Πριν δύο εβδομάδες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση Μίνοτ στη Βόρεια Ντακότα, από την οποία μπορεί να εκτοξευθεί το ένα τρίτο των πυρηνικών πυραύλων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος που επισκέπτεται πυρηνική βάση από το 1971, στο απόγειο δηλαδή του «ψυχρού πολέμου». Και να τι είπε στους εμβρόντητους στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν εκεί και παρακολούθησαν την ομιλία του: «Έχουμε μπει σε πολύ επικίνδυνους καιρούς. Και ήρθα εδώ για να σας πω προσωπικά ότι στο προσεχές μέλλον μπορεί να λάβετε Εντολή Εκτόξευσης. Θέλω να γνωρίζετε ότι λαμβάνουμε μέτρα για παν ενδεχόμενο. Αλλά είναι πιθανό να υπάρξει κλιμάκωση πέραν αυτών που αναμένουμε. Οπότε, εάν λάβετε μια ορθά διατυπωμένη Εντολή Εκτόξευσης, εκτοξεύετε. Μην χάσετε χρόνο επιχειρώντας να την επιβεβαιώσετε, διότι δεν προβλέπεται να καθυστερήσετε. Εάν λάβετε Εντολή Εκτόξευσης, εκτελέστε την!»

Ανεύθυνος; Ηλίθιος; Απερίσκεπτος; Άσχετος με τις διαδικασίες που τηρούνται όταν επίκειται η… εξολόθρευση της ανθρωπότητας; Ό,τι και να πει κανείς γι’ αυτήν την απίστευτη παρακίνηση να πατηθεί το πυρηνικό κουμπί χωρίς επιβεβαίωση, σαν να επρόκειτο για σκανδάλη περιστρόφου, θα είναι λίγο. Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρηθεί «τρελός» ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, η σκέψη ότι θα μπορούσαν να εξαπολύσουν τον Αρμαγεδδώνα και να βγουν νικητές υπάρχει στο μυαλό της ελίτ των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Το 1980 το «έγκυρο» Foreign Policy δημοσίευε τη μελέτη δύο γερακιών υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Είναι δυνατό να νικήσουμε», η οποία υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ θα έβγαιναν νικήτριες από έναν πυρηνικό πόλεμο με την ΕΣΣΔ, και σχετικά αλώβητες, «με μόλις 20 έως 40, στη χειρότερη περίπτωση, εκατομμύρια νεκρούς»…

Σήμερα αυτή η λογική επανέρχεται στο προσκήνιο, με αρχή τις απειλές του Τραμπ ότι «θα σβήσει από το χάρτη τη Βόρεια Κορέα» αν αυτή δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Γνωρίζουν βέβαια οι Αμερικανοί ιθύνοντες ότι ρισκάρουν έτσι μια απάντηση αυτών που πραγματικά απειλούνται – δηλαδή της Ρωσίας και της Κίνας. Αλλά καθώς οι ΗΠΑ σπαράσσονται από εσωτερικές αντιθέσεις και γνωρίζουν αλλεπάλληλες αποτυχίες στα μέτωπα που οι ίδιες έχουν ανοίξει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η ιδέα μιας «οριστικής λύσης» γίνεται και πάλι δελεαστική. Κι όχι μόνο στους «τρελούς» της κυβέρνησης Τραμπ: ήταν ο Ομπάμα που σχεδίασε (και τώρα το προωθεί ο διάδοχός του) το εξωφρενικό πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, συνολικού κόστους… 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!