Καταψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το σχετικό σχέδιο νόμου. Του Χρήστου Πιλάλη.
Το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πριν από 10 ημέρες στη Βουλή και αφορούσε πολλά θέματα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πήγε στη Βουλή χωρίς να προηγηθεί κάποια διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς ή φυσικά πρόσωπα.
Αρχικά περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ΕΡΤ και κυρίως για το διοικητικό της σχήμα. Εντυπωσιακή και προκλητική για την περίοδο που διανύουμε είναι η παραπομπή του ύψους των αμοιβών που θα λαμβάνουν τα μέλη της διοίκησης σε μελλοντική κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.
Από την όλη διοικητική δομή για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι, όπως της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, απουσιάζει τελείως το στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου. Για ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, για το οποίο οι πολίτες πληρώνουν, δεν μπορούν να εκφράσουν καμιά γνώμη και όλα γίνονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Εντυπωσιακή είναι η διαιώνιση του πρωτοφανούς εργασιακού καθεστώτος 70 περίπου εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που έχουν προσληφθεί με σύμβαση εργασίας μίας ημέρας από τον ΟΠΑΠ το 2001! Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσφέρουν, άλλοι εδώ και 9 χρόνια και άλλοι για 6 χρόνια, τις υπηρεσίες τους στη ΓΓΑ μαζί με τους λοιπούς εργαζόμενους, μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Απ’ το 2001 μέχρι σήμερα, ουδεμία σχέση έχουν με τον ΟΠΑΠ, αφού με διαδοχικές παρατάσεις τούς αποσπούσαν στη ΓΓΑ (με υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονταν κατόπιν εξουσιοδότησης νόμου). Ο Τάσος Κουράκης, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι, επειδή ο ρουσφετολογικός θεσμός των συμβασιούχων πρέπει να καταργηθεί στο Δημόσιο, και οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να είναι μόνιμοι, πρέπει να υπάρξει παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών στη ΓΓΑ και να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε αυτή την κατεύθυνση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας και Τάσος Κουράκης, κατέθεσαν τροπολογία στο συγκεκριμένο σ.ν.
Περαιτέρω συρρίκνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
Υπάρχει ρύθμιση με την οποία διευρύνεται ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής. Με την πολιτική αυτή –ταυτόσημη μεταξύ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.– προωθείται η περαιτέρω συρρίκνωση της ΓΓΑ, του κατεξοχήν αρμόδιου φορέα για τα ζητήματα αθλητισμού, με τη σταδιακή και συνεχή αφαίρεση ρόλου και αρμοδιοτήτων.
Τόσο το 2005 (Ν.3342) όσο και το 2008 (Ν.3708), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει ότι δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους και τις σκοπιμότητες που υπαγόρευσαν τη μεθόδευση δημιουργίας μιας νέας Δημόσιας Υπηρεσίας, της Γ.Γ.Ο.Α. Είχε επίσης επισημάνει ότι οι αρμοδιότητες της Γ.Γ.Ο.Α. θα μπορούσε κάλλιστα να προωθηθούν μέσα από τις Υπηρεσίες της ΓΓΑ, οι οποίες είχαν όλη την ευθύνη προετοιμασίας, μελέτης και κατασκευής των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Σήμερα προωθείται η διάσπαση και η αναδιάρθρωση της δομής, του αντικειμένου και του ρόλου της ΓΓΑ και θεσμοθετούνται δύο ξεχωριστοί δρόμοι αθλητικού σχεδιασμού και άσκησης αθλητικής πολιτικής, όταν ένα από τα παθογενή χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης είναι οι συγχύσεις, η έλλειψη συντονισμού και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων εξαιτίας της άσκησης ομοειδών αντικειμένων από διαφορετικούς φορείς.
Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού
Με τροπολογία-προσθήκη τους οι Η. Διώτη, Θ. Δρίτσας και Τ. Κουράκης ζήτησαν να λυθεί το πολύ σημαντικό πρόβλημα των αρχαιολόγων και άλλων εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, που δικαίως ζητούν να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του Π.Δ. 164/2004, που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν με την ίδια ειδικότητα στον ίδιο φορέα για πάνω από 24 μήνες. Η προσθήκη, που δεν βρήκε ανταπόκριση από κάποιο άλλο κόμμα, έγινε γιατί οι συγκεκριμένοι περιορισμοί όχι μόνο αποδυναμώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό, αλλά στερούν και το δικαίωμα εργασίας σε εκατοντάδες ανθρώπους, εφόσον το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί το μόνο φορέα απασχόλησής τους.
Εκποιείται το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη μετασκευή του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, του οποίου σημαντικό μέρος αλλάζει χρήση σε εμπορικό και επιχειρηματικό συγκρότημα, ενώ για εμπορικές και επιχειρηματικές χρήσεις προβλέπεται πλέον και κομμάτι έκτασης που προοριζόταν για δυο Αθλητικά Μουσεία. Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης αποτελεί σήμερα ένα παράνομο μεγαθήριο στη Λ. Κηφισίας. Η κατασκευή του εκεί, με κτίριο συνολικής επιφάνειας 75.000 τετραγωνικών και κάτοψης 50.000 τ.μ. στο χώρο του ΟΑΚΑ στηρίζεται σε αύξηση του συντελεστή δόμησης, που έγινε με το νόμο 2833/2000. Η αύξηση αυτή είναι παράνομη, αφού με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η τότε προβλεπόμενη (1999) στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αμαρουσίου αύξηση του Σ.Δ. απορρίφθηκε ως επιβαρύνουσα υπέρμετρα το περιβάλλον. Ας σημειωθεί ότι το ΟΑΚΑ είναι εκτός σχεδίου και ο συντελεστής διπλασιάστηκε από 0,20 σε 0,40.
Κάθε ενέργεια, λοιπόν, με την οποία αλλάζουν οι χρήσεις σε εμπορικές είναι παράνομη, αφού η απαλλοτρίωση του ΟΑΚΑ έγινε για αθλητικές και όχι εμπορικές χρήσεις και είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η αλλαγή του σκοπού των απαλλοτριώσεων.
Σε άλλο άρθρο νομοθετείται η μεταβίβαση της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στην ΕΤΑ Α.Ε., σε μια εταιρεία η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε εκποίηση, εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση πολλές και μεγάλες εκτάσεις φυσικού πλούτου της χώρας, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της με ό,τι απομένει! Όπως είναι φυσικό, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το απαράδεκτο σ.ν.