Επειδή έχω εκδώσει μερικά καταπληκτικά βιβλία, μήπως θα μπορούσα να γίνω μέλος μιας Επιτροπής Επιλογής του ΕΚΕΒΙ ώστε να τα αγοράσει;
Επίσης, προτείνω το ΕΚΕΒΙ να μετονομαστεί σε Ε και Τι (έγινε)…
Σκάνδαλο ή πάγια τακτική;
Από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε σχολιάσει εγκαίρως τη σύνθεση του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ του οποίου την παραίτηση ζήτησε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου διαβάσαμε εκτενή σχόλια για το ζήτημα. Αν επανέρχομαι είναι για να πω ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου όπου δύο συγγραφείς-μέλη της Επιτροπής για την επιλογή βιβλίων «Φιλαναγνωσίας» επέλεξαν 33(!) δικά τους βιβλία, είναι ένα απλό σύμπτωμα μιας διαπλοκής που χαρακτηρίζει γενικώς την αγορά του βιβλίου.
Δεν βρήκαν τίποτα παράξενο οι δυο συγγραφείς (Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Μάνος Κοντολέων) που συνεργάζονται με τις Εκδόσεις Πατάκη, στο να θεωρήσουν πως 123 βιβλία των συγκεκριμένων εκδόσεων είναι τα… καταλληλότερα για τα παιδιά, ώστε να συμπεριληφθούν στο σύνολο των 498 βιβλίων από 21 εκδοτικούς οίκους που θα αγόραζε το ΕΚΕΒΙ δίνοντας 315.000 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Θανάσης Βαλτινός, ήταν ένας εκ των διανοουμένων που ζητούσαν μετά επιτάσεως διαφάνεια(!) και ακόμη σκληρότερα μέτρα (για τους υπόλοιπους) την εποχή του Μνημονίου 1.
Βεβαίως, όταν το σκάνδαλο αποκαλύπτεται από μια εφημερίδα του συγκροτήματος Ψυχάρη που διατηρεί στενή σχέση με διάφορους εκδοτικούς οίκους, ας έχουμε μια επιφύλαξη. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τα υπόλοιπα βιβλία, ποιοι εκδότες και συγγραφείς είναι οι «ριγμένοι».
Η επιλεκτική ευαισθησία μιας κυβέρνησης που η ίδια της η ύπαρξη είναι ένα σκάνδαλο, όπου χαρίζονται εκατομμύρια «φιλέτα» της χώρας και οι «κολλητοί» είναι μονίμως στο απυρόβλητο, πραγματικά προκαλεί έκπληξη. Καλό θα ήταν να το ψάξουμε λιγάκι. Όταν, μάλιστα, ο κ. Τζαβάρας διαθέτει ένα λαμπρό παρελθόν συγκάλυψης κάθε είδους σκανδάλου σε όσες επιτροπές συμμετείχε.
Οικονομικός (αλλά όχι καλλιτεχνικός) φιλελευθερισμός
Τα συνεχή ανοίγματα της Κίνας στην «ελεύθερη» αγορά, πολλοί πίστεψαν πως θα συνδυαστούν και με περισσότερες «δημοκρατικές ελευθερίες». Εντύπωση προκάλεσε, λοιπόν, το γεγονός ότι η λογοκρισία δεν επέτρεψε να συμπεριληφθούν τα δέκα διάσημα πορτρέτα του Μάο στα 300 έργα του Γουόρχολ, τα οποία θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, σε συνεργασία το Μουσείο Άντι Γουόρχολ.
Αναρωτιέμαι ποιος άραγε να είναι ο λόγος που οι Κινέζοι αρμόδιοι θέλησαν να εξοβελίσουν τα πορτρέτα από την έκθεση. Πολύ φοβάμαι πως δεν είναι η εικονοκλαστική εκδοχή του Γουόρχολ, αλλά ο ίδιος ο Μάο! Μάλλον, στη νέα εποχή που ετοιμάζουν, ο μεγάλος τιμονιέρης σιγά-σιγά θα εξαφανίζεται. Ήδη το έδαφος προετοιμάζεται καταλλήλως. Και τα έργα που φανέρωναν, εκτός των άλλων, και τη διεθνή εμβέλεια του Μάο και του μαοϊσμού, δεν έχουν θέση στη σημερινή Κίνα. Αν το θέμα ήταν η προσβολή του προσώπου του Μάο, θα είχαν απαγορευτεί προ πολλού τα δεκάδες σουβενίρ, μπλουζάκια κ.λπ., όπως ένα που απεικονίζει τον Ομπάμα ως… Μάο!
