Στη Λέσβο των ανθρώπων και των γεύσεων
Ο τίτλος ίσως δεν μπορεί να περιγράψει αυτή τη μεγάλη γιορτή που είχα την ευκαιρία να ζήσω κι εγώ για πρώτη φορά φέτος συμμετέχοντας στο 3ο Lesvos Food Fest.
Ενδεικτικά αναφέρω τους τίτλους των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί:
Παπάδος Γέρας: Ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα
Σκάλα Πολιχνίτου: Στη Σκάλα Πολιχνίτου με ουζομεζέδες του Κόλπου Καλλονής
Μανταμάδο: Οι δρόμοι του τυριού στο Μανταμάδο
Πέτρα: Γλυκά κεράσματα κουταλιού στην Πέτρα
Μόλυβος: Street food στον Μόλυβο
Ερεσός: Γλυκιά σαν καραμέλα
Κάτω απ’ αυτούς τους τίτλους ξετυλίχτηκε ένας πλούτος δράσεων, από μαγειρικές, τυροκόμηση, χορούς και τραγούδια, παρουσιάσεις βιβλίων και αφήγηση παραμυθιών, μαθήματα παρασκευής γλυκών, τυροκόμηση, ενημερωτικές συζητήσεις κ.ά.
Παράλληλα, εκτέθηκαν κάθε είδους τοπικά προϊόντα και οι επισκέπτες είχαν τη χαρά να ανακαλύψουν και να γευθούν τα όσα παράγει η γη της Λέσβου.
Δεν ξέρω αν μπορώ να περιγράψω πόσο κέφι υπήρχε μέσα σε όλα αυτά, πόσα χαμόγελα, πόσες γνωριμίες.
Όμως το μεγάλο μάθημα που μπορεί να πάρει κανείς από το Φεστιβάλ αυτό είναι το τι μπορεί να πετύχει μια σύμπραξη φορέων αν συνδυαστεί με ανθρώπους που τα «δίνουν όλα».
Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου με τη σύμπραξη της ΚΟΙΝΣΕΠ Μοδούσα, του Μορφωτικού Συλλόγου Πολιχνίτου, του Φυσιολατρικού-Ανθρωπιστικού Συλλόγου Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα», του Σωματείου Εμπόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας και του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού.
Βλέπουμε πόσο διαφορετικοί είναι οι φορείς που χρειάστηκε να ενωθούν και να συνεργαστούν. Κάτι καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας, όπου ο καθένας σηκώνει το δικό του «μπαϊράκι» θεωρώντας ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αρχίζουν άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πώς θα στηριχτούν οι παραγωγοί; Πώς θα καταφέρουν να ενωθούν και να προωθήσουν από κοινού τα προϊόντα τους;
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το εκλεκτό λάδι της Λέσβου και τις δυνατότητες που θα είχε να κερδίσει τις αγορές του εξωτερικού, αν οι παραγωγοί ενώνονταν σε έναν συνεταιρισμό.
Ακόμη στήριξη χρειάζονται οι άνθρωποι που αγωνίζονται και παρουσιάζουν καινοτόμα προϊόντα όπως είναι η βιολογική αρώνια.
Μια από τις μέρες που βρισκόμουν στο νησί ήρθε η είδηση της βράβευσης ενός τέτοιου καινοτόμου προϊόντος με λάδι από τη Μοδούσα και αιθέριο έλαιο ρίγανης από τη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση Σιγκαπούρης, όπου απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο.
Η παράδοση, τα προϊόντα, η μεταφορά γνώσης από γενιά σε γενιά, κι όλα αυτά με τη χαρά της ζωής και την ομορφιά του τόπου, δημιούργησαν ένα μοναδικό συνδυασμό.
Μακάρι να εύρισκε αυτή η πρωτοβουλία μιμητές σε όλη την Ελλάδα…
Έκθεση της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου στην Εστία Πύργου Καλλίστης
Μέχρι την προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου, όσοι βρεθείτε στη Σαντορίνη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια ξεχωριστή έκθεση με τα βραβευμένα έργα της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου, στον εκθεσιακό χώρο της πλατείας Πύργου.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο. Η πάντα ανήσυχη καλλιτέχνης, δεν μένει στην απλή έκθεση των έργων της, αλλά πραγματοποιεί και παράλληλες δράσεις όπως παρουσιάσεις θεωρίας και πρακτικής της εικαστικής ψηφιοποίησης και εκδηλώσεις ψηφιδοτοποθέτησης από το κοινό.
Η θεματολογία των δράσεων είναι εμπνευσμένη από την θάλασσα και φιλοδοξεί να γαληνεύει τους συμμετέχοντες δίνοντάς τους παλέτες και ψηφίδες να δημιουργήσουν τα μοναδικά τους μοτίβα και χρώματα.
Μέσα από την τέχνη της ψηφιδογραφίας, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μάρμαρο, γυαλί, σίδερο, ξύλο, ξεπηδούν δημιουργικές τέχνες και τεχνικές, που προωθούν την διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού.
Το ωράριο λειτουργίας είναι 10:00-14:00 & 17:00-20:00 και η είσοδος των επισκεπτών στην έκθεση και σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
Έργα της Αναστασίας Νικολάου μπορείτε να βρείτε στο www.youtube.com.