Ψάχνουν τα κλεμμένα χρήματά τους οι εργαζόμενοι

Ολο και μεγαλώνει ο κατάλογος των ασφαλιστικών φορέων και επικουρικών Ταμείων που ανακαλύπτουν ότι χάθηκαν εν μια νυκτί τα αποθεματικά τους, ελέω PSI, με τους εργαζόμενους να μένουν εμβρόντητοι μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να μην πάρουν ευρώ από όσα για χρόνια αποταμίευαν, καθώς το «κούρεμα» φτάνει σε πολλές περιπτώσεις σε ποσοστά άνω του 70%.
Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι περιπτώσεις του ΤΑΠΙΤ (Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα), στο οποίο ανήκει ο τομέας πρόνοιας των λιμεναργατών του ΟΛΠ, αλλά και τα ΚΑΦ (Κεφάλαια Αποζημιώσεων Φορτοεκφορτωτών), τα οποία αμφότερα δεν διέθεταν -όπως ήξεραν τουλάχιστον οι εργαζόμενοι- ομόλογα, αλλά διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά παρόλα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος, είχε τοποθετήσει στο Κοινό Κεφάλαιο, μετατρέποντάς τα σε ομολογίες, οι οποίες «κουρεύτηκαν» σε ποσοστό 70%.
Η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών (Λιμένων και Ξηράς) Ελλάδος, που αριθμεί 3.000 μέλη σε όλη τη χώρα, δικαιούχων των ΚΑΦ προχώρησε χθες Παρασκευή, 6 Απριλίου, σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία που συνοδεύτηκε από συγκέντρωση έξω από το υπ. Εργασίας στην Αθήνα και πορεία διαμαρτυρίας προς την Τράπεζα της Ελλάδος και αντίστοιχη συγκέντρωση έξω από την ΤτΕ Θεσσαλονίκης. Αίτημα του κλάδου, που δηλώνει μέσω του προέδρου της Ομοσπονδίας, Σ. Λευθεριώτη, «αγανακτισμένος», είναι η εξαίρεση των Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών από το κούρεμα, διότι ποτέ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενημέρωσε τα ΚΑΦ πως μετέτρεψε τα διαθέσιμα σε ομόλογα και ουσιαστικά -όπως καταγγέλλουν οι φορτοεκφορτωτές- «έπαιζε με τα λεφτά μας». Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο Δρόμο, «κάθε μήνα παίρναμε ένα extre από την ΤτΕ που έδειχνε πόσο ήταν το κανονικό κεφάλαιο».
Η διοίκηση των ΚΑΘ ζήτησε εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με έγγραφό της, και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το πώς τα αποθεματικά που οι εργαζόμενοι δεν είχαν επενδύσει σε ομόλογα μετατράπηκαν εν αγνοία τους σε τέτοια, αναφέρει χαρακτηριστικά: «σύμφωνα με το άρθρο 15 π. 11 του ν. 2469/1997, τα διαθέσιμα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, και των ασφαλιστικών φορέων, συνιστούν Κοινό Κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ». Σύμφωνα με την «απολογία» της, η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη βάσει του προαναφερθέντος νόμου να επενδύει το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Η… κλεψιά, δηλαδή, είναι νόμιμη και προμελετημένη, απλώς δεν κοινοποιείται στους εργαζόμενους που από το υστέρημά τους έβαζαν λεφτά στην άκρη για το εφάπαξ τους, και τώρα έμειναν ελέω PSI στον άσο.
Η σιωπή, μάλιστα, ΤτΕ, αλλά και κυβέρνησης είναι τόσο ύποπτη, που για το ΤΑΠΙΤ, όπως είπε στο Δρόμο ο Γιώργος Γώγος από την Ένωση Λιμενεργατών, ενώ είχε υπάρξει αναλογιστική μελέτη το Φεβρουάριο του 2012, δεν ανέφερε πουθενά ότι τα αποθεματικά είχαν μετατραπεί σε ομόλογα. Η Ένωση μόνιμων και δόκιμων λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών & Αρχιεργατών, με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «πολιτικές επιλογές», δηλώνοντας πως για τη ληστεία θα αντιδράσουν δυναμικά σε νομικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Γ.Κ. – Μ.Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!