Ο Κλίντον σε ταινία του Σκορτσέζε
Έτσι λέει η είδηση. Πιο κάτω διαβάζουμε για ντοκιμαντέρ που θα κάνει ο διάσημος σκηνοθέτης. Το πόσο αντικειμενικό θα είναι το καταλαβαίνουμε από τη δήλωση του Σκορτσέζε: «Μέσα από ιδιωτικές συζητήσεις μας, ελπίζω να καταφέρω να φωτίσω την υπερβατική του προσωπικότητα»! Είναι να μην πάρει ιδέες κανένας δικός μας, όπως ο Παπακαλιάτης, και κάνει κι αυτός ταινία για την υπερβατική προσωπικότητα του Γιωργάκη (ή μήπως είναι πιο… υπερβατικός ο Σαμαράς;)
Σε παγκόσμια πρώτη!
Το Καρναβάλι των ζώων σε τζαζ; Τον Μάιο του 2009, στη Θεσσαλονίκη, μετά από μια ιδέα του Σταύρου Αθανασιάδη, τρεις εξαίρετοι τζαζ μουσικοί, ο Μάκης Στεφανίδης, Ο Χρήστος Γερμένογλου και ο Λάκης Τζήμκας έκαναν τη διασκευή του έργου. Αυτό ήταν και το έναυσμα της δημιουργίας της παράστασης Το Καρναβάλι των Ζώων κατά τη διάρκεια της οποίας η κλασική εκτέλεση συναντά την τζαζ εκδοχή της.
Το Καρναβάλι των ζώων το συνέθεσε ο Camille Saint-Saëns για να διασκεδάσει τους φίλους του, τον Φεβρουάριο του 1886, ενώ έκανε τις διακοπές του σε ένα μικρό χωριό της Αυστρίας. Θεωρώντας, μάλιστα, ότι θα έβλαπτε τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη απαγόρευσε τη δημόσια εκτέλεση του έργου, με εξαίρεση το κομμάτι Ο κύκνος (Le Cygne). Ολόκληρο το έργο παρουσιάστηκε λίγες φορές μόνο σε μικρές ιδιωτικές παραστάσεις, που έγιναν για τους στενούς φίλους του συνθέτη, μεταξύ των οποίων ήταν και ο μεγάλος Franz Liszt. Ο Camille Saint-Saëns ανέφερε, ωστόσο, στη διαθήκη του ότι επέτρεπε τη δημόσια παρουσίαση του έργου μετά το θάνατό του. Η πρώτη παρουσίαση ενώπιον του κοινού πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1922. Από τότε έγινε το πιο δημοφιλές έργο του και ένα από τα πιο γνωστά έργα μουσικής δωματίου.
Τώρα η τζαζ διασκευή του έργου παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στο Τριανόν. Τα κείμενα, η σκηνοθεσία και η διεύθυνση παραγωγής είναι του Σταύρου Αθανασιάδη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γεωργάκης, Ναταλία Κάντζια.
Ορχήστρες: Το 5μελές «Ωδός» και άλλοι φίλοι, Το 3Wy Jazz τρίο
Info: Τριανόν (Πατησίων και Κοδρικτώνος 21) κάθε Σάββατο στις 15:00 και Κυριακή στις 17:00. Στις 2/1 στις 16:00.
Εισιτήρια-πληροφορίες στο 210-8222702-210-8215469
Εορταστικό Φωτογραφικό Bazaar
Σημαντικοί Έλληνες φωτογράφοι διαθέτουν έργα τους σε χαμηλές τιμές, θέλοντας, όπως λένε, «να αλλάξουν την τύχη της νέας χρονιάς».
Στο μπαζάρ συμμετέχουν με έργα τους οι: Γιάγκος Αθανασόπουλος, Ελένη Ανυφαντάκη, Μυρτώ Αποστολίδου, Γιώργος Ασημακόπουλος, Χριστίνα Βάζου, Βαγγέλης Γεώργας, Άκης Δέτσης, Σιμόνη Ζαφειροπούλου, Αθηνά Καζολέα, Χάρης Κακαρούχας, Φραγκίτσα Κατωγυρίτη, Βένια Καρολίδου, Δημήτρης Κοιλαλούς, Ηλίας Κοσίντας, Μάρθα Κουμαριανού, Στεφανία Μιζάρα, Ηλίας Μπουργιώτης, Δημήτρης Μυτάς, Μαργαρίτα Νικητάκη, Κώστας Ορδόλης, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Σοφία Παπαστράτη, Βασίλης Πρωτοπαπάς, Δέσποινα Σπύρου, Γιάννης Τζώρτζης, Ηλίας Χατζάκης.
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 17.00-21.00/ Σάββατο & Κυριακή 29,30 Δεκεμβρίου 11.00-21.00
Μ55, Μαυρομιχάλη 55, Εξάρχεια, Τηλ.: 210-3624856