Η πλειοψηφία των Βρετανών που ψήφισε υπέρ του Brexit, αλλά Brexit δεν βλέπει, έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: δεν υπάρχει σχεδόν κανείς στο βρετανικό πολιτικό προσωπικό που να θέλει να υλοποιήσει την απόφαση του δημοψηφίσματος. Ακόμα και οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές, με επικεφαλής τον πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, περισσότερο σκέφτονται το πολιτικό μέλλον τους παρά να υπηρετήσουν τη σαφή λαϊκή εντολή. Στο δε Εργατικό Κόμμα αυτοί που είχαν το θάρρος να ταχθούν στο πλευρό των πιο λαϊκών στρωμάτων, τα οποία υποστήριξαν το Brexit, είναι ελάχιστοι και δακτυλοδεικτούμενοι. Έτσι χάθηκαν δυόμιση χρόνια από τη μέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι Βρυξέλλες προετοιμάστηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν, και το αρχικά σοκαρισμένο μπλοκ των ευρωπαϊστών πέρασε στην αντεπίθεση.

Στο ουσιαστικά ακέφαλο στρατόπεδο των ψηφοφόρων του Brexit επικρατεί απογοήτευση και οργή. «Όλοι αυτοί εκεί πέρα στη βουλή το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν το Σίτι του Λονδίνου. Δεν τους νοιάζει τι κοστίζει αυτό σ’ εμάς εδώ, μας έχουν ξεχάσει», έλεγε σε τηλεοπτικό κανάλι ένας μεσήλικος άνεργος, πρώην ανθρακωρύχος, στο Σάντερλαντ. Το μόνο που ελπίζουν πια είναι να κρατήσει τόσο σκληρή στάση η Ε.Ε. ώστε η έξοδος της Βρετανίας να πραγματοποιηθεί, «με συμφωνία ή χωρίς». Δύσκολο να συμβεί όταν ακόμη και η Μέι, που υποτίθεται ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία για να υλοποιήσει το Brexit, φέρνει μια συμφωνία που ουσιαστικά το ξεδοντιάζει. Το μήνυμα προς τους πολίτες ξεχειλίζει από όλες τις μπάντες του βρετανικού πολιτικού συστήματος: «Δεν έχει σημασία τι ψηφίσατε, εμείς θα κάνουμε ό,τι νομίζουμε».

Φυσικά η Βρετανή πρωθυπουργός έτσι ρισκάρει πολλά, καθώς οι πάντες δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Έτσι εξηγούνται και οι αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ήττες της την προηγούμενη εβδομάδα, στις οποίες πρωταγωνίστησαν και πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές. Και με αυτό το βάρος πάει την επόμενη Τρίτη να αποσπάσει την έγκριση της βουλής για τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες – την οποία απειλούν να καταψηφίσουν οι πάντες: οι ευρωσκεπτικιστές επειδή δεν είναι Brexit, και οι ευρωπαϊστές επειδή δεν εγκαταλείπουν τον στόχο της μια και καλή ακύρωσης της απόφασης του δημοψηφίσματος. Οι δεσμεύσεις των πάντων ότι θα σέβονταν το αποτέλεσμα έχουν βέβαια πάει προ πολλού περίπατο. Οπότε ασχολούνται με το ποιος φταίει που δεν θα γίνει το ντιμπέιτ μεταξύ της Μέι και του Κόρμπιν…

* Βλ. «Brexit στα λόγια, Ε.Ε. στην πράξη;» (φύλλο 432).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!