του Ηρόστρατου
Τίποτα δεν πάει χαμένο!
Πόσες, αλήθεια, λέξεις που σου πήγαν χαμένες… Περιττές. Αμεταχείριστες. Πού να τις πεις; Ποιος να τις θέλει, ποιος να τις ξέρει;
Μέλπω Αξιώτη, Κάδμω
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας πήραμε μια βαθιά ανάσα με αφορμή μια κινηματογραφική ταινία και μια παράσταση.
Τώρα παίρνουμε ακόμη μια βαθιά ανάσα. Σε έναν κόσμο που πολλά τείνουν να ευτελίζονται, που τα πάντα υπολογίζονται με βάση το χρήμα ή τους κανόνες της αγοράς, είναι παρήγορο που ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος, ο «Κέδρος», δεν το βάζει κάτω και μας παρουσιάζει σε μια πραγματικά υποδειγματική έκδοση την Κάδμω, το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη. Μιας γυναίκας που υπήρξε μοναδική και ξεχωριστή για τα ελληνικά γράμματα. Μιας αγωνίστριας που έζησε χρόνια πολλά στην εξορία.
Μιας συγγραφέως που εισήγαγε τον μοντερνισμό, πατώντας παράλληλα στις ρίζες της. Αναδεικνύοντας την τοπικότητα τη στιγμή που ήταν παράλληλα η απόλυτη διεθνίστρια. Γύρισε χώρες του Βορρά και του Νότου, με την καρδιά όμως πάντα στην Ελλάδα. Που αποδείχθηκε ακόμη μια φορά μητριά πατρίδα.
Όμως, ήρθε σε μια εποχή που οι εκδοτικοί οίκοι δεν ήταν απλώς επιχειρήσεις παραγωγής βιβλίων, αλλά τόποι πολιτισμού. Τόποι συναντήσεων.
Η Μαρία Κακαβούλια, με τη φιλολογική επιμέλεια, το επίμετρο και τα σχόλιά της έχει γράψει στην πραγματικότητα ένα δεύτερο βιβλίο που αποτελεί μοναδική εισαγωγή στο έργο της Αξιώτη. Εκεί, μέσα στα δικά της γραπτά, έμαθα για τον κομβικό ρόλο που έπαιξε ο Γιάννης Ρίτσος στην έκδοση της Κάδμως του οποίου η συμβολή, γεμάτη αγάπη και αλληλεγγύη ενός αληθινού καλλιτέχνη και φίλου, υπήρξε ανυπολόγιστη. Από εκεί ανέτρεξα στο κείμενο Η Αξιώτη όπως τη γνώρισα του Μένη Κουμανταρέα (στον Πλανόδιο Σαλπιγκτή), που ως νέος συγγραφέας συνδέθηκε φιλικά μαζί της και μας μεταφέρει μια εξαίρετη προσωπογραφία αλλά και την ατμόσφαιρα του Βιβλιοπωλείου του Κέδρου με ιέρειά του τη Νανά Καλλιανέση.
Πάνω απ’ όλα είναι η ίδια η Κάδμω. Ένας αποχαιρετισμός. Πικρός. Από ένα υπόγειο διαμέρισμα. Το οποίο διαδέχθηκε, όπως διαβάζουμε, ένας οίκος ευγηρίας.
Τι τέλος για μια τέτοια διαδρομή… Από αυτά που δεν δείχνει ο κινηματογράφος.
Κι όμως! Τίποτα δεν πάει χαμένο. Κι οι λέξεις που τόσο αγάπησε η μεγάλη μας συγγραφέας ξεπηδούν ολοζώντανες, φωτεινές, γεμάτες χυμούς μέσα από τις σελίδες της.
Που μαζί με όλα τα άλλα μας θυμίζουν τι σήμαινε κάποτε Αριστερά. Και ποιοι άνθρωποι την απαρτίζανε. Που φυσικά αντιμετώπισαν κι αυτοί το σκληρό δόγμα, αλλά παρά τις πίκρες δεν το έβαλαν κάτω.
Η έκδοση περιλαμβάνει, πέραν των όσων ήδη αναφέρθηκαν, ένα μικρό ανθολόγιο κειμένων για την Κάδμω και γλωσσάρι που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Κουσαθανάς.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!
Κρητικά Παραμύθια στο Μαρκόπουλο
Οι μύθοι ανταμώσανε με νότες και σκιές, είναι ο τίτλος μιας ξεχωριστής παράστασης που συνδυάζει το Θέατρο Σκιών με το λαϊκό παραμύθι της Κρήτης.
Θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε αυτή τη Κυριακή, 12-1, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Άρτεμις» στο Μαρκόπουλο (στην Πλατεία της πόλης), σε μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Κρητών .
Ο Σωκράτης Κοτσορές στο Θέατρο σκιών, ο Νίκος Βενετάκης στο λαούτο και η Μαρία Κλίνη στην αφήγηση έχουν ήδη μαγέψει μικρούς και μεγάλους όπου παρουσίασαν αυτή την πρωτότυπη παράσταση.
Τιμή εισιτηρίου για παιδιά 5 ευρώ. Οι ενήλικες, κατά την προσέλευσή τους, καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα σε στέρεη μορφή. Θα δοθούν στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.
(Κατάλληλο για παιδιά 5 έως-105 ετών)