Η Ιστορία… αλλιώς!

Ο Πάνος Ζάχαρης με το νέο του άλμπουμ «The Working Dead … and…» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος αξιοποιεί τα κόμικς και ρίχνει ένα πολύ διαφορετικό βλέμμα στην Ιστορία, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της. Αυτούς που συνήθως μένουν αθέατοι…

Αυτοί που «έχτισαν τη Θήβα την εφτάπυλη» που λέει και ο Μπρεχτ:

Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;
Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.
Οι βασιλιάδες κουβαλήσαν τ’ αγκωνάρια;
Και τη χιλιοκαταστρεμμένη Bαβυλώνα –
ποιός την ξανάχτισε τόσες φορές; Σε τι χαμόσπιτα
της Λίμας της χρυσόλαμπρης ζούσαν οι οικοδόμοι;
Τη νύχτα που το Σινικό Τείχος αποτελειώσαν,
πού πήγανε οι χτίστες; H μεγάλη Ρώμη
είναι γεμάτη αψίδες θριάμβου. Ποιος τις έστησε;
Πάνω σε ποιούς θριαμβεύσανε οι Kαίσαρες;
(Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει, 1935)

Ο Πάνος Ζάχαρης δίνει τις δικές του απαντήσεις με έντονο σατιρικό τόνο και χιούμορ. Πηγαίνει μπροστά και πίσω στον χρόνο, ξαφνιάζοντάς μας με την ευρηματικότητά του, αξιοποιώντας μικρά και μεγάλα, γνωστά και άγνωστα γεγονότα. Αποκαλύπτει την υποκρισία της αστικής τάξης, αλλά και τον τρόπο που η κυρίαρχη ιδεολογία διαβρώνει αυτούς που θα είχαν κάθε λόγο να αποτινάξουν τον ζυγό της.

Θα έλεγα ότι είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα Ιστορίας και μικρο-ιστορίας που φωτίζει τα γεγονότα με έναν ξεχωριστό τρόπο. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσες σημειώσεις της Στέλας Μπράτιμου με τίτλο «Ίχνη και λέξεις» όπου καταγράφεται το ιστορικό πλαίσιο σε κάποια από τα επεισόδια του βιβλίου.

Η δολοφονία του Αλιέντε, ο λιμός στην Ιρλανδία, το χτίσιμο των πυραμίδων, η δικτατορία της 21ης Απριλίου, η σφαγή της Ρουάντα, το Έλις Άιλαντ, η Δίκη της Νυρεμβέργης, οι 200 της Καισαριανής, οι εργασιακές σχέσεις σε διάφορες εποχές, ο Ισπανικός Εμφύλιος… εναλλάσσονται μεταξύ τους, μέσα από μια εξαιρετική εικαστική δουλειά, που πραγματικά απολαύσαμε.

Το βιβλίο αποτελεί τη συνέχεια της βραβευμένης διαδικτυακής σειράς The Working Dead.

Το ανατρεπτικό χιούμορ του Πάνου Ζάχαρη έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτούς που θα ονόμαζα «καθεστωτικούς γελοιογράφους» που μέσα από τη δουλειά τους «ξεχνούν» να σατιρίσουν την εξουσία, ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπηρετώντας τις πιο αντιδραστικές εκφάνσεις της αστικής ιδεολογίας…

Ένας σημαντικός Τσέχος φωτογράφος στην Αθήνα

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανασκόπηση – Retrospection» του πολύ σημαντικού Τσέχου φωτογράφου Jindřich Štreit. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και η Image Gallery θα παραστεί και ο ίδιος ο φωτογράφος.

Ο Jindřich Štreit γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στην πόλη του Vsetín της τότε Τσεχοσλοβακίας. Καταγράφει και αποτυπώνει συχνά σκληρά θέματα και πρόσωπα εθισμένα στα ναρκωτικά, άτομα με αναπηρία, ασθενείς με καρκίνο… Από το 1972 φωτογραφίζει στην τσεχική επαρχία και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής του είναι οι Ρομά.

Το 1982 συμμετείχε στην απαγορευμένη έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε σε γήπεδο τένις στην Πράγα. Οι φωτογραφίες του τράβηξαν την προσοχή των Μυστικών Υπηρεσιών. Προφυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή, ενώ του απαγορεύτηκε να διδάσκει. Μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση» δικαιώθηκε και αποκαταστάθηκε. Από το 1994 δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητος φωτογράφος.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες φέρνουν στην Ελλάδα τις μοναδικές εικόνες από την Τσεχοσλοβακία και έπειτα την Τσεχική Δημοκρατία των δεκαετιών ‘80 – ‘90.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου 2019 έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2019. Ωράρια λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 16:00-20:00, Σάββατο 11:00-17:00, Κυριακή 12:00-16:00. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στα ακόλουθα τηλέφωνα: The Image Gallery: 210 32 30 534, [email protected], Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας: 210 67 299 25, [email protected].

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!