άλλη μια μεγάλη βιομηχανία της χώρας κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αφήνοντας περίπου 500 εργαζόμενους στην ανεργία. Η αρτοβιομηχανία Κατσέλης, ή Nutriart όπως την μετονόμασε το 2008 ο Όμιλος Δαυίδ (συνενώνοντας τις επιχειρήσεις Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ, Αλλατίνη ΑΒΕΕ και ΕΛΒΙΠΕΤ Α.Ε.), κατείχε μια από τις ηγετικές θέσεις στα αρτοσκευάσματα και τις έτοιμες ζύμες.
Η επίσημη θέση της εταιρίας είναι ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της στις τράπεζες. Ο διορισμός με απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή της κυβέρνησης) του κ. Δαυίδ ως προέδρου της Eurobank, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους του «λουκέτου» και για τις σκοπιμότητες του Ομίλου. Να θυμίσουμε ότι ανάλογες αλλαγές (λουκέτα, αποχωρήσεις κ.λπ.) έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε πολλές επιχειρήσεις που ανήκουν στον όμιλο του μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ με χαρακτηριστικότερη τη μεταφορά της έδρας της Coca Cola – 3E στο εξωτερικό.
Η επιλογή μεγάλων ομίλων στηρίζεται σε σχεδιασμούς που προφανώς έχουν ως κέντρο τους τη μεγαλύτερη απόδοση των κεφαλαίων και παρά τις σκανδαλώδεις αποφάσεις της κυβέρνησης που τους εκχωρεί συνεχώς χώρο δράσης, δεν διστάζουν να σταματούν παραγωγικές δραστηριότητες. Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση ανάμεσα στις άλλες «απελευθερώσεις» έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις τύπου Κατσέλη να πωλούν προψημένο ψωμί ως φρέσκο -το λεγόμενο bake off- παίρνοντας θέση υπέρ τους στον ανταγωνισμό με τους παραδοσιακούς φούρνους. Κι όμως, και αυτή η σκανδαλώδης ρύθμιση δεν «έσωσε» τις θέσεις εργασίας, αφήνοντας στην κυβέρνηση το ρόλο του… τροχονόμου της ανεργίας.