Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αυστραλία καθώς το Σύδνεϋ πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών.
Η νοτιοανατολική Αυστραλία εξακολουθεί να πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες πλημμύρες, τις χειρότερες των τελευταίων 60 ετών, οι οποίες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πολλές παράκτιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας της Αυστραλίας, βρίσκονται κάτω από το νερό, περιλαμβανομένων συνοικιών του Σύδνεϋ.
Σήμερα οι αρχές ζήτησαν από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να εργαστούν από το σπίτι τους, αν μπορούν. Σε κάποιες περιοχές έπεσαν μέσα σε 24 ώρες 250 χιλιοστά βροχής, δηλαδή περισσότερο από το μισό της ετήσιας βροχόπτωσης στη Αττική!
Στα τέλη του 2019 στην περιοχή μαίνονταν πρωτόγνωρες δασικές πυρκαγιές και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση νερού εξαιτίας μιας μακράς περιόδου ξηρασίας.
Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η Αυστραλία θα πλήττεται έντονα από ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν δήλωσε ότι 18.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν στα σπίτια τους και ότι 38 περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.
«Δεν γνωρίζω πότε άλλοτε στην ιστορία μας αντιμετωπίσαμε μια τέτοια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων εν μέσω πανδημίας», τόνισε.
Η πυροσβεστική έχει λάβει τουλάχιστον 8.800 κλήσεις για βοήθεια.
Γύρω από το Σύδνεϋ, στην κοιλάδα Χόκσμπερι-Νίπιαν, το νερό στα ποτάμια έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1961.
Παράλληλα το Σάββατο το απόγευμα άρχισε να υπερχειλίζει το φράγμα Ουαραγκάμπα, το οποίο παρέχει πόσιμο νερό στο Σύδνεϋ.
Περισσότερα από 200 σχολεία έχουν κλείσει, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες , όμως αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Μεγαλύτερα διαστημόπλοια
Για να μπορέσει ο άνθρωπος να ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά στο διάστημα από εκεί που έχει φτάσει μέχρι σήμερα, αλλά και για να αυξηθεί η δυνατότητα μεταφοράς φορτίων μακριά από τη Γη χρειάζονται νέοι, μεγαλύτεροι και πιο ισχυροί πύραυλοι που θα μεταφέρουν διαστημόπλοια και αντικείμενα έξω από τη Γη.
Η Space X, η διαστημική εταιρεία του Αμερικανού μεγιστάνα Έλον Μασκ, ξεκίνησε πρώτη αυτή την προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία ενός σούπερ πυραύλου που εκτός των άλλων θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη. Από κοντά ακολουθεί και η NASA η οποία κατασκευάζει τον δικό της νέο μεγάλο πύραυλο, τον Space Launch System (SLS). O νέος πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη που σχεδιάζει να κάνει η αμερικανική υπηρεσία.
Το πρόγραμμα Artemis είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν αρκετές επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο ενώ παράλληλα έχει αποφασισθεί η κατασκευή ενός μεγάλου διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα λειτουργεί υποστηρικτικά στους αστροναύτες που θα βρίσκονται πάνω στη Σελήνη.
Η NASA πραγματοποίησε μια κρίσιμη δοκιμή του πυραύλου η οποία ήταν απόλυτα πετυχημένη. Οι τέσσερις πανίσχυρες μηχανές του SLS λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα για οκτώ λεπτά δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό το οποίο αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες και βίντεο.
Πηγή: Naftemporiki με πληροφορίες από NASΑ
Εκατομμύρια αράχνες προσπαθούν να γλυτώσουν από πλημμύρες
Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή: Ο Ματ Λόβενφσο, κάτοικος της Αυστραλίας είδε από το παράθυρό του την εικόνα και δεν πίστευε στα μάτια του. Ένα καφέ… χαλί κινούνταν προς το μέρος του. Ήταν εκατομμύρια αράχνες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την επικείμενη πλημμύρα.
«Είναι καταπληκτικό. Είναι τρελό», είπε ο Μάτι στην Guardian Australia. «Οι αράχνες σέρνονται στο σπίτι, στους φράκτες και σε ό, τι μπορούν να φτάσουν».
