Πάρτε ένα ιστορικό κειμήλιο για δώρο κύριε υπουργέ!

 

Διαβάζω σε ανάρτηση του Νίκου Καφεντζή στο facebook:

«Είναι κάτι πέρα από ντροπή και ασέβεια για μένα να δίνονται ως δώρα μεταξύ πολιτικών ή για να εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς ιστορικά κειμήλια. Σήμερα επισκέφθηκα ένα πολύ αξιόλογο ιδιωτικό πολεμικό μουσείο στον Λαγανά Ζακύνθου, όπου μετά μεγάλης μου έκπληξης είδα να εκτίθεται ένα οπλοπολυβόλο ΜΡ 40 καθώς και κομμάτι της ατράκτου του Ju 52 που ανελκύσθηκαν το 2003 από τον βυθό της Λέρου…

Τα εν λόγω αντικείμενα δόθηκαν ως δώρο “τιμής ένεκεν” (όπως προκλητικά αναγράφει η πλάκα στο κάτω μέρος του κάδρου) στον πρώην υπουργό Βαγγέλη Μεϊμαράκη…

Και όλα αυτά τη στιγμή που στη Λέρο δεν υπάρχει ούτε μία βίδα από το εν λόγω αεροπλάνο, παρά τις εγγυήσεις της Π.Α. ότι θα επιστρεφόταν στη Λέρο μετά το πέρας της συντήρησής του… Για όσους δεν γνωρίζουν, το εν λόγω αεροπλάνο υπάρχει στο αίθριο χώρου του μουσείου της ΠΑ, στην αεροπορική βάση της Δεκελείας…

Ημισυντηρημένο, χωρίς καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες και αποκομμένο από το περιβάλλον που πλαισιώνει την ύπαρξή του, δηλαδή το νησί στο οποίο βυθίστηκε… Πολύ κρίμα…»

Διαβάζω κι εγώ με έκπληξη ότι κάποιοι αυλοκόλακες δεν διστάζουν στο πλαίσιο του …γλειψίματος της εξουσίας να μοιράζουν ιστορικά κειμήλια λες και είναι προσωπική τους περιουσία.

Ως σχόλιο στην ανάρτηση, ο κύριος Κώστας Πάχος παραθέτει μια σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Λεριακά Νέα και συμπληρώνει:

«Τα παραπάνω δημοσιεύματα των Λεριακών Νέων έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Τι να σου κάνει μια μικρή εφημερίδα όταν δεν ενδιαφέρονται οι τοπικοί άρχοντες; Τα έθεσα υπόψη του δημάρχου Τιμ. Κωστάκη ο οποίος δεν καταδέχτηκε να απαντήσει, αντί να τα πάρει και να τα κάνει σημαία και να απαιτήσει από το ΥΕΘΑ την επιστροφή του αεροπλάνου στο νησί. Τα έθεσα υπόψη του πρόσφατα εκλεγμένου δημ. Συμβούλου, και τότε συμβούλου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, Γ. Παλαπουγιούκ μέχρι στιγμής δεν είδα τίποτα. Το αεροπλάνο θα καταντήσει σαν λείψανα Αγίων, θα διαμοιράζεται κομμάτι-κομμάτι, αλλά στη Λέρο δεν θα έρχεται. Είμαι εξοργισμένος!»

Δικαίως είναι εξοργισμένος ο ερευνητής και συγγραφέας που έχει ασχοληθεί τόσο με την ιστορία του νησιού του.

Ψιλοπράγματα θα πείτε ίσως… Όμως προσωπικά δεν το βλέπω καθόλου έτσι.

Και είναι ακόμη χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας.

Μικροί και μεγάλοι ηγετίσκοι θεωρούν πως το «κράτος είναι αυτοί»!

Έτσι ένα τμήμα του αεροπλάνου που έπεσε στη Λέρο μπορεί αν βρεθεί στη Ζάκυνθο. Και πάλι καλά να λέμε…

 

 

Lesvos Food Fest

Καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές, εγώ θα οδεύω προς τη Λέσβο, όπου έχω τη χαρά να συμμετέχω στο Lesvos Food Fest που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.

Εμπνευστής του Φεστιβάλ είναι το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου που στοχεύει μέσα από τις εκδηλώσεις του, να αναδείξει και να διαδώσει τη Λεσβιακή γαστρονομική παράδοση.

Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού απεικονίζονται στο λογότυπο του φεστιβάλ (σαρδέλα, γλυκάνισος, ελιά) και συνθέτουν ένα σύγχρονο μοτίβο, που εκφράζει τη γιορτινή μας διάθεση καθώς μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι.

Το Φεστιβάλ ξεκινά αυτή τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, με «Ιστορίες του Γεραγώτικου ελαιώνα» από τις εγκαταστάσεις της «Μοδούσας» στον Παπάδο της Γέρας.

Φιλοξενούνται παραγωγοί από όλο το νησί με τα προϊόντα τους, και υπάρχουν αφηγήσεις για παιδιά και ενήλικες με έμφαση στα ελαιοτριβεία, τους ανθρώπους τους και τον «κίτρινο χρυσό». Live μαγειρέματα, κεράσματα και cocktails, αναδεικνύουν το ελαιόλαδο αλλά και το ούζο σε ένα σύγχρονο γαστρονομικό πανηγύρι.

Θα είμαι εκεί για να φτιάξουμε παραμύθια με τα παιδιά και να ακούσουμε την Ελεάνα Χατζάκη που θα αφηγηθεί μαγικά, «Ιστορίες κάτω από την Ελιά».

Πολλές θα είναι ακόμη οι εκδηλώσεις με μεζέδες, ουζάκι, μουσικές…

Στις 3 Ιουλίου το Φεστιβάλ πηγαίνει «Στη Σκάλα Πολιχνίτου με ουζομεζέδες του Κόλπου Καλλονής», στις 4 Ιουλίου ακολουθούμε τους «δρόμους του τυριού στο Μανταμάδο», στις 5 Ιουλίου έχει «Γλυκά κεράσματα κουταλιού στην Πέτρα», στις 6 Ιουλίου «Street Food στον Μόλυβο», ενώ στις 7 Ιουλίου το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην Ερεσό – «Γλυκιά σαν καραμέλα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!