► Οι νέοι γονείς μιας συγκεκριμένης χώρας τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε απόγνωση. Ο λόγος είναι οι τραγικές ελλείψεις σε βρεφικό γάλα-σκόνη. Οι αιτίες που τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια είναι πολλές. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πέρυσι λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας: μειώθηκε το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό τόσο στην παραγωγή όσο και στις μεταφορές, ενώ άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις και σε πρώτες ύλες. Οι ελλείψεις άρχισαν όμως να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές τους τελευταίους δύο μήνες, αφότου οι αρχές αυτής της χώρας άρχισαν έρευνες επειδή παρατηρήθηκαν βακτηριακές λοιμώξεις σε βρέφη.

► Οι έρευνες οδήγησαν σε μια πολυεθνική που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή βρεφικού γάλακτος. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι σε ένα εργοστάσιό της (το μεγαλύτερο παραγωγής βρεφικού γάλακτος) δεν τηρούνταν τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας. Το εργοστάσιο έκλεισε μέχρι να προσαρμοστεί στους κανονισμούς. Πράγμα που εκτίναξε τις ελλείψεις, αφού στη συγκεκριμένη χώρα η «αγορά» συγκεντρώνεται στα χέρια (και τις τσέπες…) μιας χούφτας εταιριών, οι οποίες έσπρωξαν στη χρεοκοπία όλες τις μικρομεσαίες μονάδες παραγωγής που υπήρχαν παλιότερα.

► Στη χώρα αυτή υπάρχει ούτως ή άλλως μεγάλη ζήτηση βρεφικού γάλακτος διότι, ενώ οι παιδίατροι συνιστούν στις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη τουλάχιστον ως τον έκτο μήνα, μόνο μια μικρή μειοψηφία (περίπου 20%) ακολουθεί τις οδηγίες τους. Γιατί; Κυρίως επειδή ασκείται πίεση στις λεχώνες να επιστρέψουν στη δουλειά γρήγορα (στη χώρα αυτή η άδεια μητρότητας θεωρείται υπερβολική πολυτέλεια). Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη χρόνου ή/και οικονομική αδυναμία να προμηθευτούν τις ειδικές συσκευές συλλογής μητρικού γάλακτος.

► Όλα αυτά συνδυαστικά οδήγησαν στα άδεια ράφια και στον πανικό. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της εν λόγω χώρας αναγκάστηκε να επιτρέψει την εισαγωγή βρεφικού γάλακτος από τρίτες χώρες, που ως τώρα δεν μπορούσαν να πουλάνε εκεί τα προϊόντα τους. Επιπλέον, ενεργοποιώντας έναν νόμο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση υποχρέωσε τους προμηθευτές πρώτων υλών να εφοδιάσουν κατά προτεραιότητα τα σχετικά εργοστάσια.

► Μαντέψτε ποια είναι η χώρα που τα έχει κάνει τόσο μαντάρα εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους κανόνες της «αγοράς», χάρη στους οποίους τα ολιγοπώλια κάνουν πάρτι και οι νέες μητέρες «φροντίζουν» τα μωρά τους εξ αποστάσεως – αλλά καμιά φορά κάτι στραβώνει και παρακαλάνε δεξιά-αριστερά για ένα κουτί γάλα. Τη βρήκατε;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!