Από αυτή την εβδομάδα και για έναν μήνα θα μπορείτε να δείτε μια υπαίθρια και παραθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας στον πεζόδρομο του Πανοράματος στο Πόρτο Ράφτη. Η έκθεση με τίτλο «Στιγμιότυπα, Πόρτο Ράφτη» διοργανώνεται από τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Περιοχής Οικισμού Πρασιαί Αυλακίου και τον Δήμο Μαρκόπουλου.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «πρόκειται για μια τοπική πρωτοβουλία, με στόχο να ενθαρρύνει τόσο τη διασύνδεση των κατοίκων με τους επισκέπτες της περιοχής –μέσω της αμεσότητας της φωτογραφικής τέχνης– όσο και να αποτυπώσει τυχόν ομοιότητες και διαφορές της φωτογραφικής “ματιάς», που παρατηρεί τον πανέμορφο αυτό τόπο, στο πέρασμα του χρόνου… Ως ιδανική τοποθεσία παρουσίασης των φωτογραφιών, επιλέχθηκε ο ειδυλλιακός “περίπατος» στον πεζόδρομο Πανοράματος (Πόρτο Ράφτη), καθώς πρόκειται για ένα αγαπημένο και πολυσύχναστο σημείο, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο…»
Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται τόσο σύγχρονες φωτογραφίες, όσο και φωτογραφίες αρχείου.
Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία να είναι η αρχή για να αναδειχθεί και η σημαντική ιστορία της περιοχής την οποία όχι μόνο αγνοούν οι περισσότεροι, αλλά κατά τη γνώμη μου σκοπίμως έχει μείνει στο σκοτάδι ώστε να προχωρά ανεμπόδιστα η ανοικοδόμηση.
Στην περιοχή αυτή βρισκόταν ο περίφημος ναός του Δήλιου Απόλλωνα, από τους πιο σημαντικούς της Αττικής. Οι υπερβόρειοι λαοί –περίπου από την περιοχή της σημερινής Ουκρανίας– έστελναν εδώ τα πρώτα σιτηρά κάθε χρόνο να ευλογηθούν από τον θεό…
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται η Κορώνη, σήμερα χερσόνησος και παλιότερα νησί – που χωριζόταν ακριβώς από το αυλάκι που έχει δώσει το όνομά του στη σημερινή πλαζ. Πάνω στην Κορώνη βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου που είχε κατασκευάσει ο Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος. Στις πολλές σπηλιές, κατά τη διάρκεια της Κατοχής κρύβονταν όσοι έφευγαν κρυφά με καΐκια και υποβρύχια για τη Μέση Ανατολή…
Με ατομικές πρωτοβουλίες –που δεν έτυχαν ποτέ επίσημης στήριξης– διοργανώσαμε επί χρόνια «βραδιές παραμυθιού» επικεντρώνοντας στην τοπική ιστορία η οποία συνήθως ήταν και η πηγή της έμπνευσής μας.
Πολλά στοιχεία έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου για παιδιά «Η κούπα του Πτολεμαίου – περιπέτεια στο Πόρτο Ράφτη»…
Πέρα από την ιστορία, το Πόρτο Ράφτη έχει εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα τόσο στη στεριά, όσο και στα μικρά νησάκια που είναι γύρω του. Ο Γιώργος Παντάκης, ερασιτέχνης φωτογράφος, έχει δημοσιεύσει πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες, ενώ προχωρά και στην επιστημονική ταυτοποίηση των φυτών και λουλουδιών που ανακαλύπτει και αποτυπώνει.
Τη δουλειά του μπορείτε να τη δείτε στο μπλογκ «Η χλωρίδα του Πόρτο Ράφτη» https://xloridaporto.blogspot.com/p/blog-page.html
Όπως σημειώνεται στο μπλογκ «Οι ταυτοποιήσεις όλων των φυτών έχουν γίνει από φωτογραφίες και μόνο. Ως εκ τούτου περιέχουν και ένα ποσοστό σφάλματος. Μεγάλη βοήθεια έχουν προσφέρει οι ομάδες στο facebook “GreekFlora” και “Natura Hellenica” καθώς και παλαιότερα η ομάδα “Ενδημικά Σπάνια και Ωραία της Ελλάδας”. Πολλοί φίλοι (διαχειριστές κυρίως αλλά και μέλη των ομάδων), έχουν συνεισφέρει κατά καιρούς σε αυτήν την προσπάθεια. Οι περιγραφές των φυτών είναι, κυρίως, από το “Atlas of the Aegean flora” του Arne Strid»
Στον απολογισμό σημειώνει πως έχουν ήδη καταγραφεί 107 οικογένειες, 817 είδη, 47 «επιγενή» και 23 «ελληνικά ενδημικά».
Απ’ όσο ξέρω, κανείς επίσημος φορέας δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτή τη μοναδική δουλειά-καταγραφή, που αναδεικνύει μια άλλη όψη της περιοχής πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα.
Το μπλογκ δεν περιορίζεται στη χλωρίδα αλλά παρουσιάζει αναλυτικά μνημεία, σημαντικά κτίρια και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής…
Άνθρωποι με μεράκι, που δουλεύουν με μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους, κινούνται αθόρυβα γύρω μας. Κι όμως, οι περισσότεροι Δήμοι προτιμούν να χρηματοδοτούν φιέστες, συχνά εκδηλώσεις υποκουλτούρας – που υποτίθεται «θέλει ο λαός» και άλλα τέτοια, που όταν τελειώνουν δεν αφήνουν τίποτα πίσω τους.
Καθώς είναι η τελευταία μας στήλη πριν το Φθινόπωρο, ελπίζω στο μεταξύ να ανακαλύψω κι άλλα τέτοια ενδιαφέροντα.
Και να ελπίζω πως η έκθεση φωτογραφίας στο Πανόραμα θα είναι η αρχή μια άλλης οπτικής στον πολιτισμό για το Πόρτο Ράφτη και το Μαρκόπουλο!