του Ηρόστρατου
Η τρίτη ηλικία στο επίκεντρο!
Γηρατειά, «τρίτη ηλικία», συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, γέροντες… Όλοι αυτοί που ο κάποτε ισχυρός άντρας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφραζε τη μύχια ελπίδα να ζούσαν λιγότερο.
Ένας ολόκληρος κόσμος που βρισκόταν στο περιθώριο και τον αγνοούσαν διαφημιστές, Μέσα Ενημέρωσης, συγγραφείς. Η λατρεία της νεότητας είχε πάρει διαστάσεις μάστιγας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έθεταν πάντοτε ως πρώτο στόχο το να προσελκύσουν το «νεανικό κοινό».
Μέχρι που ήρθε η εποχή της κρίσης και αυτό το «νεανικό κοινό» συρρικνώθηκε σε αγοραστική δύναμη, αλλά και σε πραγματικούς αριθμούς. Σε έναν δυτικό κόσμο που γερνάει, οι άνθρωποι άνω των εξήντα ετών έγιναν το στήριγμα των οικογενειών τους και της «αγοράς». Βοηθούν τα συχνά άνεργα παιδιά τους, στηρίζουν τα εγγόνια τους πληρώνοντας για διάφορα έξοδά τους και κινούν τουλάχιστον την αγορά βασικών ειδών…
Πέραν αυτού, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης συνεχώς ανεβαίνει και αρχίζουν να προβάλονται πρότυπα άλλου τύπου. Έβλεπα τη νέα ταινία με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Αρχάριο, όπου ο πρωταγωνιστής, ένας ηλικιωμένος άντρας απαντά σε μια αγγελία νεανικής επιχείρησης που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία θέλει να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της εκπαιδεύοντας «απόμαχους της ζωής». Το Χόλιγουντ συχνά συλλαμβάνει πρώτο το πνεύμα των καιρών και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποια στιγμή αποκαλύπτεται πως οι πελάτες κάποιας ηλικίας αγοράζουν ευκολότερα, ενώ η εμπειρία του ηλικιωμένου αποδεικνύεται χρυσή όταν συνδυάζεται με το νεανικό πνεύμα.
Συγγραφείς ευαίσθητοι -όπως η Ιζαμπέλ Αλιέντε- προσεγγίζουν κι αυτοί με τον δικό τους τρόπο την τρίτη ηλικία. Ο Ιάπωνας εραστής (Εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα – που ίσως πριν από μερικά χρόνια δεν θα έβρισκε κοινό, αφού διαδραματίζεται σε έναν οίκο ευγηρίας…
Οι διαφημιστές ποντάρουν πια στους ηλικιωμένους και δίνουν τις ανάλογες κατευθύνσεις και οι επιχειρήσεις προχωρούν στην παραγωγή προϊόντων που σαφώς απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες (προϊόντα χωρίς αλάτι για την πίεση, χωρίς λιπαρά για την χοληστερίνη).
Στα ραδιόφωνα υπάρχουν πια σταθμοί με τέτοιο προσανατολισμό, ενώ οι δημοφιλείς διαφημίσεις που παλιά ήταν νεανικά αναψυκτικά, τώρα αφορούν λεμονάδες που… ξεσηκώνουν τη λίμπιντο!
Κι αν όλα συμβαίνουν έτσι, υπάρχει και κάποιος που αδιαφορεί πλήρως για τους ηλικιωμένους. Κι αυτή είναι η πολιτεία. Πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο και θα διαπιστώσετε την ταλαιπωρία τους. Δείτε πως δεν υπάρχει πουθενά προσβασιμότητα. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να ζήσουν σε έναν κόσμο με πλαστικό χρήμα. Και φυσικά δεν χρειάζεται να πω τι συμβαίνει με τις συντάξεις τους…
Κατά τ’ αλλά παραμένουν πάντα τιμημένα γηρατειά!
Πιάσε το χέρι μου στο Χαλάνδρι
Την Κυριακή, 20 Μαρτίου, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα βρεθεί στο Χαλάνδρι (4ο Δημοτικό, Σαλαμίνος & Αριστοφάνους – Κάτω Χαλάνδρι) στην 29η Διανομή του «Μαζί να τα φάμε» και θα παρουσιάσει δράσεις για παιδιά στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Πιάσε το χέρι μου» -Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
10.00-11.00 Αργυρώ Μουντάκη-συγγραφέας
Το κορίτσι του Πέτρου (Εκδόσεις Μεταίχμιο), μια ιστορία εφηβικής αγνής αγάπης και σχολικών προστριβών και διενέξεων θα μας αφηγηθεί η ίδια η συγγραφέας, η Αργυρώ Μουντάκη, ενώ θα κάνει και διαδραστικά παιχνίδια με τα παιδιά.
12.00-13.00 Ελένη Σβορώνου-συγγραφέας
Σκληρό καρύδι, μαλακή ψίχα: Διαβάζουμε, γράφουμε, παίζουμε παρέα με την Αϊσέ και τον αδερφό της. Με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου Σκληρό Καρύδι (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιουργούμε, σκεφτόμαστε, παίζουμε.
Παράλληλη δράση/ Ανοικτό εργαστήριο
Από την Ομάδα του Μουσείου με τις εκπαιδευτικούς Σπυριδούλα Χρόνη-Άλκηστη Γεωργούλη και τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο.
Μηνύματα ελπίδας
Ελάτε να φτιάξουμε μαζί ένα δώρο για τα παιδιά και να τους μεταφέρουμε μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Όποιο παιδί μπορεί, αφήνει κάποιο τρόφιμο στο Καλάθι Αλληλεγγύης, κάποιο άλλο παιδί το έχει ανάγκη.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.
Αν φοβόσαστε τα Μαθηματικά, να πάτε στο Φάληρο!
Όχι, δεν τρελάθηκα (ακόμα). Απλώς ως άνθρωπος με τραυματική εμπειρία από τον κόσμο των Μαθηματικών στο σχολείο, σκέφτομαι πως θα αρκούσαν εμπνευσμένοι παιδαγωγοί και βιβλία πιο φιλικά για να πολεμήσουμε την μαθηματικο-φοβία μας.
Ένα τέτοιο βιβλίο είναι ο Βασιλιάς των αριθμών (Εκδόσεις Κέδρος) της Γεωργίας Μουντζούρη που μέσα από το μαθηματικό της παραμύθι καταφέρνει να μας κάνει πιο συμπαθείς τους αριθμούς στα παιδιά και να αποκαλύπτει τη χρησιμότητα και τα μυστικά τους.
Το βιβλίο παρουσιάζεται αυτή τη Κυριακή, 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο φιλόξενο χώρο του καφέ -βιβλιοπωλείου Booktalks στο Φάληρο (Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58).