Η Σιν και ο Στηβ Βάρλεϊ είδαν ένα παρόμοιο φαινόμενο την Κυριακή, όταν επισκέφτηκαν μια συνοικία του δυτικού Σύδνεϋ. Η Σιν είπε ότι οι αράχνες κάλυπταν «όλο το μήκος του κιγκλιδώματος που δεν είναι κάτω από το νερό».
«Υπήρχαν επίσης μυρμήγκια, βασικά κάθε έντομο, γρύλοι – όλοι απλώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα νερά της πλημμύρας. Όταν στεκόταν ακίνητος, είχε αράχνες να ανεβαίνουν στα πόδια του για να ξεφύγουν από το νερό».
Και άλλοι κάτοικοι σοκαρίστηκαν επίσης από το σμήνος αραχνών που ανέβηκε στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού τους καθώς έφυγαν για υψηλότερο έδαφος. Ο Δρ Λόου, αραχνολόγος, δήλωσε ότι ήταν συνηθισμένο να εμφανίζονται σμήνη αραχνών κατά τη διάρκεια πλημμυρών, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. «Την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι εποχές αιχμής. Πολλές θα πεθάνουν το χειμώνα.» Ο ίδιος τόνισε τη σημασία των αραχνών για το οικοσύστημα. «Είναι πολύ, πολύ καλοί κυνηγοί εντόμων, οπότε αν απαλλαγείτε από όλες τις αράχνες θα έχετε να αντιμετωπίσετε σμήνη εντόμων.»
Πηγή: Το Ποντίκι
Μικροπλαστικά στη Σιβηρία!
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα μικροπλαστικά δεν εντοπίζονται μόνο στους ποταμούς και στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο χώμα και στους ζωντανούς οργανισμούς, ακόμη και στην ατμόσφαιρα.
Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την κλιμάκωση μιας δυνάμει απειλής για το περιβάλλον στη Σιβηρία, όπου το χιόνι έχει μολυνθεί με μικροπλαστικά, καθώς όπως λιώνει, αυτά διεισδύουν στο έδαφος.
Οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τομσκ ((TSU) ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλέξει δείγματα χιονιού από 20 διαφορετικές περιοχές της Σιβηρίας, από τα όρη Αλτάι έως την Αρκτική ζώνη και ότι τα προκαταρκτικά τους ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι αερομεταφερόμενες πλαστικές ίνες εντοπίζονται στο χιόνι σε απομακρυσμένα σημεία της άγριας φύσης.
«Είναι σαφές ότι τα μικροπλαστικά αυτά δεν εντοπίζονται μόνο στους ποταμούς και στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο χώμα και στους ζωντανούς οργανισμούς, ακόμη και στην ατμόσφαιρα», δήλωσε στο Reuters η Γιούλια Φρανκ, επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Μικροπλαστικών της Σιβηρίας που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Τομσκ.
Τα μικροπλαστικά, που δημιουργούνται όταν μεγάλα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, εντοπίζονται όλο και πιο συχνά στον αέρα, τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, ακόμη και στην Αρκτική. Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και πιο πολύ για το ενδεχόμενο τα μικροπλαστικά αυτά να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τη θαλάσσια ζωή, αν και δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στο θέμα αυτό.
Οι επιστήμονες του Τομσκ έχουν βρει κατά το παρελθόν μικροπλαστικά στο πεπτικό σύστημα ψαριών που αλιεύθηκαν σε ποτάμια της Σιβηρίας, επιβεβαιώνοντας ότι συμβάλλουν στη ρύπανση του Αρκτικού Ωκεανού με πλαστικό.
«Η Σιβηρία έχει ερευνηθεί ανεπαρκώς από αυτή την άποψη, και το ενδιαφέρον μας (της Ρωσίας) για αυτό το πρόβλημα εκδηλώθηκε αργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Φρανκ.
Οι επιστήμονες μελετούν τώρα τα δείγματα χιονιού για να καταλάβουν σε ποιο βαθμό η πυκνότητα του πληθυσμού, η εγγύτητα των οδικών αρτηριών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στη ρύπανση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