Αποφάσισε την έκδοση Τούρκου αγωνιστή στη Γαλλία, με τον όρο να… μην επαναπροωθηθεί στην Τουρκία

 

Ως κακόγουστο αστείο και για τα μάτια του κόσμου μόνο, μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος ζητά να μην επαναπροωθηθεί στην Τουρκία ο αγωνιστής της ΑΤΙΚ Deniz Pekta. Κι αυτό επειδή το δικαστήριο στην ίδια απόφαση (την Τετάρτη) απεφάνθη υπέρ της έκδοσης του Pekta στη Γαλλία.

Θυμίζουμε ότι ο Pekta ήταν ο τελευταίος από τους τέσσερις Τούρκους αγωνιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν χωρίς να κατηγορούνται για συγκεκριμένες πράξεις, αλλά για την ίδια την αγωνιστική τους δράση. Το… ελληνικό επεισόδιο ήταν μέρος μιας συνολικότερης επιχείρησης στην Ευρώπη, όπου τον Απρίλιο οι Aρχές προχώρησαν στη σύλληψη 13 Τούρκων αγωνιστών (7 στη Γερμανία, 4 στην Ελλάδα, 1 στην Ελβετία και 1 στη Γαλλία). Οι συλληφθέντες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ΑΤΙΚ) έχουν φυλακιστεί για πολλά χρόνια απ’ το καθεστώς της Τουρκίας λόγω της αγωνιστικής πολιτικής τους δράσης, έχουν βασανιστεί και πολλοί απ’ αυτούς έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για την περίπτωση του Pektas ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να απορρίψει το αίτημά του για αναβολή προκειμένου να αποσταλεί μεταφρασμένη σχετική καταδικαστική απόφαση Γαλλικού δικαστηρίου με βάση την οποία εκζητήθηκε για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό αίτημά του να ολοκληρώσει την ποινή του στη χώρα μας.

Η απόφαση «καταδεικνύει τα όρια της Δικαιοσύνης και στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δικών πολιτικού περιεχομένου, όπως η συγκεκριμένη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπή Στήριξης των Τούρκων Αγωνιστών της ΑΤΙΚ. «Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη της έκδοσης του Τούρκου αγωνιστή και δεν μπορεί, πλέον, να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από την αστική Δικαιοσύνη. Η εκκωφαντική σιωπή της, μήνες τώρα, η άρνησή της να πάρει δημόσια θέση δείχνει την υποταγή της στις ισχυρές ευρωπαϊκές καγκελαρίες και τη συνέργειά της στο κύμα διώξεων Τούρκων αγωνιστών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Η Επιτροπή, έχοντας μέχρι στιγμής πετύχει το στόχο της απελευθέρωσης τριών από τους τέσσερις αρχικά συλληφθέντες «συνεχίζει τον αγώνα της για τη χορήγηση σ’ αυτούς πολιτικού ασύλου».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!