Του Ηρόστρατου. Ο Ηρόστρατος παθαίνει αλλεργία με όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές ημέρες.

Από την «παγκόσμια ημέρα σαλιγκαροφαγίας» μέχρι την «ευρωπαϊκή μέρα χωρίς γλιφιτζούρι» η υποκρισία αυτών των ημερών συναγωνίζεται μόνο με την υποκρισία όσων τις θεσμοθέτησαν. Να όμως που ήρθε η ώρα για μια εξαίρεση. Καταπίνει, λοιπόν, την αλλεργία του για μια ξεχωριστή εκδήλωση:

Ο Π. Κονδύλης και το λίπος των λέξεων
«Αγαπούσε την πυκνή διατύπωση, τις σχοινοτενείς παραγράφους που καλύπτουν σελίδες ολόκληρες, τον υποτακτικό λόγο με τις πυραμιδωτές δευτερεύουσες προτάσεις – αλλά και τους κοφτούς αφορισμούς και τις δραματικές κορυφώσεις. Ο αγώνας του ήταν πάντα με το λίπος των λέξεων», γράφει ο Κ. Κουτσουρέλης για το ύφος του Κονδύλη.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης) και το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνουν τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στις 7μ.μ. εκδήλωση με θέμα: Παναγιώτης Κονδύλης – Η μετάφραση ως μέθοδος.
Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι γλωσσικές πτυχές του έργου του. Ο Κονδύλης πέρα από ιστορικός των ιδεών υπήρξε μεταφραστής και επιμελητής της έκδοσης σημαντικών κειμένων της δυτικής παράδοσης στα ελληνικά.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Λ. Αναγνώστου θα παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες της μετάφρασης του έργου του από τα γερμανικά στα ελληνικά, ο Κ. Κουτσουρέλης θα αναφερθεί στη μετάφραση ως πολιτική και ο Μ. Παπανικολάου θα μιλήσει για τον Κονδύλη ως μεταφραστή των κειμένων του.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Α. Καΐσης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και η Αννούλα
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών καθιερώθηκε το 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος η ανάδειξη της σημασίας της εκμάθησης γλωσσών και η προώθηση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας της Ευρώπης. Απορώ πως δεν ζήτησε την κατάργηση της συγκεκριμένης μέρας η Άννα Διαμαντοπούλου που είναι εχθρός της… πολυγλωσσίας…
Και επειδή και μνήμη και αρχείο διαθέτουμε, ας θυμηθούμε ένα δημοσίευμα δέκα χρόνια πριν:
«…Tην καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους εισηγείται η Ελληνίδα επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, με συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, με το σκεπτικό ότι η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, καθώς στο τέλος του 2006, με την προωθούμενη διεύρυνση και την ένταξη άλλων δέκα χωρών στην Ε.Ε., θα τεθεί ευθέως το ζήτημα της πολυγλωσσίας. «Η Ευρώπη θα μοιάζει με σύγχρονη Βαβέλ», τονίζει η κ. Διαμαντοπούλου, καθώς θα υπάρχουν είκοσι γλώσσες. «Ποιος μπορεί να φανταστεί μια ευρωπαϊκή διαδικασία με ταυτόχρονη μετάφραση σε 20-22 γλώσσες;», διερωτάται. Απαντώντας σε όσους έχουν αντιρρήσεις και φόβους για απώλεια της εθνικής μας γλώσσας και κληρονομιάς, η Ελληνίδα επίτροπος ισχυρίζεται ότι «οι Έλληνες δεν θα πάθουν τίποτα αν μάθουν να μιλούν το ίδιο καλά με τα ελληνικά και τα αγγλικά»….».

«Εμπρός» για κατάληψη!
Πριν γίνει η περιοχή του Ψυρρή τόπος νυχτερινής διασκέδασης, ένα και μοναδικό, μοναχικό θέατρο που άρχισε να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου της εφημερίδας Εμπρός, άνοιγε τη δική του ιστορία. Φαινόταν τότε παράξενο να βγαίνεις μετά την παράσταση στους έρημους δρόμους με τα λογής-λογής παράξενα μαγαζιά, αποθήκες, συνεργεία…
Με τις εικόνες από έξοχες ερμηνείες που σε έκαναν να καταλάβεις βαθιά γιατί αξίζει να πηγαίνεις στο θέατρο…
Τώρα διαβάζω πως η «Κίνηση Μαβίλη» -μια αυθόρμητη συνάντηση καλλιτεχνών- προχώρησε στην κατάληψη του ιστορικού θεατρικού χώρου. Τα όσα γράφουν είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και με παράξενο τρόπο με γυρνάνε σ’ εκείνες τις νύχτες στου Ψυρρή:
«Στις 11 Νοεμβρίου 2011», σημειώνουν σε διακήρυξή τους, «μπαίνουμε στο Εμπρός – χώρο ανεκμετάλλευτο από το υπουργείο Πολιτισμού- με σκοπό να το επαναλειτουργήσουμε με ίδια μέσα…
…Η αρχική πιλοτική μας πρόταση περιλαμβάνει προγραμματισμό 12 ημερών με καίριες δράσεις θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα από καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και θεωρητικούς…
…αποκλείουμε, καταρχάς, την όποια χρηματική συναλλαγή καθώς και την υποχρέωση παρουσίασης ολοκληρωμένου -κατά την τρέχουσα νοοτροπία και τα καθιερωμένα κριτήρια- παραστατικού αποτελέσματος….
…Αντιδρούμε στην παντελή απουσία μιας στοιχειώδους πολιτιστικής πολιτικής σε επίπεδο εκπαίδευσης, παραγωγής, εργασίας και στήριξης του καλλιτεχνικού έργου ως εθνικού προϊόντος…
…Αντιδρούμε στη γενικευμένη καθίζηση σκέψης και δράσης της κοινωνίας μας με το αναγκαίο και βασικό: τη συλλογική συνάντηση, σκέψη και δράση υπέρ της ελεύθερης και ξεχωριστής δημιουργίας….».
Για περισσότερες πληροφορίες: https://kinisimavili.blogspot.com/

…και οι διανοούμενοι…
Επανέρχομαι στον Π. Κονδύλη για να κλείσω αυτή τη στήλη που γράφτηκε με δανεικά υλικά. Μια φράση του-τροφή για σκέψη: «Στο κάτω-κάτω μόνον διανοούμενοι ισχυρίζονται ότι οι διανοούμενοι καταλαβαίνουν τον κόσμο καλύτερα από τους άλλους»…
Είπατε τίποτα; Πάντως, παρά τις ανησυχίες μας, ο Γερουλάνος παραμένει υπουργός Πολιτισμού!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!