του Ηρόστρατου

 

 

 Για μια διαφορετική πολιτιστική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Στις ελλείψεις υποδομών και χώρων πολιτισμού, στις εκδηλώσεις «από τα πάνω» και στη γραφειοκρατική, πολλές φορές, αντίληψη «να βγούμε από το καθήκον» ή «να δείξουμε ότι γίνονται εκδηλώσεις και ό,τι μας κάτσει», προστίθεται, εκτιμούμε, και η συγκεντρωτική πρακτική της δημοτικής Aρχής και η μη λειτουργία συμμετοχικών θεσμών.

Στέφανος Σταμέλλος,
μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

 

Διαβάζοντας ένα κείμενο για τον Δήμο της Λαμίας που αφορά θέματα πολιτισμού, σκεφτόμουν πόσος δρόμος υπάρχει μπροστά μας για μια αριστερή προσέγγιση στην πράξη.

Τόσο σε τοπικό, όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο δεν φαίνεται να πρυτανεύει η λογική της συμμετοχής, της δημιουργίας από τα «κάτω». Η εμπεριστατωμένη πρόταση του Στέφανου Σταμέλλου θα μπoρούσε να είναι η αρχή μιας συζήτησης που περιμένει να γίνει.

Αντιγράφω χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«…H δημιουργία συμμετοχικών θεσμών στον πολιτιστικό τομέα είναι ο μοναδικός ίσως δρόμος. Η ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών, η συνάντηση των δημοτών μέσα από αθλητικούς, καλλιτεχνικούς και λογοτεχνικούς αγώνες, λαϊκές γιορτές, επικοινωνιακά έντυπα και η ένταξη όλων αυτών των προσπαθειών σε συμμετοχικές λειτουργίες, θα πρέπει να είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.

Γι’ αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση ενός Επίτιμου Συμβουλίου Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Δράσης με στόχους:

– Την καταγραφή του καλλιτεχνικού δυναμικού.

– Tη συγκέντρωση των απόψεων ειδικευμένων καλλιτεχνών γύρω από την πολιτιστική ανάπτυξη.

– Tη συγκρότηση της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου από δημότες με γνώμονα την όρεξη για δουλειά και τη διάθεση του χρόνου.

– Tην ουσιαστική αναγνώριση του ρόλου των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πνεύματος.

Στο Συμβούλιο να συμμετέχουν όλοι όσοι, αποδεδειγμένα, έχουν έργο καλλιτεχνικό: Λογοτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικότερα λόγιοι και καλλιτέχνες της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων με καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα και να εμπλουτίζεται διαρκώς από μέλη, που θα προτείνουν οι ίδιοι οι δημότες.

Μια φορά το χρόνο να γίνεται το Ετήσιο Συνέδριο των μελών του Συμβουλίου στο οποίο θα καταγράφονται οι απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των επίτιμων μελών, θα γίνεται απολογισμός της χρονιάς που πέρασε επικεντρώνοντας στις αδυναμίες, θα γίνεται καταγραφή και αναφορά στις ελλείψεις υποδομών, αιθουσών κ.λπ. και θα ορίζονται οι στόχοι και το διεκδικητικό πλαίσιο για τον επόμενο χρόνο. Θα χαράσσεται το πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για την επόμενη χρονική περίοδο στους βασικούς άξονες, πιθανά χρονοδιαγράμματα, κοινές εκδηλώσεις κ.λπ.

…Οι δραστηριότητες πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη του μαζικού πολιτισμού, στη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων συμπολιτών μας στις γειτονιές, τις συνοικίες και τα χωριά, στα σχολεία και τους χώρους εργασίας.

…Ο ρόλος του δήμου θα είναι συντονιστικός και θα υλοποιείται με τους υπαλλήλους-συμβούλους και την Πολιτιστική Επιτροπή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, και ιδιαίτερα ο δήμαρχος, ότι το δημαρχοκεντρικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξάντλησε τα όριά του».

 

 

 

Από τη Σύρο στην Αθήνα

 

Είχα γράψει για την έκθεση του Αλέξανδρου Σταματίου στον ταρσανά της Σύρου. Παρά τα σχέδια μου δεν είχα καταφέρει να πάω να τη δω στο φυσικό της χώρο. Να, όμως, που η έκθεση, από την περασμένη Παρασκευή, φιλοξενείται στην Αθήνα, στο Καφενείο του Βασίλη.

Η έκθεση με τον τίτλο Η στροφή που προσπαθούμε εντάσσεται σε έναν κύκλο δράσεων της ομάδας Phasma2 με τον γενικό τίτλο Greece in Crises. Μια διαφορετική φωτογραφική περιπλάνηση στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από εικόνες-έργα τέχνης που αποτύπωσε ο φακός. Χρειάστηκε χρόνος και μόχθος για να συγκεντρωθούν αυτές οι πολύτιμες στιγμές.

Παίρνουμε, λοιπόν, την παρέα μας και πάμε για τσιπουράκι, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δουλειά του Αλέξανδρου Σταματίου. Μια άλλη πρόταση για την απογευματινή ή βραδινή μας έξοδο την πόλη!

Ευφρονίου 70, στην περιοχή Κάραβελ. Διάρκεια έκθεσης έως 20 Απριλίου 2015. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-7220077 και 6992782537.

 

 

 

 

Ποιητικά ζευγάρια vice versa

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα υλοποιείται στο Café Revolt. Άντρες και γυναίκες της ποίησης συναντιούνται, συνομιλούν και διαβάζουν τα έργα τους.

Η ποίηση -όπως και το διήγημα- μας έχουν προσφέρει σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι κατατάσσονται στα μη εμπορικά είδη.

Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι θέμα πολιτικής να προωθούνται τα ευκολοχώνευτα «τούβλα» μυθιστορήματα. Διάβαζα, πρόσφατα, ότι ο Κουρσάρος, ποιητική σύνθεση του Λόρδου Βύρωνα, πούλησε την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του 14 χιλιάδες αντίτυπα(!). Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί σήμερα.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που βοηθά στην ανάδειξη της ποίησης και των δημιουργών της, ελπίζοντας ν’ αλλάξουν τα πράγματα…

Όσο για τις εκδηλώσεις του Revolt:

Αυτή τη Κυριακή (29 Μαρτίου) η Μαρία Κουλούρη διαβάζει και συνομιλεί με τον Γιώργο Ψάλτη – ο Γιώργος Ψάλτης διαβάζει και συνομιλεί με τη Μαρία Κουλούρη.

Κυριακή 5 Απριλίου: Η Αμαλία Ρούβαλη διαβάζει και συνομιλεί με τον Διονύση Μαρίνο – ο Διονύσης Μαρίνος διαβάζει και συνομιλεί με την Αμαλία Ρούβαλη.

Ώρα έναρξης: 6.30 μ.μ., Κωλέττη 25-27 Εξάρχεια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!