Διασκευή: Βασίλης Βασιλάκης και Πάρις Τακόπουλος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλάκης
Παίζουν: Βασίλης Βασιλάκης, Ανέστης Κορνέζος, Ειρήνη Κουνάδη.
Παραστάσεις Δεκεμβρίου: 17-18/ 27-28
Παραστάσεις Ιανουαρίου: 2-3-4 / 6-7-8-9
Τηλ. επικοινωνίας: 6976-467816.
Ζοή με όμικρον
…Πριν από λίγο καιρό βρεθήκαμε στην παρουσίαση ενός άλλου μυθιστορήματος, της Ζοής με όμικρον της Χριστίνας Χρυσανθοπούλου, όπου ένας εκ των εισηγητών ήταν και ο δημοσιογράφος Niko Ago. Στον Δρόμο (τ. 78, Αύγουστος 2011) είχαμε δημοσιεύσει μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη της συγγραφέως. Ήρωας του βιβλίου είναι ένας από αυτούς που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «Ρωσοπόντιους». Και φυσικά η συζήτηση οδηγήθηκε στο μεταναστευτικό… Η κουβέντα ξέφυγε από τα τυπικά και μετά το τέλος της συζήτησης νιώσαμε όλοι πιο κοντά σε ανθρώπους που βίωσαν και βιώνουν τον καθημερινό ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας…
Ενδιαφέρουσες οι κουβέντες, αλλά τι γίνεται με τις πράξεις;
…Τους δυο αυτούς δημοσιογράφους μπορούμε να συναντήσουμε (και πάλι) την Κυριακή στο Γκάζι, σε μια εκδήλωση με θέμα Διαπολιτισμικά Συγγραφικά Μονοπάτια, που οργανώνουν από κοινού το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Θα μιλήσουν ακόμη οι: Ρέα Γαλανάκη, Λένα Λιβάνη, Στέλιος Κούλογλου και Γκαζμέντ Καπλάνι, ενώ κείμενα θα διαβάσουν παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Πάνω σ’ αυτά τα κείμενα, μάλιστα, θα στηριχτεί όλη η ιδέα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη.
Η αλήθεια είναι πως όλοι όσοι αναφέραμε, χρόνια τώρα, με συνέπεια και συνέχεια στηρίζουν τον αγώνα για τα δικαιώματα των μεταναστών… Οι ενστάσεις μου αφορούν τον ένα εκ των διοργανωτών: τον Δήμο Αθηναίων.
Διότι καλές είναι οι ημερίδες, καλά και τα κείμενα αλλά υπάρχει ένα… προβληματάκι. Για να διαβάσεις ένα κείμενο, πρέπει να γνωρίζεις τη γλώσσα. Στην περίπτωση μας, τα ελληνικά. Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι μετανάστες μπορούσαν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα που οργάνωνε το πρώην, πλέον, Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων ήταν εξασφαλισμένη για δυο ακόμη χρόνια από ευρωπαϊκά κονδύλια, με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σταμάτησαν! Ο Δήμος Αθηναίων που θα είχε τη δυνατότητα να παρέμβει εγκαίρως για να μη συμβεί αυτό, αρκέστηκε σε ευχολόγια, μένοντας απλός θεατής. Σημειώνω ότι χιλιάδες ήταν οι μετανάστες που παρακολουθούσαν μαθήματα στα όρια του Δήμου.
Τώρα μου φαίνεται αρκετά υποκριτικό το όψιμο «διαπολιτισμικό» ενδιαφέρον. Τι λέτε κύριε Καμίνη;
Είναι ευκαιρία, τώρα που θα βρεθούν συγκεντρωμένοι τόσο σημαντικοί ομιλητές, να θέσουν κάποια ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις.
(Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, 17:30, Τεχνόπολις, Αμφιθέατρο του 9,84, Γκάζι).
…Κι εμείς οι τρεις στον καφενέ…
…Τσιγάρο, πρέφα και καφέ/ Βρε δεν βαριέσαι αδερφέ! Όχι, δεν είναι η άποψη του Καμίνη και των συνεργατών του για όσα αναφέρονται πιο πάνω. Οι στίχοι αυτοί είναι από το γνωστό τραγούδι που εμπνεύστηκε στα κρατητήρια της χούντας η Σώτια Τσώτου. Στιχουργός με μεγάλο -αν και συχνά άνισο- έργο, άφησε πίσω της τραγούδια-ορόσημα μιας εποχής. Τραγούδια που θα τραγουδάμε πάντα… Η γυναίκα που μας ανέβασε στο «αεροπλάνο για να δούμε τον κόσμο από κει πάνω», δεν είναι πια εδώ! Έφυγε στις 10 Δεκεμβρίου μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Μαχητική δημοσιογράφος, στιχουργός, σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας… Ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Οι συνεργασίες της με τον Κώστα Χατζή είναι ανεπανάληπτες: Τρελός ή παλικάρι, Κάτι τρέχει, Ο Στρατής, Κι ύστερα, Ο κύριος κανείς, Σπουδαίοι άνθρωποι, αλλά…, Της γειτονιάς μας ο τρελός κ.ά. Συνεργάστηκε ακόμη με συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Στράτος Κουγιουμτζής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Τα τραγούδια της ατέλειωτα ακόμη κι όταν περνάνε σαν τίτλοι: Να ‘τανε το ’21, Ο Κοσμάς κι ο κόσμος, Βραδιάζει…
Μας κόψαν απόψε το φως!
Επίκαιροι, αν και γραμμένοι σε ανύποπτο χρόνο οι στίχοι της Σώτιας Τσώτου για τη… διακοπή ρεύματος. Θα μπορούσε να είναι και μια απάντηση σε όσους μας απειλούν αν δεν πληρώσουμε το χαράτσι για τα ακίνητα:
Μας κόψαν απόψε το φως
δεν θα ‘χει TV ευτυχώς.
ΔΕΗ μας θα είναι απόψε τ’ αστέρια
να φέγγουνε χείλη και λαίμαργα χέρια,
ν’ ανάψει φωτιά αντί φως.
Μας κόψαν απόψε το φως
κι η λάμπα σπασμένη ευτυχώς
Αδιάβαστη απόψε η εφημερίδα.
Μας δώσαν απόψε μια νύχτα ελπίδα.
Καλά να τους έχει καλά ο Θεός
που απόψε μας κόψαν το φως.
Απλήρωτος λογαριασμός
κι απόψε μας κόψαν το φως
και όπως βουλιάζει η πόλη στη νύχτα
τους μέσα διακόπτες γυρνάμε και κοίτα!
Τι φως έρωτά μου τι φως!
Καλά να μας έχει ο Θεός
που κόψαν απόψε το φως.